Градоначелник поводом годишњице ослобођења у Другом светском рату: један од судбоносних датума из прошлости града Зрењанина

Полагањем венаца на спомен-обележја, пријемом за представнике амбасаде Руске Федерације у Србији, гарнизона Војске Србије у Зрењанину и Градског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата у Градској кући, и пригодном изложбом у Народном музеју, обележена је 78. годишњица од ослобођења града у Другом светском рату. 
 
Обележавању Дана ослобођења присуствовао је аташе за културу амбасаде Руске Федерације у Србији Виктор Собољков, који је одао почаст својим сународницима, војницима Црвене армије, погинулим у борбама за ослобођење града и средњег Баната, првих октобарских дана 1944. године. Пријему код градоначелника Зрењанина Сима Салапуре присуствовали су и заменик градоначелника Саша Сантовац, помоћници градоначелника Рајко КапеланСнежана Вучуревић и Драгица Илић, начелник Средњобанатског управног округа Предраг Рађеновић, начелник Градске управе Милош Королија, као и делегација зрењанинског гарнизона Војске Србије, на челу с командантом, пуковником Александром Дедићем и представници градског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачког рата СУБНОР. 
 
 
 
 
Церемонији полагања венаца и одавања почасти у спомен-парку на Багљашу присуствовали су и ученици два одељења четвртог разреда ОШ “Петар Петровић Његош”, којима је њихов старији друг, истакнути ученик осмог разреда Лука Брајић, испричао шта представља и колико је значајан Дан ослобођења и зашто се венци полажу баш на том месту. 
 
У спомен-костурници у парку на Багљашу сахрањено је 220 припадника Црвене армије, а њихови посмртни остаци пренети су на ово место са различитих локација 1962. године. Уз аташеа Собољкова, почаст су им, у име Града Зрењанина, одали заменик градоначелника Саша Сантовац и начелница Одељења друштвених делатности Јелена Драгић. Венце су положиле и делегације Команде гарнизона Војске Србије у Зрењанину, Градског одбора СУБНОР Зрењанин и руске компаније “Борец Србија”, која послује у нашем граду.
 
 
 
 
Једно од места на којима су војници Црвене армије били сахрањени у периоду од 1944. до 1962. године је и “Планкова башта”, парк код Културног центра Зрењанина. На том месту подигнут је 1947. године споменик “Ротонда”, који је у потпуности обновљен ове године. На шездесету годишњицу од преноса посмртних остатака погинулих војника и седамдесет пету од градње споменика, венце и цвеће су данас на споменик положили представници Града Зрењанина, гарнизона Војске Србије и аташе Виктор Собољков. У делегацији Града Зрењанина били су председник Скупштине града Чедомир Јањић, помоћница градоначелника Снежана Вучуревић и начелник Градске управе Милош Королија
 
 
 
 
Обраћајући се на церемонији испред споменика Жарку Зрењанину, градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да је дан ослобођења у Другом светском рату један од судбоносних датума из прошлости града Зрењанина. 
- То је датум када је на овом простору побеђен фашизам, када је отерано највеће зло у историји човечанства, које је однело милионе жртава и изазвало до тада незамислива страдања читавих народа. Зрењанин је ослобођен 2. октобра 1944. године, захваљујући неустрашивим војницима Црвене армије и банатских партизанских одреда из састава Народноослободилачке војске Југославије. Вишедневне борбе с последњим снагама окупатора биле су тешке и мучне. У њима је животе положило 220 бораца Црвене армије, којима смо и данас, као и свих претходних година, одали посебну почаст за оно највредније што су оставили нашем народу и нашој земљи - своје животе. Хиљадама километара далеко од свог завичаја, остали су на вечној стражи у нашем граду и брига о местима на којима они почивају наша је света дужност и обавеза - поручио је Салапура и додао да је данас цвеће положено и на споменик у парку код Културног центра. 
- На шездесету годишњицу од преноса њихових остатака у заједничку гробницу на Багљашу, обновили смо и овај споменик и посебно истакли натпис на њему: “Слава херојима палим у борби против фашизма 1944. године”. Успомену на људе и догађаје из оба светска рата негујемо и чувамо и кроз обнову споменика и подсетићу да смо у претходне четири године обновили осам споменика из Другог светског рата и уредили простор око још неких, као и да је обновљено и више обележја из Првог светског рата - казао је градоначелник.
 
 
 
 
- Од завршетка Другог светског рата прошло је 78 година. Један просечан људски век. Бурни су били и периоди који су уследили након ослобођења, али их је све карактерисала та тешко стечена слобода и могућност несметаног развоја. Некада бржег и интензивнијег, некада споријег, али је сигурно да је Зрењанин израстао у град који има своје истакнуто место у Републици Србији, на њеној привредној, образовној, спортској мапи. Обележавајући дан ослобођења, кроз развој и инвестиције, на најбољи начин негујемо успомену и сећања на наше славне претке, учеснике оба светска рата. Нека је вечна слава и хвала херојима Другог светског рата и ослободиоцима града Зрењанина од фашизма- поручио је градоначелник Зрењанина. 
  
Венце на споменик Жарку Зрењанину, у име Града Зрењанина, положили су градоначелник Симо Салапура и помоћници Рајко Капелан и Драгица Илић. Венце су положиле и делегације Средњобанатског округа, амбасаде Руске Федерације, гарнизона Војске Србије у Зрењанину, СУБНОР-а, компаније “Борец Србије” и градског одбора Српске напредне странке. Присуствовали су и ученици Зрењанинске гимназије.
 
 
 
 
Након церемоније, присутни су посетили и Народни музеј, где је поводом Дана ослобођења града, постављена изложба “Ослобођење Петровграда у Другом светском рату, 2. октобар 1944. године”. На десет паноа приказане су фотографије уласка Црвене армије, ослобођења града, као и општенародног славља. Један пано посвећен је X Војвођанској бригади, а један различитим догађајима из послератног периода, 1945. и 1946. године. Место дешавања је Петровград, односно Зрењанин. Већина фотографија су власништво Музеја Војводине.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6745/DAN_OSLOBODJENJA_2022_0.jpg