Одржан традиционални Дан поља стрних жита и заштите биља - из градског буџета ове године издвојено 85,9 милиона динара за пољопривреду

На огледном пољу Златица код Зрењанина данас је одржан Дан поља стрних жита и заштите биља, који традиционално организује Пољопривредна стручна служба Зрењанин.
 
У име Града Зрењанина, скупу су присуствовали заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, председник Скупштине града Чедомир Јањић и члан Градског већа Маринел Мендреа, заједно са начелником Средњобанатског управног округа Предрагом Рађеновићем.
 
 
 

Заменик Сантовац је, обраћајући се присутнима, указао да је из градског буџета ове године издвојено 85,9 милиона динара за пољопривреду.
- Средства су издвијена за више намена; чишћење каналске мреже јер смо примертили да је ранијих година велики пробелми настају због дугогодишњег неодржавања каналске мреже која служи и за наводњавање и одводњавање, и за то је издвојено 40 милиона динара. Наравно, нису заборављени ни Пољопривредна стручна служба и директно пољопривредници, кроз узорковање земљишта и проверавање квалитета земљишта. За то издвајамо 10 милиона динара како бисмо директно помогли пољопривредницима у што бољој производњи. Предвиђен је део средстава и за атарске путеве, а чињеница јесте и да ћемо поново финансирати камату пољопривредницима за јесењу и пролећну сетву - рекао је заменик Сантовац.
 
Све то, навео је, јасно указује да Град помаже овдашњим пољопривредницима и да ће то чинити и наредних година.
 
 

 
Бројне пољопривредне произвођаче, заштитаре и стручњаке из области пољопроивредне производње поздравила је Кристина Салапура, директорка Пољопривредне стручне службе Зрењанин.
 
Навела је да огледно поље покрива површину од 86 хектара, а од пољопривредних култура ту се налазе стрна жита - кукуруз, пшеница и соја.
 - Све је у огледним парцелама, што се тиче пшенице, њу данас највише приказујемо, пролећне културе доћи ће на јесен, а сам термин је неколико дана пред саму жетву како би пољопривредници видели примењену технологију и утицај климатских промена на нашу производњу - казала је Кристина Салапура.
 
 
 
 
У наставку организован је обилазак поља и представљање сортног огледа стрних жита и заштите биља, а о стању стрнина на огледном пољу и атарима Средњобанатског округа говориле су руководилац саветодавне службе ПСС дипл.инг. ратарства Зорица Рајачић и Снежана Парађеновић, дипл. инг заштите биља. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6596/dan_polja_22_00.jpg