Шести по реду "Дан пешачења" биће одржан у нашем граду у суботу, 10. септембра под слоганом "За корак ближе здрављу!"

Акција „Дан пешачења“ биће организована у нашем граду у суботу, 10. септембра, у организацији Клуба планинара “Зрењанин”, Савеза педагога физичке културе града Зрењанина и Савеза за школски спорт града Зрењанина, најавио је на данашњој конференцији за новинаре у Градској кући Јован Лекић, генерални секретар Савеза за школски спорт Војводине, напоменувши да су велику помоћ и подршку тој акцији пружили Град Зрењанин и Спортски савез града Зрењанина.
 

Начелница КП „Зрењанин“ Александра Тодоров казала је  да је „Дан пешачења“ спортско – рекреативна манифестација која се већ низ година одржава у Србији, у организацији планинарских  клубова и уз подршку Министарства омладине и спорта, Министарства просвете науке и технолошког развоја, спортских савеза Србије, Планинарског савеза Србије и Института за јавно здравље Србије .
- Клуб планинара „Зрењанин“ укључио се и ове године у организацију те манифестације и позивамо све психофизички спремне грађане да нам се придруже. Полазак је са Трга Зорана Ђинђића у 9 часова, а стаза је кружна дужине око 8 километара – казала је она и представила трасу којом ће се кретати.
 

Навела је и да је стаза делом земљана, а делом асфалтна тако да је могу прећи и деца и старији учесници. 
- Предвиђене су две паузе, а  Клуб планинара „Зрењанин“ припремио је окрепе. На стази ће бити наших чланова који ће моћи да усмере и помогну. Потребно је прилагодити одећу и обућу временским условима и да она буде удобна, а било би пожељно да сваки учесник са собом  понесе флашицу воде  - рекла је Тодоров. 
 
 
Јадранка Костовски, секретар клуба, додалa је да Клуб планинара Зрењанин“ акцију „Дан пешачења“ организује шести пут и да се може назвати традиционалном.
- Претходних година било је између 500 и 1000 учесника, а прошле године са 800 учесника наш клуб планинара био међу најуспешнијим у Србији. За сада имамо потврде неких школа да ће доћи, а оно што је битно јесте да када смо ову стазу трасирали, трасирали смо је у сам центар града практично, у уже језгро града, како би била доступна ширем грађанству током целе године, јер она даје једну визуру града из другог угла – казала је Костовски. 
 
Указала је и да је ове недеље одржана еколошка акцију чишћења и уређења стазе у којој je, поред чланова КП „Зрењанин“, учествовала и неколицина зрењанинских гимназијалаца на чему им се захвалила и изразила наду да ће то бити  будући чланови планинарског клуба.  
 
Костовски је навела и да је у уређењу стазе учествовало и предузеће „Чистоћа и зеленило“ , а све у циљу да се учесници „Дана пешачења“ осећају пријатније и да имају лепше окружење, упутивши позив свим грађанима Зрењанина и околине да дођу јер је то један корак ближе здрављу.
 

Маринко Пајић из Савеза педагога физичке културе града Зрењанина казао је да тај Савез подржава акцију и такође позвао грађане да се придруже акцији,  будући да је физичка активност битна у свакодневици сваког појединца. 
 
Лекић је казао да се очекује још већи број учесника у односу на прошлу годину.
 
Иначе, акција је проглашена за заједничку републичку акцију Планинарског савеза Србије, под слоганом: ЗА КОРАК БЛИЖЕ ЗДРАВЉУ!

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6709/dan_pesacenja_00.jpg