Обука стручног тима Црвеног крста Србије у Зрењанину: седам од десет срчаних застоја догоди се ван болнице

“Чак седам од десет наглих срчаних застоја догоди се у условима ван болнице. Зато је важно да што више нас уме да притекне у помоћ и тако спаси живот“, казао је генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић данас у Зрењанину, где је стручни тим Црвеног крста Србије одржао обуку у мерама оживљавања у оквиру кампање “Живот у твојим рукама“.
 
Миладиновић је истакао да је првих три минута кључно и да се након тога драстично смањује шанса за преживљавање. “Сваки наредни минут одузима 10 одсто могућности да избегнемо фатални исход“, нагласио је генерални секретар и додао да су знање и вештине које стичу полазници обуке драгоцени. 
 
 
 
 
Помоћница градоначелника Зрењанина Снежана Вучуревић изразила је задовољство што ће град који броји око 200 спортских клубова, град олимпијаца, добити могућност да своје спортисте обучи у вештини која у критичним тренуцима срчаног застоја спасава живот. Она је искористила ову прилику да подсети на хуманитарни рад Црвеног крста Зрењанина. “Црвени крст наш град чини хуманијим и бољим, јер промовише волонтеризам као важан чинилац у градњи праведнијег друштва. Поносни смо на ову организацију“, закључила је Вучуревић.
 
Др Бранислав Љиљак, председник комисије за прву помоћ Црвеног крста Србије, истакао је да високообучени лекари, врхунски апарати, хеликоптери... ништа не може да врати у живот када је прекасно. “Време је најважније, а ту ни најразвијеније земље не могу да буду у предности. Зато је код срчаног застоја кључно да се поред унесрећеног нађемо ми који смо спремни и обучени да помогнемо“, казао је он.
 
 
 
 
Секретар Црвеног крста Зрењанина Александра Танасијевић скренула је пажњу на значај града као чувара спортских вредности и подсетила да су се у Зрењанину стекле 24 олимпијске медаље, те да је зато обука управо спортиста важна акција која ће спорт учинити безбедним.
 
Скупу у Зрењанину присуствовали су представници Спортског савеза града, Савеза за школски спорт, ЈУ “Спортски објекти”, прослављени олимпијац Милорад Станулов, као и начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Јелена Драгић
 
 
 
 
Кампања „Живот у твојим рукама“ одвија се у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије. 
 
Идеја кампање “Живот у твојим рукама” јесте да обучи грађане како да реагују у тренуцима наглог застоја срца и помогну особи којој је срце стало, јер адекватна помоћ у првим минутима спасава живот. Обука подразумева, уз уобичајене технике прве помоћи, употребу апарата за аутоматску дефибрилацију намењеног немедицинском кадру. Циљ кампање је ширење свести о томе да можемо спасити људски живот правовременим реаговањем стеченим на обуци коју организује Црвени крст Србије, а мото кампање гласи: “Покренути неком срце најплеменитија је ствар коју можемо да урадимо за друго људско биће. Свако треба да зна како”.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6608/ZIVOT_U_TVOJIM_RUKAMA_0.jpg