Са Малог моста и ове године поводом обележавања кампање “16 дана активизма против насиља над женама“ пуштени наранџасти гербери у знак сећања на жене жртве насиља

Поводом обележавања кампање “16 дана активизма против насиља над женама“ данас су са  Малог моста пуштена 24 наранџаста гербера, као симбол броја жена које су у 2022. изгубиле живот од стране неког члана породице, а у организацији Женске одборничке мреже Скупштине града Зрењанина,, Центра за социјални рад и Центра за пружање услуга социјалне заштите Града Зрењанина -  “Мост”. Подршку је дао и Град Зрењанин.

 


Лепа Жељски координаторка Женске одборничке мреже Скупштине града Зрењанина указала је да се Зрењанин и ове године прикључио глобалној кампањи “16 дана активизма против насиља над женама“, а да поред града Зрењанина главну улогу у држави спроводи Координационо тело за родну равноправност . 

 

 

- Држава Србија је направила све законске оквире за борбу против свих врста насиља, поготово против насиља над женама, а ми као локални механизми за родну равноправност, кроз своје деловање, покушавамо да се боримо са овим изазовом који је заступљен не само код нас већ у целом свету. У Србији су у претходној години убијене 24 жене у породичном и партнерском насиљу, што је велики број. То су статистички подаци који говоре да су жене директно изгубиле своје животе од неког ко им је јако близак. Постоји сигурно још жена које трпе неку другу врсту насиља и статистика говори да свака друга жена у Србији трпи неку врсту насиља. Наша заједничка улога је да оснажимо жене, да им објаснимо да нико ништа не мора да трпи, да схвате да насиље није нешто уобичајено и облик понашања који је уреду и да би то требале да пријаве, као и да то није само њихов проблем, већ проблем целог друштва – казала је она. 

 

 

Заменик градоначелника Саша Сантовац нагласио је да је Град Зрењанин већ дужи низ година укључен у активности које се спроводе у оквиру кампање “16 дана активизма против насиља над женама“.
- На тај начин шаљемо поруку да смо против свих врста насиља, посебно насиља над женама и оно што је чињеница јесте да све врсте насиља треба и пријавити. Треба да стварамо услове за живот у нормалном друштву и зато и јесмо укључени у овакве активности како бисмо показали да нисмо за насиље и нисмо за друштво у коме постоји насиље -  рекао је Сантовац. 

 

 

Указао је и да Град Зрењанин осим учешћа у овој акцији и директно помаже жене путем јачања женског предузетништва конкурсима које спроводи.
- На тај начин послали смо поруку да желимо да оснажимо жене како би биле самосталније и да су равноправне у друштву. Нажалост, ми у Зрењанину имамо и Сигурну кућу која служи да пружи помоћ женама жртвама насиља, а када кажем нажалост мислим на то што су нам такве установе потребне, али, с друге стране имамо прилику да на тај начин помогнемо женама и пружимо им безбрижан смештај – додао је Сантовац.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6816/16_DANA_AKTIVIZMA_2022_0.jpg