Градоначелник потписао уговоре са још пет младих брачних парова који су добили средства за куповину куће на селу - до сада купљене 32 куће у 13 насељених места

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура потписао је данас у Градској кући уговоре са пет младих брачних парова који су добили средства за куповину куће на селу, на територији града Зрењанина, преко конкурса Министарства за бригу о селу.
Куће су добиле породице Киш (Бело Блато), Чалија-Ола (Банатски Деспотовац), Станчић-Габор (Арадац), Срданов (Стајићево) и Надлачки (Меленци).

 

 

Након потписивања градоначелник Салапура је казао  да је од почетка ове акције, Министарство за бригу о селу определило бесповратна средства за куповину 32 куће у 13 насељених места на територији Града Зрењанина. 
- Кроз кампању „Да нам села буду ближа“ покушавамо да дођемо до информација шта је то што може да ојача село и шта је то што чини снагу села, а мислимо да су то управо ови млади људи, брачни парови који су нови замајац живота на селу. У склопу те кампање увидели смо да постоје млади брачни парови, млади људи који својом енергијом желе да оживе села, али  за то је свакако неопходна и сарадња на свим нивоима власти, пре свега Покрајине и Републике са јединицом локалне самоуправе. Наша идеја је била да кроз ту кампању  мапирамо проблеме чије је решавање за те младе људе битно и у том смислу кроз мере подршке за пољопривреду имали смо конкурс за подршку младима за подизање пластеника, затим за развој женског предузетништва где су наше жене на селу имале предност приликом бодовања, а у току је и конкурс за омладинско предузетништво где такође већи степен бодовања имају млади са села – рекао је градоначелник Симо Салапура. 
За наредну годину, навео је, планиране су мере за подршку пчеларству, подршке пољопривредним газдинствима која се баве туристичком понудом на територији нашег града. 

 


- Желим да поручим младим људима на селу да ће Зрењанин кроз све ове мере подршке стати иза њих, али је важно напоменути да морамо имати и већи степен улагања у комуналну инфраструктуру. За то већ припремамо пројекте, за неколико села израђени су пројекти када је реч о изради пројектно техничке документације за изградњу канализационе мреже, у неколико села градимо еко – чесме, док у неколико села радимо на обнови културних центара, односно омладинских домова. То су неке од мера којима покушавамо да наше село ојачамо, да оно буде приступачније, а позитиван тренд и добра информација јесте да се у неким насељеним местима јавља стабилизација броја становника, велика тражња за плацевима, посебно у насељеним местима која су уз будућу трасу ауто пута, тако да у неколико села на територији Града Зрењанина више нема кућа или плаца на продају, јер долази до насељавања људи из Београда и Новог Сада. Када то кажем пре свега мислим на Перлез, Ченту и Стајићево. Такође, кроз мере популационе политике и  подршке пронаталитетној политици ми смо у неколико насељених места отворили и вртићке групе што је добар потез, а за то се исказала потреба у још неколико насељених места и мислим да ћемо са новом школском годином имати и нове вртићке групе како бисмо изашли у сусрет нашим суграђанима на селу – рекао је још градоначелник Салапура.   

 

 

Један од потписника уговора за куповину куће је Дејан Срданов из Стајићева који је казао да се одлучио да остане на селу са супругом и три ћерке због тога што би им за куповину куће у граду требало много новца, а првенствено због тога што се баве пољопривредом. 
- Захваљујући овом конкурсу имаћемо свој мир, а бићемо у прилици и да унапредимо бављење пољопривредом, односно сточарством – рекао је он напомињући да су задовољни животом у том селу будући да имају вртић, школу, све што је потребно за нормалан живот, а једина замерка је на парк који, како је рекао, нажалост, уништавају несавесни омладинци. 

 


- У Стајићеву се може лепо живети, посебно када се искористе мере подршке града и Републике. До сада смо искористили право прече куповине земљишта за овчарство, а у плану нам је да конкуришемо и за подршку бављењу пчеларством – рекао је Срданов.   

До свог новог дома, захваљујући конкурсу, дошао је и брачни пар из Банатског Деспотовца, а Марија Ола из тог села навела је да су до сада живели у заједници са њеним родитељима и да им куповина куће много значи, првенствено због ћерке.
- Живот на селу је леп и не може се поредити са животом у граду, наша ћерка имаће безбрижно детињство. Обоје смо запослени, а планови су да наставимо да радимо, али и да се за наше потребе бавимо пољопривредном производњом. Сада када смо потписали уговор, осећај је диван – казала је Марија.     

 


Иначе, најпривлачније село за досељавање је Бело Блато, у ком је откупљено седам кућа, по четири породице настаниле су се у Томашевцу и Меленцима, по три у Елемиру и Банатском Деспотовцу. Откупљене су по две куће у Арадцу, Перлезу и Стајићеву и по једна у Михајлову, Златици, Лазареву, Орловату и Ботошу.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6787/UGOVORI_KUCE_NA_SELU_00.jpg