Градоначелник у посети Лазареву: слободне куће брзо се продају, село се комунално опрема и нада се новим пројектима

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, посетио је данас Лазарево, као двадесето насељено место у оквиру радне активности “Да нам села буду ближа”. Заједно с градоначелником, састанку с представницима месне заједнице присуствовали су и заменик Саша Сантовац, председник Скупштине града Чедомир Јањић, начелница Одељења за привреду Градске управе Јелена Травар Миљевић и руководиоци јавних комуналних предузећа и установа. Након састанка, организована је посета радионици за израду металне галантерије “Савић” и Спортском центру “Задругар”, као добрим примерима предузетништва и спортског организовања у неком насељеном месту.
 
 
 
 
Према званичним подацима последњег пописа, у Лазареву живи 2.800 становника и након година у којима се становништво осипало, у месној заједници истичу да се данас све празне куће, у којима власништво није спорно, веома брзо продају. Лазарево се налази у “првом прстену” око града, што доноси одређене предности, доста је урбанистички и комунално уређено, али су комунални проблеми слични као и у другим селима. Оно што је актуелно и видљиво на терену, јесте изградња канализационе мреже, о чему је говорио и градоначелник Салапура. 
- Пре неколико година кренули смо са изградњом канализационе мреже, делом средствима из самодоприноса становника месне заједнице Лазарево, а већим делом средствима из буџета града Зрењанина. Укупна вредност овог пројекта, са пројектно – техничком документацијом и надзорима који раде, укључујући и радове, износи 15 милиона динара, а радиће се близу 600 метара канализационе мреже у улицама Славка Родића и Младена Стојановића, са двадесет шахтова. Остали проблеми тичу се власништва над земљом, што су деценијски проблеми које морамо решавати заједно са вишим нивоима власти, а оно што овде радује јесте да постоји потреба за отварањем целодневне јаслене групе у школи и већ смо преузели одређене кораке по том питању - казао је градоначелник током данашње посете. 
 
 
 
 
Подсетио је и на неке од значајнијих пројеката реализованих у протеклом периоду, попут уређења центра села, регулисања саобраћаја и постављања семафора на главној раскрсници, израде урбанистичког плана, изградње кошаркашког терена, опремања сале за борилачке спортове, при Спортском центру “Задругар”. Додао је да је за следећу годину у плану наставак радова на канализационој мрежи и наставак уређења центра села, односно пешачке стазе, као и завршетак храма.
- Посетили смо спортски центар, овдашњи спортисти имају активна удружења, а на терену смо фудбалског клуба који доживљава свој нови почетак и мишљења смо да, уз овакав ресурс, и град Зрењанин и становници Месне заједнице „Лазарево" треба да подрже овакву причу. Овде су и просторије Карате клуба “Задругар”, познатог и по својим репрезентативцима и резултатима европског и светског нивоа - истакао је Салапура. 
 
 
 
 
Председник Савета МЗ Лазарево Радован Тихомировић, попут његових колега у другим насељеним местима, похваљује активност “Да нам села буду ближа” и очекује позитивне ефекте данашњег састанка и разговора.
- Овакви састанци значајни су за становнике насељених места, јер је за њих то најбољи начин да, преко изабраних представника, изнесу своје проблеме које решава локална самоуправа. Акценат је данас био на започетим радовима на изградњи канализационе мреже, динамици, као и о свим другим комуналним проблемима које тиште грађанство. Круцијални проблем за нас је изградња канализационе мреже, решавање статуса гробља, бициклистичке стазе Лазарево - Златица, локалног пута Клек – Лазарево, а разговарали смо и о неким другим темама које сматрамо важним - рекао је он.
 
Радионица “Савић”, оснивача и власника Саше Савића, током две деценије постојања развила се у предузеће за израду металне галантерије, са широким асортиманом производа и тридесет запослених радника. Истиче да има пуно посла, будући да производе цеви за грејање, чункове и “штедише”, који су сада најтраженији на тржишту. Производњу организује на више од хиљаду квадратних метара.  
 
Градоначелник је посебно истакао да се у овом случају ради о предузећу које води породица са четворо деце, а производни програм обухвата више од 150 производа.
- Производе пласирају и на инострано тржиште и колико смо чули, посла има, роба је тражена, а оно што је за нас веома битно јесте да су сви запослени из околине Лазарева или самог села, тако да таква производња у овом селу има одрживост и чини једну снагу села, када је у питању економски потенцијал – рекао је још градоначелник Симо Салапура
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6790/KOLEGIJUM_LAZAREVO_0.jpg