Под слоганом „Давање крви је чин солидарности. Придружи се и ти у спасавању живота“ обележен Светски дан добровољних давалаца крви

Под слоганом „Давање крви је чин солидарности. Придружи се и ти у спасавању живота“, данас се обележава Светски дан добровољних давалаца крви. Традиционално, поводом овог датума, организација Црвеног крста у Зрењанину организовала је у Градској кући пријем и свечано уручење признања за вишеструке добровољне даваоце.
 
 
 
 
У име Града Зрењанина присутнима се обратио заменик градоначелника Саша Сантовац, истакавши значај добровољног давања крви и упутивши захвалност свим суграђанима који то чине.
- Користимо прилику да укажемо на поштовање према онима који дају крв, и традиционално на овим пријемима, сваке године уручујемо захвалницу и то јесте један подстицај и другима да се придруже акцији. Оно што јесу чињенице, је то да је све више добровољних давалаца крви и то је значајно за целокупно наше друштво, јер на тај начин помажемо и другима, рекао је Сантовац и уједно се захвалио и Црвеном крсту на доброј организацији, јер без добре организације не би све ово ни функционисало.
 
 
 
 
Сантовац је уручио признања добровољним даваоцима крви који су до сада крв дали 75 и 50 пута. Седамдесет и пет пута крв су дали Најдан Стаменковић и Јован Сремац. По 50 пута крв су дали Недељко Станаћев, Драган Гараи, Синиша Николић, Слободан Стефанов, Золтан Молнар и Душко Марјански. Признања су добили и даваоци који су крв дали 35 пута.
 
Награђени су и најуспешнији ученици основних и средњих школа са територије града, који су учествовали на ликовно-литерарном конкурсу “Крв живот значи”, а додељено је и признање “Широко срце”, за допринос у организовању акција добровољног давања крви - Ватрогасном – спасилачком батаљону, Техничком факултету „Михајло Пупин“, Медицинској школи Зрењанин и насељеном месту Перлез.
 
 
 
 
Управо су се припадници Ватрогасно – спасилачког батаљона МУП Србије у Зрењанину јутрос у великом броју одазвали позиву и дали крв. Обележавајући данашњи датум, у просторијама Црвеног крста придружио им се и градоначелник Зрењанина Симо Салапура.
 
Секретарка Црвеног крста Зрењанин Александра Танасијевић истакла је значај подршке града Зрењанина, који препознаје вредност добровољног давалаштва крви.
 - Ово је прилика, осим честитки које упућујемо, да се и захвалимо за све резултате које смо заједно постигли. Када је у питању 2021. година, кроз 48 акција добровољних давања крви, укупно је прикупљено 1963 јединице крви, а од почетка ове године кроз одржаних 26 акција, прикупљено је до сада преко 1000 јединица драгоцене течности.
 
Секретарка Црвеног крста се посебно захвалила и градоначелнику Зрењанина, који још од студентских дана подржава и учествује у акцијама добровољног давања крви, па се тако и данас одазвао позиву и дао крв 44. пут.
 
 
 
 
Светски дан давалаца крви установљен је Резолуцијом Светске здравствене организације из 2005. године и посвећен је добровољном давању крви, његовом значају и популаризацији. Обележава се у знак сећања на датум рођења аустријског биолога и лекара Карла Ландштајнера (1868-1943), заслужног за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.
 
Светски дан давалаца крви је почео да се обележава 2004. године у Јоханезбургу, Јужноафричкој Републици, а наредне године скуштина Светске здравствене организације препоручила је земљама чланицама да он постане саставни део националних програма за повећање броја добровољних давалаца. 
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6604/PRIJEM_CRVENI_KRST_0.jpg