Градоначелник у Економско-трговинској школи: поклон школској библиотеци, промовисање практичних занимања и учешће у програму наставе одбране

“Школска библиотека у Економско-трговинској школи годинама није имала прилику да се обогати новим издањима књига, тако да је овај скромни поклон који им уручујемо у вредности од 60.000 динара и прилика да нашу пажњу усмеримо ка школским библиотекама које су ризнице знања за сваку школу. Овим поклоном ће ђацима бити доступне и књиге које су им биле потребне у настави, као и поједини наслови за које су исказали интересовање”, казао је градоначелник Зрењанина Симо Салапура, приликом јучерашње посете Економско-трговинској школи “Јован Трајковић” у Зрењанину. 
 
Градоначелник је, заједно са чланом Градског већа Славишом Влачићем и директорком школе Соњом Марјански Лазић, посетио и кабинете намењене практичној настави ученика на образовним профилима кувара и конобара, а потом је присуствовао првом часу наставе из предмета “Систем одбране Републике Србије”, у програму наставе у који је ова школа укључена од 2018. године. 
 
 
 
 
Приликом уручења донације школској библиотеци, којој је, уз прилог и те установе, присуствовао и директор Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин” Милан Бјелогрлић, могло се чути да библиотека ради у неадекватном простору, те је то један од задатака на коме локална саамоуправа треба заједно да ради са школом. Истакнуто је да књига нема алтернативу и да први задатак школских библиотека треба да буде управо промоција читања. 
 
Градоначелник је рекао да, иако школе нису директно у надлежности локалних самоуправа, град улаже доста средстава у њихово опремање, посебно када су у питању неке конкретне инвестиције.
“Овде смо опремили кабинет за наставу на смеру за куваре, на чему смо заједно радили с руководством школе, у претходном периоду комплетно смо реновирали цео један спрат, а оно што је актуелно и примарно јесте инвестиција од 80 милиона динара за замену котлова за грејање у неколико школа, дакле улагање у циљу побољшања енергетске ефикасности”, казао је Салапура. 
 
 
 
 
Директорка Марјански Лазић захвалила се на донацији која ће обогатити библиотечки фонд, нагласила важност оваквих догађаја за школу, коју похађа више од 800 ученика и додала да у локалној самоуправи увек виде поузданог партнера за сарадњу.
“Интересовање ученика за ову школу је увек веће него што можемо да их примимо, и наши ђаци редовно остварују добре резултате и успехе, од уписа на различите факултете, а у стручном делу који се тиче угоститељства, нарочито су запажени кувари, и за тај смер је био потребан значајан број поена за упис”, истакла је директорка.
 
Економско-трговинска школа је и ове године је имала комплетно попуњена одељења за четворогодишње школовање већ у првом уписном року, а када је у питању трогодишње школовање, у понуди су занимања која су веома тражена. 
“Кувари су нам данас показали своје умеће и могу да кажем да су изузетно добро проникли у тајне овог заната. Зато нам је и циљ посете био да промовишемо и занимања за која се ђаци овде могу школовати, а значајна су за развој туризма и угоститељства. Разговарали смо с руководством школе и о могућности оснивања школске задруге, јер ова занимања омогућују и одређен вид тржишног пословања”, рекао је још градоначелник.
 
 
 
 
Ученици једног одељења четвртог разреда присуствовали су данас првом предавању, у оквиру наставе из предмета “Систем одбране РС”, на ком су могли да чују основне информације о месту, улози и задацима Војске Србије у систему безбедности и одбране, војној, радној и материјалној обавези у Републици Србији. Промовисано је овом приликом и добровољно служење војног рока, а активности је присуствовао и начелник Центра Министарства одбране за локалну самоуправу потпуковник Властимир Радивојевић. Матурантима је предочена могућност служењa војног рока с оружјем, од шест месеци, што је један од предуслова за заснивање радног односа у јединицама Војске Србије у статусу професионалног војника. 
 
Током предавања обратио им се и градоначелник, истакавши важност информација које на овакав начин могу добити.
“Када је реч о настави одбране, безбедности и ванредних ситуација, то је област о којој нажалост причамо тек када се нешто догоди. Ова настава управо чини супротно и даје на време основне информације ученицима о обавезама које их чекају, у вези са одбраном земље. Најчешће се злонамерно помене рат као разлог за овакву наставу. Али није тако. Ученици могу сазнати и коме да се од државних органа обрате уколико дође до било каквих ванредних ситуација и како да спасу себе и своју породицу уколико буду угрожени. Посебно смо задовољни чињеницом да Зрењанин предњачи у Србији у извођењу ове наставе са предавачима из Организације резервних војних старешина и да су они препознати као стручњаци који квалитетно раде овај посао”, казао је градоначелник и подсетио да је у нашој средини, у протекле две деценије, забележено скоро двадесет непредвиђених догађаја, који су угрожавали животе и здравље људи и њихову имовину. 
 
 
 
 
“Пошто се ништа од тога не може предвидети, оваква настава је неопходна, јер се на тај начин прво међу младе враћа безбедносна култура, о којој нисмо водили рачуна. Грађани морају да знају шта су им обавезе када дође до поплава или снежних непогода, али морају знати које су им обавезе по закону, када их позове надлежни орган Министарства одбране. Локална самоуправа има обавезу да руководи Штабом за ванредне ситуације, а много ће нам бити лакше да доносимо одлуке у некој таквој ситуацији, ако имамо грађане који су упознати са својим обавезама у тим околностима”, поручио је градоначелник Симо Салапура.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6791/ETS_JOVAN_TRAJKOVIC_0.jpg