Извршена санација кровних површина на објектима на Централном гробљу, инвестиција вредна 14 милиона динара

Град Зрењанин, као оснивач ЈКП “Чистоћа и зеленило”, које управља градским гробљима, уложио је 14 милиона динара у санацију кровних површина на Централном гробљу, чиме је реализована прва фаза санације целокупног објекта. У току су завршни радови на постављању опшивки и монтажи вентилационих цеви. 
 
Овим радовима решен је проблем прокишњавања и спречено даље оштећење унутрашњих површина и инсталација. Посебно су биле угрожене две капеле, одакле се организује испраћај покојника. У оквиру радова, замењен је оштећен лимени покривач, постављене нове опшивке дуж целог објекта и санирани скривени олуци. 
 
 
 
 
Град Зрењанин реализовао је инвестицију у циљу спречавања даљих оштећења, али, пре свега, да би отклонио било какву опасност по безбедност и здравље људи који присуствују погребима и посећују гробље. Важно је напоменути да ни у једном тренутку гробље није било ван функције, односно сахране су се несметано одвијале. 
 
 
 
 
У наредној фази радова предвиђа се санација унутрашњости објеката, посебно оних који су највише оштећени, капела и појединих локала. Идеја је да се оспособе и простори за организацију даћа, који су за то и планирани, у објекту лево од главног улаза у гробље.
 
 
 
 
Централно гробље у Зрењанину изграђено је 2003. године, али део објеката никада није стављен у предвиђену функцију и практично је недовршен. Осим у мањем делу Евангелистичког гробља, Централно гробље је тренутно једини простор у граду за сахрањивање лица која немају места у породичним гробницама на другим гробљима. Централно гробље је и формирано након што су на преосталих пет гробља у граду (Граднуличко, Томашевачко, Темишварско, Римокатоличко и Реформатско/Евангелистичко) исцрпљене могућности за отварање нових гробних места.  
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6602/GROBLJE_RADOVI_0.jpg