“Дани Српске у Србији” и у Зрењанину: за интензивирање сарадње међу младима с обе стране Дрине

Манифестација “Дани Српске у Србији”, која се ове године организује од 8-14. септембра, одржана је јуче и у Зрењанину, једном од десет градова домаћина у нашој земљи. Пројекат под тим називом покренут је 2013. године са идејом да се Србији и њеним грађанима на нов и јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали. 
 
Зрењанин је том приликом посетила делегација Представништва Републике Српске у Србији, у којој су били шеф Представништва Млађен Цицовић, Татјана Дувњак, самостални стручни сарадник за промоције, планирање и унапређење рада Представништва и Јелена Кусмук, самостални стручни сарадник за развој и унапређење привредне сарадње. Угостио их је градоначелник Зрењанина Симо Салапура са сарадницима, замеником Сашом Сантовцем и помоћницом Цицом Вучковић. Разговарало се о досадашњој сарадњи између града Зрењанина и градова у Српској, а договорени су и неки наредни кораци у том правцу.
 
 
 
 
Млађен Цицовић истакао је да је сваки долазак у Зрењанин за њега представља нешто посебно, пре свега због чињенице да у нашем граду и околини живи пуно људи пореклом с простора Републике Српске. 
- Данас смо по седми пут у Зрењанину у оквиру манифестације “Дани Српске у Србији”, и с руководством града разговарали смо како да међусобну сарадњу градова и општина подигнемо на још већи ниво, имајући у виду чињеницу да Зрењанин има потписана три споразума о сарадњи с градовима и општинама у Републици Српској. Договорили смо да та сарадња буде усмерена, пре свега, ка младима, студентима, истакнутим уметницима и привредницима, јер то ће бити гаранција да ће наша сарадња у наредном периоду бити чвршћа и боља него сада - казао је Цицовић и додао да је примарна улога Представништва да промовише Републику Српску и њене вредности, али и да подстиче и јача сарадњу сународника с обе стране Дрине.
 
Цицовић је још навео да је договорено да се са Канцеларијом младих у Зрењанину покрене иницијатива да студенти из Републике Српске у нашем граду обављају праксу.
 
 
 
  

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да је Зрењанин активно укључен у организацију “Дана Српске у Србији”, која ове године доживљава и јубилеј - једну деценицу од покретања. Указао је на добру сарадњу између града Зрењанина и братских градова и општина у Српској.
- Братски градови су нам Требиње, Лакташи и Бијељина, сарађујемо и с Вишеградом и Билећом, али и многа насељена места на нашој територији имају неке братске везе и корене у појединим крајевима Републике Српске. Те везе су много дуже и дубље од овог десетогодишњег периода у ком се одржава манифестација и наставићемо да их одржавамо и негујемо - рекао је градоначелник и додао да у том смислу прате оно што чине руководства Србије и Српске, не само када је у питању културна сарадња него свака област економског развоја. 
 
 
 
 
У наставку јучерашњих дешавања, у Културном центру Зрењанина одржан је и концерт етно-групе “Ива“ из Добоја. Гости из Српске имали су сјајан наступ у препуној сали и на најбољи начин представили део тамошњег уметничког стваралаштва.  
 
Програми десете јубиларне манифестације „Дани Српске у Србији“ настављају се у Нишу и Суботици, као и туристичком понудом у Новом Саду.
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6718/DANI_SRPSKE_ZRENJANIN_2022_0.jpg