Пројекат РЦР “Банат” о одрживој урбаној мобилности, у оквиру Interreg Jadransko-jonskog програма сарадње ADRION - SMILE PLUS

Регионални центар за друштвено-економски развој “Банат” промовисао је данас пројекте SMILE и наставак пројекта SMILE PLUS. РЦР “Банат” партнер је на пројекту “Прва и последња миља интермодалне мобилности у закрченим урбаним зонама Адрион региона - SMILE PLUS” који се реализује у оквиру Interreg Jadransko-jonskog programa сарадње АДРИОН и представља наставак истоименог пројекта SMILE. Промоцији је присуствовао и заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац.
 
 
 
Пројекат се, између осталог, бави решавањем саобраћајних проблема уместо на конвенционалан начин тј. кроз изградњу инфраструктуре и њено прилагођавање захтевима, на другачији начин, применом мера које мотивишу кориснике да мање користе путнички аутомобил, а да више своје свакодневне активности реализују немоторизованим начинима кретања. У европске законе уведени су планови одрживе урбане мобилности, стратешки документи који помажу стварању квалитетнијег живота у градовима.
 
Најављујући данашњу промоцију, директорка РЦР “Банат” Ирена Живковић рекла је да и овај пројекат РЦР “Банат” реализује у сарадњи са Градом Зрењанином. 
- Концепт пројекта захтева и размену искуства, од стране већих градова који су имали проблеме када је одржива мобилност у питању, кроз њихово решавање тих проблема и примере добре праксе и партнери на пројекту су били у могућности да усвоје та знања и да то имплементирају. Пројекат је подразумевао и прикупљање података за град Зрењанин у области саобраћајне инфраструктуре, токова саобраћаја, туристичких потенцијала, смештајних капацитета. Након тога урађен је транснационални акциони план на нивоу пројекта и све што је унето у њега послужиће касније за израду Плана одрживе урбане мобилности у граду Зрењанину. Данас се подразумева да такав план има сваки већи град у Европи - објаснила је Живковић. 
 
 
 
Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац истакао је да се и Зрењанин све више суочава с проблемом саобраћаја, посебно у зонама интензивне станоградње, као и с проблемом транзитног саобраћаја, те да се траже решења за будући период. 
- Да би се нашла адекватна решења, потребно је сагледати тренутно стање и анализирати потребе, тако да ћемо резулате овог пројекта користити и приликом израде Стратегије одрживог развоја града Зрењанина, која треба јасно да предвиди све што је делом садржано у пројекту. Оно што град Зрењанин већ ради у овом тренутку, осим реконструкције и асфалтирања појединих улица, јесте завршетак треће фазе обилазнице, што очекујемо већ за неколико дана. Такође, Зрењанин је, на захтев “Путева Србије” у потпуности урадио и експропријацију трасе за последњи, четврти крак обилазнице и очекујемо да у наредном периоду она буде завршена у потпуности - рекао је Сантовац. 
  
Још једна значајна активност која је реализована кроз SMILE пројекат јесте израђена Студија безбедности бициклиста у граду Зрењанину која представља анализу стварног стања безбедности бициклиста у саобраћају у граду Зрењанину, укључујући све факторе који утичу на безбедност.
 
 
 
Кроз наставак пројекта SMILE PLUS урађена је ревизија сценарија урбане мобилности у постковид-19 периоду за град Зрењанин који су данас представљени. Мобилна сценарија користиће се за планирање транспортних политика и мера које ће допринети смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште и квалитету урбаног транспорта са једне, али и унапређењу безбедности са друге стране.
 
Поред експерата из наше земље, подршке ЈП “Путеви Србије”, велику подршку при реализацији пројекта РЦР “Банат” је имао и од Универзитета IUAV из Венеције, чије су референце и рад у овој области познате у Европи и целом свету. Током данашњег догађаја, путем видео линка, обратио се и др Франческо Бруцоне, професор на IUAV  Универзитету који jе, између осталог, представиo видео туторијал припремљен у оквиру SMILE PLUS пројекта, а који представља смернице за правилну израду Плана одрживе урбане мобилности.
 
Укупан буџет овог пројекта је 161.381 ЕУР, од којих је 137.174 ЕУР финансирано из средстава ИПА фонда прекограничне сарадње. Партнери на пројекту долазе из четири државе: Италије (Венеција), Хрватске (Дубровник), Словеније (Копар) и Србије (РЦР “Банат”, Зрењанин).   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6607/RCR_SMILE_PLUS_0.jpg