Градоначелник у Орловату: заједничком комуникацијом ка решавању проблема, важно и неговање сећања на најпознатијег Орловаћанина, Уроша Предића

Посете месним заједницама у насељеним местима на територији града градоначелник Зрењанина Симо Салапура наставио је данас у Орловату. Заједно са сарадницима, замеником Сашом Сантовцем, чланом Градског већа Маринелом Мендреом и руководиоцима јавних комуналних предузећа, Салапура је одржао састанак с представницима МЗ “Орловат”, обишао основну школу “Урош Предић” и још три локације, у вези са животом и радом великана наше уметности, чијим је именом названа и школа: спомен-собу, храм Ваведења Пресвете Богородице и домаћинство Станкових, које се налази на месту некадашње Предићеве родне куће. 
 
 
 
 
Градоначелник је, након посете, истакао да је једанаеста станица кампање “Да нам села буду ближа” једно од најстаријих села у Банату, познато по Урошу Предићу, виноградарима, у последње време по Душку Тошићу и подсетио на неке од инвестиција реализованих у Орловату у последњем периоду.
“У фази реализације је бушење бунара за оптималније водоснабдевање становника са територије ове месне заједнице, у основној школи су извршени радови на унапређењу електроинсталација, у вредности инвестиције нешто већој од 700 хиљада динара, разговарамо и о гасификацији, ово је једна од школа која се греје на угаљ, те ће у једном моменту уследити и замена котла. Град Зрењанин је из буџетских средстава финасирао отварање вртићке групе у школи и опремио простор за њен рад и оно што радује јесте да је ове године у ту групу уписано 15 малишана, исто толико и у предшколску групу, као и да ће у школу поћи 11 ђака првака. То је позитивна тенденција и мали помак навише, школа је у солидном стању и верујем да ће услови за образовање у њој бити још бољи. Проблема у селу има, увек ће их и бити, али се трудимо да, кроз неку заједничку комуникацију, издвојимо приоритете и одредимо динамику решавања”, истакао је градоначелник. 
 
 
 
 
Додао је и да је важно да негујемо културу сећања на нашег знаменитог сликара, човека који је прославио и Орловат и Зрењанин, Уроша Предића. Посетио је домаћинство Станкових, са двориштем у ком расте стабло дуда, ког је посадио отац Уроша Предића, свештеник Петар Предић и где се налазила сликарева родна кућа. У спомен-соби Уроша Предића представљен је његов живот и рад, а у православном храму, грађеном 1924. године по пројекту чувеног архитекте Драгише Брашована, Урош Предић је осликао иконе на којима је представио своје родитеље и деду, у ликовима Свете Петке, Светог Николе и Светог Саве. По обиласку свих ових локација, градоначелник је најавио и неке даље кораке који се тичу чувања успомене на Уроша Предића
“Наредне године је 70 година од његове смрти и у том смислу ћемо иницирати, заједно с месном заједницом, да се та годишњица достојно обележи и да се настави с градњом спомен-куће Уроша Предића, за коју постоји пројекат и где су урађени темељи, а за ту намену аплицираћемо за средства и према вишим нивоима власти”, казао је градоначелник Зрењанина. 
 
 
 
 
Председница Савета МЗ “Орловат” и наставница математике у ОШ “Урош Предић” Сања Цедлер изразила је задовољство због посете градоначелника и због могућности да отворено разговарају о свим проблемима с којима се у селу суочавају. Истакла је значај пројеката који се раде у школи, коју похађа око 90 ђака, и навела да су родитељи изузетно добро прихватили отварање вртићке групе, у претходној школској години.  
“Током данашњег састанка наметнуо се закључак да је екологија највећи проблем - чистоћа, депоније, уређење гробља, лоша је и пијаћа вода и надамо се да копање бунара, које је почело, доноси напредак после дуго година. Није адекватно представљен наш знаменити сликар Урош Предић, његова спомен-соба је скромна и потребно је изградити спомен-кућу и више утицати на свест људи о томе ко је Урош Предић и шта је још потребно да би се овде реализовале и неке ђачке екскурзије”, казала је она и додала да је сарадња с локалном самоуправом по овим и другим питањима добра.
 
“Нисам наилазила до сада на затворена врата и увек је било слуха да нам се искрено каже шта је могуће и шта није могуће реализовати од наших захтева и ја се надам да ће се та сарадња наставити и на решавању неких већих проблема и значајнијих пројеката”, закључила је председница Савета МЗ Сања Цедлер.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6664/KOLEGIJUM_ORLOVAT_0.jpg