Видовдан - празник који симболизује слободу, отпор туђину, неговање патриотизма, витештва и херојства

Служењем помена, полагањем венаца на спомен-обележја, свечаном академијом у Културном центру Зрењанина и доделом признања ученицима генерације у протеклој школској години, данас се обележава Видовдан, празник који у нашем народу симболизује слободу, отпор туђину, неговање патриотизма, витештва и херојства. Видовдан је и дан сећања на све оне који су, током вишевековне историје, положили животе за слободу српског народа и своје земље. 
 
 
 

Традиционално, на овај дан, венце на спомен-обележје припадницима војске, полиције и добровољаца, страдалих у ратним сукобима 1991-1999. године, положили су представници Града Зрењанина, Гарнизона Војске Србије у Зрењанину, Полицијске управе Зрењанин, Ветерана посебних јединица полиције, Савеза удружења бораца народноослободичког рата, Удружења ратних војних инвалида града Зрењанина и чланови породица погинулих. У делегацији Града Зрењанина били су заменик градоначелника Саша Сантовац, помоћница градоначелника Снежана Вучуревић и заменик председника Скупштине града Оливер Митровић
 
 
 
 
Присутнима се, у име организатора скупа, Удружења ратних војних инвалида града Зрењанина, пригодним речима обратио председник Јовица Пилиповић, а у име Града Зрењанина обратио се заменик градоначелника Саша Сантовац, поручивши да је Видовдан дан који у српском народу има посебан значај.
- Тај значај датира још од старословенског бога рата и обиља, Светог Вида, до година које су, баш на Видовдан, судбински мењале историју и пут нашег народа. Косовска битка и свети кнез Лазар означили су Видовдан као исходиште и симбол опстанка православног српског народа на балканским просторима. Каснији догађаји, такође на исти датум, додатно су учврстили Видовдан као празник који симболизује слободу, отпор туђину, неговање патриотизма, витештва и херојства - поручио је Сантовац и додао да Видовдан јесте тужан дан, да се обележава достојанствено и с пијететом, али да нас свако размишљање о њему испуњава поносом и херојством, одлучношћу да увек останемо своји, на своме. 
 
 
 
 
Сантовац се осврнуо и на део обележавања празника којим се окрећемо ка будућности, а то је додела признања најуспешнијим ученицима у протеклој школској години.
- Видовдан сутрашњице симболизују наши најуспешнији ђаци, ученици генерације, којима ћемо нешто касније уручити посебна признања. За њих и за нараштаје који долазе, стварамо свакодневно привредни и сваки други амбијент у ком ће моћи да завршавају школе, налазе жељени посао, заснивају породицу, остварују се као људи. Инвестициони замах у ком се град последњих година налази, улива наду и обећава да ће Зрењанин бити све боље место за живот и рад. Не само за његове становнике, већ и за оне који ће у њега пожелети да дођу, а верујем да ће таквих у наредним годинама бити све више - истакао је у обраћању заменик градоначелника.     
 
Уз помен свештеника Српске православне цркве - храма Светог Архангела Михаила у Зрењанину, венци су данас положени на споменик на ком су уклесана 53 имена наших суграђана, припадника војске, полиције или добровољаца, којима је одата дужна почаст.  
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6625/POLAGANJE_VENACA_VIDOVDAN_2022_0.jpg