Одржана 17. седница Градског већа – Усвојен предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету града Зрењанина за 2022. годину

Седамнаеста седница Градског већа, којом је председавао градоначелник Зрењанина Симо Салапура, одржана је данас у Барокној Сали Градске куће, а на дневном реду биле су 44 тачке.

 


Како је истакао градоначелник Салапура једна од најзначајнијих коју су данас усвојили чланови Градског већа била је  Утврђивање Предлога Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету града Зрењанина за 2022. годину. О тој тачки известила је Еуђенија Бесу, а градоначелник је навео да та тачка практично доказује тренд опоравка градског буџета.

 


- Оно што смо овом тачком утврдили јесте да је укупан обим буџета увећан за 4, 6 процената и пре свега, у највећем делу односи се на наставак инвестиционих радова које имамо у нашем граду. То су завршетак и унапређење функције водоснабдевања у нашем граду, пре свега завршетак радова у насељу „Руже Шулман“, дакле, замена водоводних цеви, али и за изградњу еко - чесми у сеоским месним заједницама, такође, удруженим средствима од месних самодоприноса и Града настављамо радове на изградњи канализационе мреже у Клеку, Елемиру, Лазареву. Поред тога, припрема се пројектно – техничка документација за изградњу канализационе мреже у Арадцу и Перлезу. Овим предлогом одлуке утврдили смо и додатна средства за унапређење система грејања у чак пет основних школа у нашим насељеним местима, а у питању је постављање котлова и прелазак са чврстог енергента на гас, као и замена котлова у одређеним школама. У овом ребалансу имамо и део који се односи на радове на другој фази реконструкције нашег градског стадиона чији завршетак очекујемо наредне године – рекао је градоначелник Симо Салапура. 

 


Међу усвојеним предлозима на данашњој седници били су и Предлози Одлуке о обављању комуналне делатности обезбеђивање јавног осветљења на територији града Зрењанина, о обављању комуналне делатности димничарске услуге и одржавању комуналне хигијене.

Чланови Градског већа усвојили су и Предлог Одлуке о доношењу Измена и допуна Плана генералне регулације ''Југоисток'' у Зрењанину, Предлог Одлуке о доношењу Измена и допуна Плана генералне регулације ''Центар'' у Зрењанину, Предлог Одлуке о доношењу Измена и допуна Плана генералне регулације ''Доља'' у Зрењанину, као и Предлог Одлуке о изради измене и допуне Плана генералне регулације насељеног места Елемир.
У наставку седнице усвојено је још шест тачака које се тичу предлога одлука о изменама и допунама одлука о месним заједницама на територији града Зрењанина, о паркирању возила, о радном времену угоститељаких, занатских и трговинских објеката, општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено – пословним зградама на територији града Зрењанина, постављању и уклањању мањих монтажних и других објеката на површинама јавне и друге намене, о пијацама, условима и начину држања домаћих животиња и кућних љубимаца.

 

 

На данашњој седници усвојен је и Предлог Одлуке о усвајању Пројекта јавно-приватног партнерства без елемената концесије за реализацију пројекта финансирања, изградње и одржавања локалне путне инфраструктуре на територији града Зрењанина. Известилац по тој тачки била је помоћница градоначелника Стојанка Цица Вучковић која је, између осталог, навела да је та тачка најбољи показатељ исплативости сарадње јавног и приватних партнера, а да је намера пројекта да се изгради 23 километра потпуно нове путне мреже.    

 

 

 


Чланови Градског већа усвојили су и Предлог Одлуке о давању сагласности на коначни нацрт јавног уговора о јавно-приватном партнерству услуге обављања послова комуналне делатности, зоохигијене (спровођења мера дезинфекције, дезинсекције и дератизације) са сродним услугама сузбијања коровске биљке амброзија и емерзних корова на јавним површинама града Зрењанина, а затим и Предлог Закључка о одобравању учешћа града Зрењанина у суфинансирању обнове крова и кровне конструкције на објекту у Зрењанину у улици Краља Петра бр. 3.

 


Током данашње седнице усвојене су и тачке које су се односиле на предлоге одлука о расподели добити, као и изменама и допунама програма пословања јавних предузећа и установа, као и Извештај о раду Савета за здравље града Зрењанина за 2021. годину.
Стојанка Цица Вучковић известила је и о Предлогу Одлуке о усвајању Програма доделе бесповратних средстава за економско оснаживање жена и подстицања женског предузетништва на територији града Зрењанина у 2022. годину, коју су затим усвојили чланови Градског већа, а на основу које ће за ту намену бити издвојено 5 милиона динара и која подразумева низ новина.
       
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6703/17_sednica_GV_2022_crop.jpg