Дан у ком је Европа посетила Првоја - тарашка мрежа “села рода” прострла се у осам земаља

Четири беле роде, недуго затим долетеле су још две, као својеврстан одбор за дочек, кружиле су тог уторка, 19. јула, над улазом у Тараш. Иако навикле на људско присуство и пажњу која им се придаје, два аутобуса на уском сеоском друму, један за другим, већ су била нешто што одудара од свакодневног и знак да се у том малом месту ипак нешто неуобичајено дешава. Првим аутобусом стигли су представници седам “европских села рода”, након радног састанка и активности у Зрењанину. У другом аутобусу били су - туристи из Турске и представници тамошњег села рода, Eскикарагака. Брзо су се, сви заједно, окупили око велике табле која указује и информише да су стигли у Тараш - Европско село рода. Срдачан сусрет, без језичких или било каквих других баријера, са основном заједничком одредницом - бригом о белим родама и њиховим стаништима.
 
 
 
 
Тарашу је припала част да ове године буде домаћин састанка Мреже “Европских села рода”, која окупља свих 15 таквих села, у исто толико европских земаља. Правила је још почетком деведесетих година прошлог века успоставила немачка Фондација за заштиту природе “ЕуроНатур”, заслужна за читаву ову причу - у некој држави само једно село може бити проглашено “селом рода”, а сусрети се сваке године одржавају у другој земљи. Трају два-три дана, долази ко може, број варира, а прилику да упознају Тараш и Зрењанин искористили су овог пута представници осам “села рода” - из Шпаније, Пољске, Турске, Грчке, Мађарске, Немачке, Хрватске и Бугарске. Уз, наравно, већ поменуте турске туристе, који су се нашли на организованом путовању по Србији и планирану посету Сремским Карловцима из Новог Сада заменили за посету Тарашу. И нису се покајали.
 
 
 
 
Топлота није утицала на добро расположење и на шетњу јединственом “Улицом рода”, у којој обитава тридесетак парова, на посебно постављеним платформама - гнездима, осигураним од струјних жица. На сваком стубу малишани из тарашке школе поставили су ознаке о “станарима” којима су наденули имена, па су тако посетиоци имали прилику да поздраве Ивицу и Ољу, Жељка и Ану, Немању и Ленку, Амира и Зару... и зауставе се код - Првоја и Маре. 
 
Првоје је, како воле да истакну у “Европском селу рода”, “шампион”, јер се већ деценију први враћа у своје гнездо, након преваљеног чудесног небеског пута од више хиљада километара. Стрепе Тарашани сваког пролећа да ли ће безбедно стићи у своје летње станиште, своју “главну” кућу, и сваки његов долазак посебно обележавају и прослављају. С Првојем и Маром стиже и пролеће у Тараш и зими је сигурно крај, то птице непогрешиво знају. 
 
Већ навикнут на медијску пажњу, Првоје је и овога пута био спреман и стрпљив да позира, док су се под његовим станом размењивали поклони и указивала пажња домаћину од стране бројне турске експедиције. Мара је, помало незаинтересовано, окренула објективима реп, занемарујући озбиљну чињеницу да су се у њеном, тарашком универзуму, окупили љубитељи рода, птица и природе из осам земаља истовремено. То Тараш одавно није доживео. Можда никада пре. 
 
 
 
 
Протекао је тај дан брзо. Пре “Европског села рода”, учесници скупа посетили су и мини визиторски центар у резервату природе Окањ бара, код Елемира, потом и Русанду, нажалост обе локације без скоро капи воде у коритима. Овогодишња суша узима озбиљан данак, а на опаску домаћина “само да Тиса не пресуши”, забринутост је, ипак, заменио осмех. Тиса значи живот свима који уз моћну реку обитавају, значи живот и свакој тарашкој роди. 
 
На крају сусрета, где друго него на - обалу. Препуно Бабатово, и купача и излетника и гостију, из ресторана допиру звуци тамбурице и оркестра “Мелем”, а мрежа “Европских села рода” прострла се из Тараша знатно шире него што се у овом тренутку да наслутити. Учесници 19. састанка, гости с разних страна, отишли су из Зрењанина препуни утисака и богатији за неко ново искуство. 
 
 
 
 
Уз жељу да овакав сусрет у Зрењанину и Тарашу буде поновљен и да ће га Град Зрењанин увек подржати, градоначелник Симо Салапура рекао је да и ова прича још једном потврђује да имамо толико тога свету да понудимо и да наше специфичности многима могу бити занимљиве и привлачне.
- Такође, често нам је и потребно да нам из тог истог света укажу на оно што нисмо у стању сами да препознамо или довољно ценимо и негујемо. Зрењанин са околином, са четири реке и бројним воденим површинама и природним резерватима, живописним селима и гостопримљивим домаћинима, може и мора да унапређује те ресурсе еколошког и излетничког туризма и промовише природну баштину и потенцијале. Позитиван пример за то може да буде управо оно што се ради у Тарашу - прокоментарисао је градоначелник 19. сусрете Мреже “Европских села рода”, одржане од 19. до 21. јула у Зрењанину и Тарашу.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6656/SASTANAK_MREZE_EVROPSKIH_SELA_RODA_0.jpg