Низ саобраћајних едукација за возаче трактора, младе и децу, учеснике у саобраћају - поштовање прописа и правила најважнији фактор безбедности 

Представници Савета за безбедност саобраћаја на путевима на територији града Зрењанина, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, Полицијском управом Зрењанин и Аутомото савеза Србије реализовали су протеклих дана две едукативне трибине, намењене руковаоцима трактора и младим возачима. Трибине су одржане у Меленцима и Елемиру, уз веома добар одзив и учешће укупно више од 160 заинтересованих за ову важну саобраћајну тематику. 
 
 
 
На трибинама је указано на важност и значај поштовања саобраћајних прописа, посебно у вези са законским одредбама које трактор мора да испуњава када учествује у саобраћају, као и понашању возача трактора. Посебан акценат је указан на неопходност постојања заштитног рама и кабине код трактора, али и најчешћим грешкама које возачи трактора праве у саобраћају.
 
Са младима се разговарало о значају коришћења сигурносног појаса, посебно на задњем седишту возила, штетности и последицама употребе мобилног телефона током вожње, вожње под дејством алкохола и последицама које носи вожња брзином већом од ограничене.
 
 
 
Након спроведене едукације, свим учесницима су подељени поклони у виду жутог ротационог светла, табли за спора возила и других корисних ознака које могу допринети бољој видљивости и безбедности у саобраћају. 
 
Едукација је реализована и у средњој Техничкој школи, уз присуство око 70 ђака завршних разреда, а у ЕГШ “Никола Тесла” едукацији је присуствовало око 100 матураната. Такође, истог дана одржана је још једна едукација за исту циљну групу у виду активности на терену, тачније у простору школског дворишта Економско-трговинске школе и Зрењанинске гимназије.Младима је овом приликом указано на опасности у случају ризичног понашања у саобраћају, као што је  прекорачење брзине, вожња под утицајем алкохола, психоактивних супстанци, вожња без возачке дозволе и друго. 
 
 
 
У протеклој недељи Савет за безбедност саобраћаја на путевима на територији града Зрењанина је, поред многобројних активности, реализовао и едукацију деце у вртићима "Маслачак" и "Бубамара", Предшколске установе Зрењанин и ђака првог и другог разреда ОШ "Доситеј Обрадовић".
 
Деци је на занимљив начин указано на битна правила, прописе, радње и поступке са којима се свакодневно сусрећу у саобраћају (које саобраћајне површине користе одређене категорије учесника у саобраћају, прелазак преко пешачког прелаза на семафоризованој раскрсници, прелазак преко пешачког прелаза на раскрсници која није семафоризована, како се крећу у ситуацијама када не постоји тротоар и др.). Организован је и квиз на коме су деца имала прилику да, кроз такмичење, покажу стечено знање које ће им умногоме користити за безбедно учешће у саобраћају.
 
 
 
Такође у организацији Савета за безбедност саобраћаја на путевима на територији града Зрењанина реализована је едукација о безбедном понашању у саобраћају, на монтажном полигону постављеном у основним школама "Ђура Јакшић" и "2. октобар", у Зрењанину. Циљна група су били најмлађи основци, ученици првог разреда, који су, међу школском децом, најугроженији учесници у саобраћају.
 
 
 
Управо из тог разлога, едукација је реализована с циљем да се прваци упознају с основним правилима понашања у саобраћају, значењем најважнијих саобраћајних знакова, ознака на коловозу, као и са осталом саобраћајном опремом. На конкретним примерима, уобичајеним у пракси, на саобраћајном полигону дочарана им је приближна слика саобраћајних ситуација у контролисаним условима. Свим ђацима који су учествовали у едукацији подељени су промотивни материјали (ретрорефлектујући прслуци, торбе, светлеће наруквице и сл.), који ће им обезбедити бољу видљивост у саобраћају, а посебно у ноћним условима и у условима смањене видљивости. 
 
Савет за безбедност саобраћаја на путевима на територији града Зрењанина ће и убудуће наставити са својим промотивним активностима, усмереним ка свим циљним групама.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6837/Edukacija_traktorista_0.jpg