Одржана почетна конференција пројекта „Промоција коришћења соларне енергије кроз прозјумер приступ“ чији је циљ да подстакне развој приступа купац-произвођач

Град Зрењанин и Регионални центар за друштвено-економски развој – "Банат" рганизовали су данас почетну конференцију пројекта „Промоција коришћења соларне енергије кроз прозјумер приступ“, а тим поводом градоначелник Симо Салапура организовао је најпре пријем за учеснике.

 

 

Поздравне речи почетку конференције упутили су у име домаћина градоначелник Зрењанина Симо Салапура, као и Тил Бармеиер, директор ГИЗ пројекта, а о значају пројекта говорио је Дарко Вукић, РЦР „Банат“, оперативни менаџер пројекта, а на тему „Соларна енергија у енергетској транзицији Србије и декарбонизација енергетског сектора“ проф Филип Куљић, Факултет техничких наука Нови Сад, експерт на пројекту.

 


Градоначелник Салапура је обраћајући се присутнима изразио задовољсвто што се данас разговара о веома битној, животној теми када је у питању не само наш град и Србија, већ и Европа, а то је енергетска транзиција и могућности које се кроз овај пројекат могу реализовати. 
- Посебно ми је драго што је Град Зрењанин поново у прилици да сарађује с немачком организацијом за међународну сарадњу ГИЗ и верујем да ћемо заједно  кроз овај пројекат направити још један искорак када је у питању Зелена агенда, енергетска транзиција и овакви пројекти. Оно што је такође веома битно и што желим да истакнем јесте да смо пре неколико дана обележили пуних 20 година рада РЦР “Банат” који релизовао преко 170 различитих пројеката укупне вредности више од 20 милиона евра. Мислим да је то добар резултат и добра препорука и за овај пројекат који сада треба да реализујемо -навео је градоначелник Салапура.

 


Он је подсетио и да је у промоцији и употреби обновљивих извора енергије Србија прошле и ове године дала значајна средства и преузела значајне мере и активности, а да се и Град Зрењанин укључио у агенду када су у питању обновљиви извори енергије.
- Овим пројектом желимо да будемо активни заједно са нашим партнерима, када су у питању обновљиви извори енергије, а посебно када је у питању свест наших суграђана за енергијом и обновљим изворима енергије – рекао је градоначелник Салапура  и свима који учествују у реализацији овог пројекта пожелео успех будући да смо, како је рекао, сви сведоци енергетског дисбаланса у Европи. 
Подсетио је и да је РЦР „Банат“ изградио прву паметну зграду, на шта је Град Зрењанин поносан и додао да Град Зрењанин има припремљене пројекте за побољшање енергетске ефикасности Градске куће, али да су за то потребни озбиљни извори финансирања.   

 


Директор ГИЗ пројекта Тил Бармеиер истакао је да се кроз овај пројекат покушава обезбедити што више електричне енергије за спопствене потребе, најчешће путем соларних плоча на крововима зграда.
- Кроз овај пројекат бавимо се са три главне активности. Прва се односи на регулаторни оквир заједно са главним партнером на пројекту Министарством енергетике, у оквиру чега се покушава да се побољша законодавни оквир у овој области. Кроз други део пројекта покушавамо да радимо на изградњи капацитета свих страна, док кроз трећу активност грађанима и свим заинтересованима за подизање соларних панела приближавамо  информације како би подигли свест о значају солара у производњи електричне енергије – појаснио је Бармеиер.

 

 

Према речима Дарка Вукића, пројекат се реализује уз финансијску подршку Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) и програма „Промоција обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности у Србији“, а како је речено, циљ је да подстакне развој приступа купац-произвођач, односно да људи који електричну енергију производе за сопствене потребе из соларне енергије вишак уступају на коришћење другима.
Из РЦР Банат указали су да је актуелна криза још једном потврдила неопходност енергетске транзиције и преласка са класичних на зелене изворе енергије. Тиме је, навели су већи значај овог пројекта чија реализација траје до јануара 2023. године, а пројекат ће у овај процес укључити пре свега локалне самоуправе, као носиоце енергетске транзиције, али и енергетске стручњаке, образовне институције, невладине организације и грађане.

 


Различите активности на пројекту између осталог подразумевају стварање предуслова за искоришћење потенцијала соларне енергије у региону и подизање свести о коришћењу соларне енергије и прозјумер приступу. Такође, активности на пројекту утицаће на повећање регионалних капацитета у области обновљивих извора енергије и спровођење прозјумер приступа, уважавајући социјалне аспекте у креирању и спровођењу енергетских политика и мера. 

У контексту наведеног у претходном периоду у оквиру пројекта одржане су обуке на тему: могућности и предности коришћења соларне енергије кроз приступ потрошача, укључујући родну равноправност и аспекте енергетског сиромаштва. Обуке су прошли најпре запослени у РЦР Банат, затим и представници локалних самоуправа и другх институција у Зрењанину, Кикинди и Новој Црњи.


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6748/PRIJEM_GIZ_I_RCR_00.jpg