Одржана седница Социјално - економског савета града Зрењанина, за председника изабран Миленко Вујовић из Савеза самосталних синдиката за Зрењанин

Седница Социјално - економског савета града Зрењанина одржана је данас, а председавао је градоначелник Симо Салапура.
Како је дневним редом предвиђено,  усвојен је записник са претходне седнице  на којој се, између осталог, говорило о положају мајки - предузетница и запослених жена, као и сарадњи са покрајинским и републичким Социјално – економским саветима. 

 


Градоначелник Салапура је подсетио да је на тему положаја жена Град Зрењанин учинио знатне помаке и подсетио да је прошле године расписан јавни позив за економско оснаживање жена када је за ту намену из градског буџета издвојено два милиона динара, а да је ове године за то издвојен износ од чак пет милиона динара. 
Указао је и на недавно расписан јавни позив за доделу бесповратних средстава за економско оснаживање младих на територији града Зрењанина за 2022. годину и бројне друге видове помоћи које спроводи Град и навео да за Социјално – економски савет града Зрењанина постоји простор за деловање, те да очекује да се успостави континуитет у раду овог тела.  

 

 

Друга тачка дневног реда данашње седнице односила се на избор председника Социјално – економског савета града Зрењанина на једногодишњи период, а једногласно је одлучено да то буде Миленко Вујовић из Савеза самосталних синдиката за Зрењанин. 
Вујовић је захваливши се на избору рекао да би у наредних неколико дана требало радити на изради плана рада за наредну годину, те да ће се потрудити да зрењанински Социјално економски савет у свом раду не заостаје у односу на друге средине.
- Тема на којима ћемо радити и чиме ћемо се бавити је много, а све како бисмо помогли и запосленима у нашем граду, локалној самоуправи и Унији послодаваца. Једно од важних активности јесте заштита радника, али ништа се не може учинити без усаглашавања све три стране, важно је кренути са радом и имати континуитет у раду – рекао је он.  

 

 

 Иначе. Социјално - економски савет Града Зрењанина формиран је јула прошле године, а споразум о оснивању потписали су тада градоначелник Зрењанина Симо Салапура, Горан Нешић испред Уније послодаваца Зрењанина и Миленко Вујовић из Савеза самосталних синдиката за Зрењанин. 
Формиран је као трипартитно тело кога чине представници Градског већа, Савеза самосталних синдиката за град Зрењанин и Удружења послодаваца „Унија послодаваца Србије – послодавци Зрењанина“.

Социјално-економски савет је основан у циљу успостављања и развоја социјалног дијалога у питањима од значаја за остваривање економских и социјалних слобода и права човека, материјалног, социјалног и економског положаја запослених и послодаваца и услова њиховог живота и рада, развоја културе преговарања, подстицања мирног решавања колективних радних спорова, развоја демократије и издавања часописа, брошура и других публикација из делокруга свог рада.

 

 

Социјално-економски савет разматра питања: развоја и унапређивања колективног преговарања, утицаја економске политике и мера за њено спровођење на социјални развој и стабилност, политике запошљавања, политике зарада и цена, конкуренције и продуктивности, приватизације и друга питања структурног прилагођавања, заштите радне и животне средине, образовања и професионалне обуке, здравствене и социјалне заштите и сигурности, демографских кретања и друга питања у складу са актима Социјално-економског савета. Такође, Савет разматра нацрте закона и предлоге других прописа од значаја за економски и социјални положај запослених и послодаваца и о њима даје мишљење.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6796/SES_NOVEMBAR_2022_00.jpg