Граду Зрењанину три милиона динара покрајинских средстава за израду Генералног урбанистичког плана - стратешки развојни документ за период до 2035. године

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура потписао је јуче у Новом Саду уговор о додели бесповратних средстава у износу од три милиона динара за израду планског документа - Генералног урбанистичког плана града Зрењанина за период 2022-2035. године. Средства су додељена на основу јавног конкурса Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, а у име секретаријата потпис на уговор ставио је покрајински секретар Немања Ерцег. 
 
Секретар Ерцег је истакао да је за десет пројеката у овој области Покрајина издвојила преко 21 милион динара и да је за ове намене у овогодишњем буџету било опредељено 30 милиона. У овом конкурсном циклусу по пројекту је било предвиђено до три милиона динара. 
 
 
 
 
Генерални урбанистички план се доноси као стратешки развојни план, са општим елементима просторног развоја. Генерални урбанистички план се доноси за насељено место које је седиште јединице локалне самоуправе и има више од 30.000 становника. Израдом новог ГУП-а дају се основне смернице развоја града Зрењанина за скоро петнаестогодишњи период, онако како их види струка из различитих области живота и рада, а овај ГУП биће седми по реду, од када се такви плански документи доносе, односно од 1956. године.
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, поводом потписивања овог уговора, истакао је две ствари - значај саме израде ГУП-а и препознавање тог значаја од стране АП Војводине. 
- Град Зрењанин доживљава протеклих година озбиљан инвестициони замах, гради се, између осталог, комплекс “Линглонга”, бројна су градилишта станова, у припреми је изградња аутопута и због тога је важно да све те ативности буду адекватно подржане и кроз главни стратешки документ који се тиче урбанистичког развоја. Генералним урбанистичким планом, практично, стварамо предуслове да развој града буде настављен у још већем обиму. С другог аспекта, развој Зрењанина битан је и за развој покрајине у целини, и драго нам је што је то препознато и кроз доделу средстава за ову намену. Зрењанин је данас међу градовима и општинама којима је, на конкурсу Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, опредељено највише средстава - истакао је градоначелник Салапура и додао да ће ова средства бити усмерена за низ радњи и активности које претходе изради овог стратешког документа.  
 
 
 
 
Услов да град конкурише за добијање средстава био је да изради елаборат новог ГУП-а, што је реализовано пролетос. Израда елабората је новијег датума и претходи изради главног документа који, након јавног увида, усваја Скупштина града, чиме он формално ступа на снагу.
 
Сваки досадашњи Генерални урбанистички план града Зрењанина имао је неку општу развојну карактеристику, у складу с временом и друштвено-политичким околностима у којима је доношен. Након првог, уследио је контроверзни “ауторски план” из 1959. године, потом план из 1971. године који је претходио најдинамичнијем развоју града у његовој историји, план донет 1981. године истакао је “умерени раст”, план из 1999. године “одржив развој” и коначно, Генерални план Зрењанина 2006-2026. године, који је и даље на снази, као главу развојну компоненту види такође “одржив развој” и “оптимално коришћење простора”, уз уважавање и прилагођавање иницијатива инвеститора.    
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6797/POK_SEK_ZA_URBANIZAM_UGOVORI_0.jpg