Град Зрењанин конкурисао за престижну титулу Престоница културе Србије 2024. године – одржан састанак са Комисијом за припрему реализације и спровођење програма

Министарство културе и информисања Владе Републике Србије расписало је септембра ове године јавни позив за исказивање интересовања локалних самоуправа за учешће у програму Престоница културе Србије 2024. године, а за ту престижну титулу, поред још неколико градова и општина, конкурисао је и Град Зрењанин.

 

 

Тим поводом у Барокној Сали одржан је састанак  Комисије за припрему реализације и спровођење програма “Престоница културе Србије” са градоначелником Симом Салапуром и помоћницом градоначелника Снежаном Вучуревић,  као и са пројектним тимом и представницима установа културе и цивилног сектора који су представили планирани програм.

Одлуку о избору пројеката на основу образложеног Предлога одлуке од стране стручне комисије донеће министар културе и информисања коју образује орган који расписује јавни позив, а решење о додели средстава донеће министар након усвајања буџета за 2023. годину сходно опредељеним средствима за те намене.

 

 

Иначе, Министарство у оквиру програма Престоница културе Србије 2024. године пружа подршку локалним самоуправама или групи подносилаца да, у сарадњи са установама, уметничким и другим удружењима за обављање делатности културе, појединцима и другим субјектима у култури, унапреде своје капацитете у култури, ојачају културну инфраструктуру и обогате културну понуду.

Изабрана јединица локалне самоуправе понеће титулу „Престоница културе Србије“, која ће јој омогућити да буде препозната као релевантан национални центар развоја културе и на тај начин постане видљивија на културној мапи Србије и Европе.

 

 

Основни циљеви програма јесу Обједињена подршка локалним самоуправама ради развоја инфраструктуре и културних капацитета локалних самоуправа; Подизање квалитета културног живота једне или више ЈЛС; Покретање културног, уметничког и туристичког развоја ЈЛС кроз активирање постојећих и осмишљавање нових уметничких програма традиционалних и савремених форми, оживљавање постојећих институција културе али и покретање нових и савремених институција. Заштита, промоција и употреба културног материјалног и нематеријалног наслеђа и изградња и обнова објеката културе и других пројеката културне инфраструктуре; Подстицање доношења стратегија културног развоја на локалном нивоу са акцентом на укључивање грађана и професионалаца у процесе креирања и спровођење културних политика на нивоу ЈЛС.

 

 

 

Како је у позиву наведено, Министарство настоји да на овај начин заштити и промовише културно материјално и нематеријално наслеђе и подстакне изградњу и обнову објеката културе и доношење стратегија културног развоја на локалном нивоу са акцентом на укључивање грађана и професионалаца у процесе креирања и спровођење културних политика на нивоу јединица локалних самоуправа.

 

 


За Престоницу културе Србије 2023. године изабран је град Чачак.
Министарство културе је за пројекат Престоница културе Србије 2023. године издвојило 298,5 милиона динара, а вредност целог пројекта је 500 милиона динара.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6810/PRESTONICA_KULTURE_KANDIDATURA_00.jpg