Деца из братске општине Штрпце у посети граду Зрењанину: дружење, упознавање с овдашњом традицијом и културом, подстицај образовања и безбеднијег одрастања

У посети граду Зрењанину од јуче бораве деца из братске општине Штрпце, заједно с васпитачима и представницима тамошње локалне самоуправе, а данас их је у Градској кући угостио градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима. Деца из те општине са територије Косова и Метохије посећују наш град у организацији Црвеног крста Зрењанин, на иницијативу Града Зрењанина и градоначелника Салапуре, а на темељу Повеље о братимљењу Града Зрењанина и Општине Штрпце, потписане 2012. године у Штрпцу.  
 
У Зрењанин је допутовало четрдесет троје деце основношколског узраста, за које је јуче приређен пријем у просторијама Црвеног крста Зрењанин и уприличен обилазак центра града уз пратњу стручног водича. Госте су дочекали и поздравили председница Црвеног крста Зрењанин др Соња Капелер Пушкарић и секретар Црвеног крста Зрењанин Александра Танасијевић, а млади волонтери Црвеног крста упознали су вршњаке с начинима ангажовања и волонтерским радом у организацији.
 
 
 
 
Обраћајући се нашим сународницима с Косова и Метохије, градоначелник Зрењанина поручио им је да овде ни једног тренутка не треба да се осећају као гости, већ као своји, на своме. 
- Тешко је данас бити Србин на Косову и Метохији, а бити дете још и теже, због специфичних животних околности и специфичне ситуације. Оно што је најбитније јесте да држава Србија, на челу са председником, чини све да олакша услове нашем становништву тамо. Ова деца која су данас у Градској кући су оличење доброте, храбрости и издржљивости, а наш задатак, пре свега као родитеља, али и као градоначелника и свих нас јесте да им на неки начин олакшамо боравак, да их програмом који смо им овде припремили приближимо деци њиховог узраста из нашег окружења - рекао је градоначелник Салапура. 
 
 
 
 
Подсетио је да је су Штрпце и Град Зрењанин побратимљени и да је ове године десетогодишњица потписивања Проткола о братимљењу.
- Драго ми је да можемо да их угостимо и да се захвалимо градској организацији Црвеног крста која је пружила и логистичку и организациону подршку данашњој посети. Верујем да ће наши гости понети лепе утиске из Зрењанина и нова пријатељства, а ми ћемо се потрудити да им у скорије време узвратимо посету и да ниво сарадње Општине Штрпце и Града Зрењанина подигнемо на још виши ниво, пре свега у области спорта, културе и хуманог рада, као што је то случај и овом приликом - рекао је још градоначелник Симо Салапура.   
 
 
 
 
С посебним емоцијама он је, у свом кабинету, примио Анђелију Станојковић, ученицу седмог разреда школе у Штрпцу, која има дванаесторо браће и сестара. Набрајајући имена свих њих, ова изузетно скромна и добра девојчица рекла је да би волела да школовање настави у економској школи. Заједно с њом, након пријема у Барокној сали, градоначелник је у свом кабинету угостио и представнике општине Штрпце, а разговору су присуствовали и помоћници градоначелника Снежана Вучуревић и Рајко Капелан, као и начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Зрењанин Јелена Драгић
 
 
 
  
Секретар Црвеног крста Општине Штрпце Ивица Вања Пужић рекао је да су изузетно захвални на позиву градоначелника и на организацији Црвеног крста Зрењанин.
- Утисци су фантастични, примљени смо широког срца и примљени смо као код својих, иначе агенда и све оно што ће деца обићи, културне и спортске објекте овде на територији овог града немају прилике да виде у свом месту, у специфичним условима у каквим јесмо. Ваш град је град са традицијом а наша општина је основана 1988. године са циљем да спречи исељавање Срба са тог простора и подстакне привредни развој, а 1999. године десило се то што јесте и 23 године траје наша борба за опстанак на нашим вековним огњиштима. Та борба траје и даље, али уз подршку државе Србије и подршку оваквих градова као што је Зрењанин ми ћемо вероватно превазићи ове тешке тренутке и ову тензију која сада постоји - рекао је Пужић.
 
Казао је и да су за децу веома важне посете “здравим срединама”, када се друже са својим вршњацима.
- Вероватно ће и те утиске понети са собом на простор Косова и Метохије. Удаљени смо поприлично, са крајњег југа Србије, са границе са Македонијом, дошли смо скоро на крајњи север - рекао је и захвалио свима који учествују у организацији боравка групе деце из Штрпца, а да највећу захвалност дугују Црвеном крсту Зрењанин од кога су годинама уназад учили и који су по много чему водећи у Војводини, али и Србији.
 
Како су истакли у организацији Црвеног крста, основни циљ ове активности је подстицај образовања, културе и безбрижнијег одрастања деце са Косова и Метохије, уз жељу да се деци представи део равног Баната, омогући да упознају братски град Зрењанин, његово културно и историјско наслеђе, да им се представе спортски и забавни садржаји које град пружа младима, као и да проведу пријатне тренутке дружећи се са младим волонтерима Црвеног крста, стекну нове другаре и увек се радо поново врате у наш град.
 
 
 
 
Секретар Црвеног крста Зрењанин Александра Танасијевић казала је да је данашњу посету иницирао градоначелник Симо Салапура и да је Црвени крст са задовољством прихватио улогу домаћина будући да, како је навела, имају прелепа искуства јер су, у периоду од 2016 - 2019. године, већ били у прилици да са Градом Зрењанином буду домаћини деци са подручја Косова и Метохије, из косовског поморавља и општине Ранилуг и Партеш.
 
У склопу посете Зрењанину, која траје до четвртка, деца ће данас посетити градске установе културе, Народни музеј и Градску народну библиотеку, као и биоскоп “Синестар”, док их сутра очекује целодневни боравак у Новом Саду.
  
  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6695/Deca_iz_Strpca_0.jpg