Градоначелник у посети Ботошу: село спорта и повољних демографских кретања, улаже се у развој и траже решења за проблеме

Посетом месној заједници Ботош, градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, наставио је данас активности у оквиру акције “Да нам села буду ближа”. Одржао је радни састанак с представницима месне заједнице, потом је обишао стадион фудбалског клуба “Омладинац ФАМ” и дечји вртић при основној школи “1. октобар”, у ком је град финансирао отварање млађе вртићке групе. Ботош су посетили и заменик градоначелника Саша Сантовац, начелница Одељења за привреду Градске управе Јелена Травар Миљевић и представници јавних и комуналних предузећа. 
 
 
 
 
Ботош је данас у знаку јубилеја - обележавања 90. годишњице од оснивања фудбалског клуба - и то је био непосредан повод за посету градоначелника и најаву вечерашње прославе, али је на састанку било речи о свим проблемима с којима се село суочава, као и о пројектима реализованим од стране града у последњем периоду. 
“Обишли смо данас и стадион фудбалског клуба “Омладинац”, који слави 90 година постојања, који има добре услове, масовност, то је знак да ово село живи и живи за фудбал, и веома ми је драго што је данас у знаку прославе овог великог спортског јубилеја. Такође, у складу са договором с директорком школе, обезбедили смо и неопходне реквизите за опремање спортске сале у оквиру акције “Села за школски спорт Србије“, затим смо након тога имали и значајан догађај у оквиру спортске школске олимпијаде у Ботошу, где је одржано такмичење у оквиру карате спорта и наравно, имамо овде и рваче, још интересовања за одређене спортске гране и то је јако битно и похвално за ову средину, да деца имају могућности да се баве спортом”, поручио је Салапура. 
 
 
 
 
Градоначелник је извео симболичан шут на гол, на ком је стајао Властимир Филиповић, рођен 1932. године, исте године када је и основан фудбалски клуб. Овај крепки 90-то годишњак каже да је фудбал почео да игра одмах после рата, 1947. године, управо као голман и да је остао веран “Омладинцу” све до данас, када се обележава јубилеј. Градоначелник је клубу овом приликом уручио комплет фудбалских лопти, тренинг дресова и маркера, а њему је председник организационог одбора прославе др Милан Миљуш предао пригодну захвалницу.   
 
 
 
 
Симо Салапура је још рекао да је овог пролећа у Ботошу реализована инвестиција вредна 15 милиона динара - асфалтирање Улице Гаврилов Максе, у дужини од 1,3 километра, те да је за асфалтирање у селу преостало још девет улица, што је један од циљева за наредну годину. Оценио је као веома значајно отварање вртићке групе у школи. 
“Када је у питању наталитет, пронаталитетна политика, када је у питању школа, ту смо отворили вртићку групу у претходном периоду и могу да констатујем да то одлично функционише, да има довољно деце, али, такође, имамо ствари које се тичу даљег развоја и неких нових инвестиција, поред асфалта, а тичу се санације постојећих зграда на територији месне заједнице. Имамо неколико зграда које треба да санирамо, али такође, имамо проблем као и у свим месним заједницама са дивљим депонијама, о томе смо већ неколико пута причали и то желимо да побољшамо у сарадњи с нашим јавним предузећима”, навео је градоначелник. 
 
Демографска слика Ботоша повољнија је у односу на неке сличне средине, присутан је тренд куповине напуштених кућа, а село располаже и привредним капацитетима - три земљорадничке задруге, млином “Филиповић”, првом биоенерганом на територији Баната, хотелом. Ботошки атар располаже са 7.800 хектара земље највише класе, што је условило да се највећи број мештана бави пољопривредом. 
 
 
 
 

Председник Савета месне заједнице Бранислав Лазић истиче одличну сарадњу с локалном самоуправом и захваљује градоначелнику Зрењанина што, у кратком временском периоду, већ четврти пут посећује Ботош. 
“Свако село би се поносило као насељено место Ботош, где је 24 дечака и девојчица завршило први разред и где је наталитет у порасту. У односу на број становника имамо највећи прираштај у Војводини, што значи да ће у наредне четири године сваки разред који буде уписан у школи ће имати више од двадесет дечака и девојчица. Сеоска деца ни у чему не оскудевају. Стотинак кућа у селу је младих пољопривредника, што гарантује селу будућност и имамо у селу основне параметре за развој, а шездесет кућа које су биле напуштене купили су људи из Београда и Панчева”, истиче Лазић. 
 
“Родитељи су изузетно задовољни због отварања вртићке групе, будући да велики број мештана ради у граду и сада смо разговорали с градоначелником и о могућности и помоћи  у формирању јаслене групе, што би било од изузетног значаја за целокупни развој, не само школства у Ботошу, него и за развој села”, рекла је директорка ОШ “1. октобар” Сташа Велисављев.
 
 
 
 
Градоначелник је посетио припремну предшколску и вртићку групу при школи, пожелео будућим првацима срећан полазак у школу, а млађој групи да на најлепши начин искористе распуст. Подсетио је да град ове године обезбеђује бесплатне уџбенике за све прваке, уз традиционалне поклоне у виду ђачких торби и припадајућег прибора.  
 
Основну школу “1. октобар“ похађа 121 ученик, у одељењима од првог до осмог разреда. Припремни предшколски програм има 17 полазника, који су уписани у први разред у наредној школској години, а млађа вртића група броји 24 деце. Град Зрењанин је финансирао целокупну организацију рада млађе групе у износу од преко милион динара, што је омогућило реконструкцију и опремање простора за боравак деце, као и рад васпитача.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6609/KOLEGIJUM_BOTOS0.jpg