“Да нам села буду ближа” у Елемиру - индустријско и спортско насеље, уз обим инвестиција у овој години од 75 милиона динара

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, посетио је данас Елемир, као петнаесто насељено место у оквиру активности “Да нам села буду ближа”. Том приликом, разговарао је с представницима месне заједнице и посетио Спортско друштво “Нафтагас”, као и домаћинство Бирдахић, које се бави производњом цвећа. 
 
Елемир је индустријско насеље у “првом прстену” око града и друга по величини сеоска средина, у којој живи око 4300 становника. Познати су његови ресурси, као важног гасног чворишта у земљи, са рафинеријом и прерађивачким капацитетима, фабриком синтетичког каучука, тренинг-центром компаније НИС, али и природни потенцијали, попут резервата Окањ бара и близине реке Тисе.  
 
 
 
 
Инвестиције су присутне у овом селу, чији мештани издвајају и средства из самодоприноса, тако да је, између осталог, у сарадњи с Градом Зрењанином, побољшано водоснабдевање, изграђена канализација у обиму од 86%, мења се столарија на школској згради, реновиране су пешачке стазе у центру. Спортско друштво “Нафтагас” предњачи у Србији у сеоским срединама, по броју клубова и масовности, указује се и потреба за ширењем капацитета вртића. О свему томе говорио је и градоначелник Симо Салапура
- Обим инвестиционих улагања у Елемиру ове године достићи ће 75 милиона динара, од чега већину чине буџетска средства локалне самоуправе, али и средства локалног самодоприноса. Заједно са средствима Покрајине и компаније НИС, изводе се радови на канализационој мрежи које настављамо ове године, и договорен је наставак и следеће. Решен је проблем водоснабдевања, избушен је нови бунар, у унапређење енергетске ефикасности у школском објекту уложено је осам милиона динара удружених средстава Града Зрењанина, Покрајине и компаније НИС - навео је градоначелник и додао да се данас разговарало и о комуналним проблемима, пре свега о санацији путне мреже између Елемира и Зрењанина, која је у доста лошем стању, уређењу гробља, поправкама на православном храму Преображења господњег Успења Пресвете Богородице. 
 
 
 
 
Градоначелник је посетио и Спортско друштво “Нафтагас” и на фудбалском стадиону представницима клубова уручио поклон - лопте, спортску опрему и реквизите. Спортско друштво окупља девет колектива, међу којима су неки и у савезном рангу такмичења, док се фудбалери “Нафтагаса” ове сезоне, по први пут у својој историји, такмиче у Српској лиги - група Војводина. И овде је уложено 1,5 милиона динара, у постављање расвете за тренинге и уређење свлачионица. Градоначелник је овом приликом истакао да је спортска будућност Елемира сјајна и да постоји више идеја и акција за додатно уређење спортских терена и простора. 
 
 
 
 
У овом селу, под називом “Цвеће из Елемира”, породица Бирдахић пре петнаест година засновала је производњу у пластеницима и на отвореном простору, и годишње пласира око сто двадесет хиљада комада саксијског и баштенског цвећа, претежно хризантема и дан и ноћ.
- Производњу пласирамо у Зрењанину и околини, тренутно нам то задовољава потребе, а производимо у два циклуса, пролећном и јесењем. Тренутно гајимо на отвореном простору око десет хиљада саксијских хризантема, које у наредних месец дана треба да процветају, а поред њих, у пластеницима гајимо дан и ноћ, односно виолу, једну од ретких цветница која може да презими и дочека пролеће у пуном сјају. На производњу на отвореном значајно утичу и временски услови, топлота, хладноћа, олуја, град, али ми смо прихватили тај ризик и боримо се и радимо с њим - објашњава произвођач Амир Бирдахић
 
- И ово је леп пример како, уз пољопривреду, може да се развија сопствени бизнис у насељеном месту и доприноси одрживом развоју села - прокоментарисао је посету овом домаћинству градоначелник Салапура. 
 
 
 
 
Председник Савета месне заједнице Елемир Милан Поучки изразио је задовољство због данашње посете градоначелника са сарадницима и могућности да се разговара о реализованим активностима, као и проблематици која се очекује у наредном периоду. Као кључне проблеме који се помињу у селу, наводи канализацију, путеве и водоснабдевање.
- Додатним бунаром, повезаним на мрежу, водоснабдевање је решено, настављена је изградња канализационе мреже, а предочили смо градоначелнику и какво је стање путне мреже. Дефинисали смо и неке активности са представницима ЈКП “Чистоћа и зеленило” и “Водовод и канализација”, која се тичу уређења гробља, повезивања бунара са стадионом и уређењем мобилијара у парковима - навео је Поучки. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6732/KOLEGIJUM_ELEMIR_0.jpg