Манифестација “Европско село” одржана 9. пут, Трг слободе испуњен децом и гостима из неколико земаља чланица Европске уније

“Европско село”, јединствена манифестација у Србији, покренута 2012. године од стране ОШ “Младост” из Томашевца, након две године паузе, одржана је данас на Тргу слободе у Зрењанину. У периоду пре пандемије, “Европско село” је организовано у оквиру прославе Дана победе и Дана Европе, а ове године, девето издање манифестације део је програма и бројних активности којима најмлађи Зрењанинци обележавају “Дечју недељу”. У међувремену је “Европско село” уврштено у календар званичних градских манифестација. 
 
Уз присуство великог броја учесника, посетилаца и гостију, двадесет осам основних школа са територије града Зрењанина представило је исто толико земаља, чланица Европске уније, промовишући различитост њихових народа и култура, уз боље упознавање тих земаља и њихових специфичности. 
 
 
 

Манифестацију је отворио Патрик Шмелцер, саветник за медије и односе с јавношћу при Делегацији ЕУ у Србији, изразивши задовољство што је данас у Зрењанину и што на градском тргу види толико насмејаних дечјих лица. 
- Оваквом манифестацијом Зрењанин показује да су европска сарадња и неговање европских вредности важни не само на централном нивоу, већ и на локалном, градском нивоу. Питања образовања, заштите животне средине, реформе локалних администрација врло су важна и показују колико треба и даље развијати овакве манифестације и ми смо овде данас дошли да би подржали манифестацију у Зрењанину и изразили захвалност граду на организацији програма, уз мото “Европа за тебе - бољи смо заједно” - истакао је Шмелцер.  
 
 
 
 
Поводом “Европског села” Зрењанин су данас посетили и дипломатски представници  земаља чланица ЕУ - Његова екселенција амбасадор Кипра Деметриос Теофилакту, конзул амбасаде Белгије Томас Мас и саветник у амбасади Бугарске Ивајло Кашканов, као и представница Министарства за ЕУ интеграције Републике Србије Ивана Ђурић, начелница Сектора за комуникације и обуке, Радивој Парошки, заменик Покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Александар Симурдић, директор Фонда “Европски послови” АП Војводине. 
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заједно са сарадницима, приредио је пријем за госте, током ког им је упутио срдачну добродошлицу и захвалност што су својим присуством увеличали манифестацију. Пријему су присуствовали и заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћници Снежана Вучуревић, Марија Дамјановић и Рајко Капелан.   
 
Говорећи о самој манифестацији, градоначелник Салапура је рекао да му је драго што се она поново организује након две године и што смо опет у прилици и да угостимо представнике дипломатског кора, да покажемо колико је Зрењанин европски град и “Европа у малом”, у ком сложно живи више од 20 народа, уз четири језика у службеној употреби.
- Драго ми је и што смо манифестацију уврстили у програм “Дечје недеље”, што су је припремала деца из школа, заједно са својим учитељима, директорима и родитељима. Посебно им се захваљујем на томе, на њиховом доприносу промоцији европских вредности. Захвалност изражавам и Делегацији ЕУ у Србији, Министарству за европске интеграције, Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Покрајинској Влади, Фонду “Европски послови” АП Војводине и свим амбасадама које су такође допринеле да се испромовишу оне вредности које баштинимо у Зрењанину, са суштинском вредношћу и причом колико је важно познавати различитости које постоје и неговати их. Сигуран сам да ће деца данас уживати и да ћемо, с нашег трга, послати лепу слику у Европу - казао је градоначелник Салапура. 
 
 
 
 
Александар Симурдић, директор Фонда “Европски послови” АП Војводине, рекао је да му је задовољство што је Фонд, по шести пут заредом, у прилици да буде партнер Граду Зрењанину у промовисању европске агенде.
- Немерљива је улога локалних самоуправа у афирмацији и имплементацији свих стандарда који за циљ имају поспешивање квалитета живота грађана, од образовања преко животне средине, науке, културе, до свих оних сегмената и стандарда које видимо широм европског континента. Самим тим је ова манифестација прилика да деца кроз сарадњу, дружење, разговор, дођу до неких одговора на свакодневне изазове и проблеме, с којима се суочавају и њихови вршњаци широм Европе. Кроз боље упознавање и надам се, неке сусрете који ће се десити, бићемо у прилици да будемо ближи једни другима. Зрењанин јесте пример правог суживота и оног оквира у ком не живимо једни поред других, него једни са другима, у једној истински мултинационалној и мултиконфесионалној средини - истакао је Симурдић.    
 
 
 
 
Министарство за европске интеграције Републике Србије обезбедило је и пригодне поклоне за свих 28 школа, учесница манифестације “Европско село” - по четири фудбалске лопте, каквим ће се играти и на предстојећем светском шампионату у Катару.      
 
Након свечаног отварања, градоначелник Салапура је са гостима и својим сарадницима посетио све штандове на Тргу слободе, а представници амбасада, разумљиво, посебно су обишли школе које су на штандовима представиле њихове земље. Програм “Европског села” допуњен је и наступима шеснаест школа на позорници, где су, кроз музику и игру, такође представили европске државе и њихове културе. 
 
 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6752/EVROPSKO_SELO_2022_0.jpg