Одржана прва инфо-сесија на тему социјалног предузетништва у организацији ПКС, Општег удружења предузетника и Града Зрењанина

Прва инфо-сесија на тему социјалног предузетништва, у организацији Привредне коморе Србије, ПК Општег удружења предузетника и Града Зрењанина одржана је данас у Градској кући.

 

 

Учеснике је поздравила Оливера Лисица, директорка Центра за социјални рад која је казала да Град Зрењанин подржава овакве активности и да је у граду мултисекторска сарадња у свим сферама функционише добро.
Она је изразила очекивање и да ће задатак везан за социјално предузетништво и Закон о социјалном предузетништву захваљујући тој мултисекторској сарадњи бити спроведен на најбољи начин.

 


Директор РПК Зрењанин Предраг Станков рекао је да је комора заједно са Градом Зрењанином у последње четири године покренула низ акција и да је и данашњи састанак једна од тих активности.
 

 

Бранислава Симанић, директорка Сектора предузетништва Привредне коморе Србије је подсетила да је у оквиру Сектора предузетништва Привредне коморе Србије (ПКС) формирана Секција за социјално предузетништво, почетком априла док је Закон о социјалном предузетништву усвојен фебруара ове године и његова примена очекује се на јесен. 

 


- У циљу бољег информисања јавности и свих заинтересованих за овај Закон, Сектор у сарадњи са Центром за мала и средња предузећа и представницима Секције за социјално предузетништво ПКС покренули смо кампању промоције овог Закона и свих бенефита које он нуди, као и организовања инфо дана по локалним самоуправама - казала је Симанић.

 

 


На данашњем скупу говорили су и Милица Павић из ПКС, и представници Каритаса - Шабац и фирме Био идеја за одрживи развоја, оцењених као примери добре праксе, као и Мирослав Ђурић предузетник и председник Општег удружења предузетника у Зрењанину.

 

 

У Србији тренутно послује око 500 социјалних предузећа, а приоритет је да се тај број повећа, што омогућава и новоусвојени правни оквир. 

 


Како је речено, акценат у раду Секције дат је на одрживости, иновативности и тржишној оријентацији социјалних предузећа.
Планирано је да низом активности, организовањем едукација, саветовања и семинара, као и реализацијом пројеката са фокусом на социјално предузетништво, Секција буде снажан импулс и подршка развоју овога вида пословања.

 

 

Представљањем пословних модела успешних примера СП која послују на нашем тржишту идеја је да се информишу локална заједница, представници академске заједнице, млади у средњим школама и на факултетима, традиционална предузећа и други о самом значају социјалног предузетништва и доприносу социјалних предузећа унапређењу локалне заједнице.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6584/SOC_PREDUZETNISTVO_00.jpg