Градоначелник посетио Книћанин - мештани реализовали низ акција, предочени и проблеми за чије су решавање адресе различите

Четрнаеста одредница у оквиру радне активности градоначелника Зрењанина “Да нам села буду ближа” данас је био Книћанин. Место удаљено тридесет километара од града, али са специфичним географским положајем и окружењем, у последњем периоду карактерише добра организованост и предузимљивост његових мештана, које је похвалио и градоначелник Симо Салапура, а проблеме које су му предочили током састанка, потребно је решавати на различитим адресама - од локалне самоуправе, до појединих министарстава.
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина, заједно са замеником Сашом Сантовцем, чланом Градског већа Маринелом Мендреом, начелницом Одељења привреде Градске управе Јеленом Травар Миљевић и руководиоцима јавних комуналних предузећа, одржао је састанак с представницима месне заједнице и грађанима Книћанина, а потом и посетио газдинство браће Живковић, пољопривреднике и повратнике из иностранства.   
- Специфичност и позитивност Книћанина огледа се у томе што је доста ствари у насељеном месту урађено заједнички, интеграцијом месне заједнице, града и самих житеља, активиста у оквиру месне заједнице, који су реализовали неколико битних акција - уређење простора око саме цркве, изградња дечијег игралишта, уз високу свест када је у питању сегмент екологије. То је прва месна заједница која је од нашег ЈКП “Чистоћа и зеленило” набавила близу две стотина канти за смеће сопственим учешћем и иницијативом, што је стварно за похвалу - рекао је градоначелник Салапура. 
 
 
 
 
Додао је да, као и свуда, и овде постоје комунални проблеми, од водоснабдевања, путне инфраструктуре, до здравствене заштите и проблема у процесу реституције. Што се тиче надлежности локалне самоуправе, градоначелник је говорио о водоснабдевању и обнови путне мреже.
- Локална самоуправа ради на томе да обезбеди контиунирано снабдевање преко еко чесме, где би требало извршити санацију. У оквиру јавно - приватног партнерства, предлога који треба да буде изгласан ових дана у скупштини и потом јавног позива, у плану је асфалтирање главне улице у Книћанину, а оно што је до сада решено је Железничка улица, имамо и приступни пут до моста према Тителу, такође, у потпуности је обновљен пут Перлез - Книћанин, као велика инвестиција - рекао је Салапура и додао да се мора радити и на промоцији и афирмацији села и његових мештана, као што је породично газдинство Живковић.
 
- У питању је складна породица, која се са једног проширила на три плаца, а недавно су дошли из иностранства и своје знање и зарађени новац уложили у пољопривреду. Обрађују скоро 200 хектара земље, имају сву потребну механизацију, засновали су породице и показују да на селу има шансе да се живи и успешно ради. 
 
 
 
 
Борис и Бојан Живковић су машински инжењери, а Борис објашњава да је живео и радио у Русији и да се одлучио за повратак у Книћанин. Наводи да сеју три културе - пшеницу, кукуруз и сунцокрет и да имају за то комплетну механизацију. Деле судбину других пољопривредника и сматрају да је потребно системски мењати неке релације у тој области. Од овогодишње сезоне, генерално тешке по пољопривреду, очекују да не буду на губитку и врате уложена средства. 
 
Домаћин данашњег састанка у Книћанину, председник Савета месне заједнице Зоран Ристић, похвалио је активност „Да нам села буду ближа" и истакао добру сарадњу са градом.
- Сарадња са локалном самоуправом је изузетно коректна. Проблеме није могуће све одједном решити, људи су мало нестрпљиви, хтели би да после дуго година у којима се мало тога радило, све буде надокнађено за једну годину. Локална самоуправа има слуха за наше потребе наше, а и ми имамо разумевања да се не могу сви проблеми решити брзо. Воља постоји, и то је најважније. У Книћанину живи, по последњем попису, преко 1500 становника, али тренутно је тај број мањи. Млади одлазе у веће градове, и стварни број становника најбоље сагледавамо када је сеоска слава - рекао је Ристић. 
 
Додао је и да обновљена саобраћајница до Перлеза мештанима пуно значи, а посебно је као добру истакао акцију отварања млађе вртићке групе при сеоској школи, јер представља велику помоћ родитељима који раде у другим срединама. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6712/KOLEGIJUM_KNICANIN_0.jpg