Градоначелник у посети Тарашу, “Европском селу рода”: од манифестације посвећене родама до винара и органске производње поврћа

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, данас је, настављајући активност “Да нам села буду ближа”, посетио Тараш. Након разговора с представницима села, искористио је прилику да најави манифестацију “Дани тарашких рода”, која се одржава у суботу, 11. јуна, и да посети домаћинства Шокшић и Маровац која се баве органском производњом поврћа, односно виноградарством и винарством. 
 
Тараш је једно од најстаријих села у Банату, чији први трагови о настанку датирају још из 1202. године, знатно раније него што се у историјским списима помиње Бечкерек. Данас у њему живи мање од хиљаду становника, који деле сличне комуналне и друге проблеме са осталим селима, решавају их у сарадњи с локалном управом или сопственом иницијативом, али имају и потенцијала које је могуће развијати и унапређивати. Један од потенцијала лежи у чињеници да је Тараш 2015. године проглашен за “Европско село рода”, каквих је само 15 на Старом континенту. Захваљујући томе, Тарашани ће током јула угостити представнике свих тих села, а брига о родама и заштити животне средине уопште, уз атрактивност предела поред Тисе, препоручују то село и за развој излетничког и сеоског туризма.
 
 
 
 
Заједно с градоначелником, Тараш су данас посетили заменик Саша Сантовац и начелница Одељења за привреду Градске управе Јелена Травар Миљевић, као и представници неколико јавних и комуналних предузећа. Испред домаћина, дочекао их је Милорад Крстин, председник Савета МЗ Тараш. Након састанка у просторијама месне заједнице, градоначелник је посетио Био фарму Шокшић, која шири производњу, гради нове капацитете и успешно сарађује с пет великих трговинских ланаца који пласирају њихове производе. 
 
“Посетили смо данас “Европско село рода”, где се мештани посебно посвећују тој традицији, а када је у питању комунална проблематика, у Тарашу је она углавном иста као у другим насељеним местима. Разговарали смо данас, између осталог, о енергетској санацији школског објекта, улагањима у путну инфраструктуру, довршетку атарског пута ка Меленцима, проблем су такође и кадрови, дешава се одлив са села, али видимо да су у селу присутне и неке нове идеје, попут биофарме, у којој људи производе органску храну на површини од 10 хектара. Град Зрењанин прошле године је по први пут издвојио подстицајна средства за ту врсту производње и у наредних неколико дана биће расписан и нови јавни позив”, рекао је градоначелник и најавио 8. манифестацију “Дани тарашких рода”.
 
“Овим путем позивам наше суграђане да дођу у суботу у Тараш, да присуствују манифестацији, али и да се боље упознају са овим насељем које је старије и од самог града Зрењанина и датира од пре 820 година, са предивним људима у њему и туристичким и свим другим потенцијалима који су овде присутни”, истакао је Симо Салапура.      
 
 
 
 
Домаћица Био фарме Шокшић, Гордана Шокшић, рекла је да се газдинство органском производњом бави већ 16 година и сада проширује капацитете, изградњом складишта и хладњаче. 
“Уз ту инвестицију, тече процес производње на њивама, у току су пролећни радови и берба разног поврћа. Бавимо се производњом кромпира, цвекле, тиквица и бундева, за које је овде земљиште најпогодније, а осим непосредне продаје на пијаци, поносна сам што се наши производи налазе у асортиману великих трговинских ланаца, заједно с производима познатих брендова, а потичу из малог Тараша”, каже Гордана Шокшић, која се производњом бави заједно са члановима своје породице.  
 
 
 
 
Градоначелник је посетио и домаћинство Слободана Маровца, који гаји винову лозу и бави се производњом вина. 
“Пуну пажњу посвећујемо производњи грожђа, како би имали квалитетну сировину за производњу вина. Поднебље је изузетно добро за производњу вина, нарочито белих, јер се виногради у највећем обиму налазе на песковитом тлу, уз реку Тису. Највише у засаду имамо марселана, каберне совињона и две наше аутохтоне беле сорте, Бачку и бели грашац. У Тарашу има још виноградара и винара, окупљамо се и око удружења, размењујемо знања, мишљења, искуства. На тржиште излазимо с кућног прага и планирамо проширење капацитета за производњу”, објашњава Маровац. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6597/KOLEGIJUM_TARAS_0.jpg