Свечано додељене дипломе “Вук Караџић” - Културни центар испуњен највреднијим што Зрењанин у овом тренутку има

Град Зрењанин организовао је данас традиционални пријем и доделу дипломе “Вук Караџић” најуспешнијим ученицима основних и средњих школа са територије Града Зрењанина у школској 2021-22. години, а свечаност је ове године одржана у Културном центру Зрењанина. Почела је извођењем “Gaudeamus igitur”, студентске химне, у извођењу зрењанинског  вокалног квартета “Vita Brevis”.  
 
У протеклој школској години, дипломе “Вук Караџић” заслужило је 166 ученица и ученика у основним и 99 у средњим школама. Ученици су награђени дипломама и пригодним књигама великана наше књижевности, а Град Зрењанин, у сарадњи с Јавном установом “Спортски објекти” омогућио им је, као и претходних неколико година, да бесплатно посећују градске базене до краја ове године.  
 
 
 
 
Ученике, њихове наставнике, професоре и родитеље који су присуствовали свечаности, поздравили су градоначелник Зрењанина Симо Салапура и начелница Школске управе за Банат Снежана Олушки Влачић. Градоначелник је поручио ученицима, добитницима диплома “Вук Караџић”, да “ко је над књигом савијен био, у животу је корачао усправно“ и да имају много разлога да у наредном периоду и у новом животном добу, корачају усправно и поносно. 
“Пре свега, иза вас су марљив рад, резултати и труд, чиме сте стекли ово престижно признање и добили Вукову диплому, звање - Вуковца.  Још један од разлога је што са ових простора корачали великани, из Баната и Зрењанина, великани у области науке, културе, спорта, сликарства и разних других облика друштвеног стваралаштва. Драги родитељи, драги наставници и професори, желим да вам се захвалим што сте уложили труд, ваше су заслуге за овај успех значајне, а ми ћемо се, као локална самоуправа, у овом, историјском тренутку за наш град, у новом инвестиционом замаху, трудити да створимо такав амбијент, где год да одете да можете да се поносите својим градом, а исто тако, да се у њега вратите, да можда руководите њиме у неком наредном периоду, да дате свој допринос његовом развоју,  јер без вас, без младости, без будућности коју ви чините, нећемо ништа постићи” - рекао је Салапура и додао: 
 
 
 
 
“Још једном вам честитам свима, на одличним резултатима, на успеху који је иза вас. Желим вам да овај летњи распуст проведете у добром здрављу, да се добро одморите, на јесен вас чекају нове обавезе и нови изазови, за које морате да будете одговорни и спремни да их савладавате свакодневно. Сваког дана помало, једнако је довољно да направите одличан резултат за вас, за ваше родитеље, за средину коју представљате, за ваше будуће школе и за факултете. Још једном вам хвала, честитам вам срдачно у име града Зрењанина и у своје лично име”, истакао је градоначелник Симо Салапура на данашњој свечаности. 
 
Начелница Школске управе за Банат Снежана Олушки Влачић честитала је ученицима у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Школске управе и у своје лично име, изразивши задовољство и част што се налази у друштву најбољих.
“Честитам вама, драги ученици, али једнако тако, честитам и вашим родитељима, наставницима, менторима, директорима, јер сви они су заслужни, такође, за ваш успех, јер тимски рад је једини начин да се дође до успеха. Појединац не може ништа, а тим може много. Нови изазови вас чекају већ данас и сутра, и свакога дана. Ја сам сигурна да ћете много лакше одолети, и да ћете се много лакше суочити са тим изазовима захваљујући знању, које сте понели из вашег досадашњег изазова. Оно што желим да вам поручим, је да сањате велике снове и да стремите великим сновима, јер докле год сањате и стремите сновима, немојте се такмичити са другима и немојте заборавити да остварење ваших снова не треба да буде жеља да будете бољи од других. Ја вас молим да желите да будете најбољи за себе, и да будете најбоља верзија себе и да сачувате свој интенгритет. Немојте заборавити да све људе које будете сретали на путу током свог радног века и живота поштујете и да будете добри према њима, да чините добра дела, јер то ће показати какви сте заиста, и то ће показати да је то наш и ваш највећи успех”, поручила је носиоцима Вукове дипломе Снежана Олушки Влачић
 
 
 
 
У име основаца и средњошколаца, носилаца дипломе “Вук Караџић” обратили су се Ксенија Кнежевић, ученица ОШ “Ђура Јакшић” и Лука Радаковић, ученик генерације Зрењанинске гимназије. Ксенија Кнежевић рекла је да јој је припала велика част и задовољство да се обрати у име ученика осмих разреда и захвали свима који су допринели њиховом успеху. 
- Желела бих да се захвалим директорки, наставницима, учитељици, свим запосленима у школи, за сваку топлу реч, на стрпљењу које су показали док смо одрастали. Хвала вам што сте учинили да постанемо одговорни, зрели и паметни људи. Ово је био значајан период у животу свих нас, хвала за сваку лекцију, али највише хвала за животне лекције које сте нам свакога дана предавали. Хвала што сте веровали у нас, хвала за сваку подршку, за дивну сарадњу с нашим породицама. Били смо сјајан тим који побеђује - рекла је она и пожелела својој генерацији успех у даљем школовању и храбро суочавање са свим изазовима.
 
 
 
 
 
Лука Радаковић такође је изразио посебну захвалност родитељима, наставницима и професорима, који су у сваком тренутку били уз своју децу, односно уз своје ђаке.
- Желим да вам кажем да имате разлога да верујете да ће овај град у будућности бити још лепше и боље место за живот, захваљујући овим младим људима, у чије се име данас и обраћам и захваљујем им на указаном поверењу. Захваљујем се и Граду Зрењанину и градоначелнику, на одвојеном времену и труду како би се овакав скуп одржао - поручио је Радаковић. 

Градска управа уједно обавештава све ученике који нису данас, из било ког разлога, били у могућности да присуствују свечаности, да могу дипломе, књиге  и пропуснице за базен преузети у Кабинету градоначелника, канцеларија Градске управе бр. 107, радним данима од 08-14 часова. Такође, на истом месту може се пријавити уколико се на некој од одштампаних диплома поткрала нека словна грешка у имену ученика или школе, како би у што краћем року била исправљена. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6644/VUKOVE_DIPLOME_2022_0.jpg