Одржана новогодишња свечаност у Градској кући и додељена Награда града Зрењанина, уз новогодишње поруке градоначелника

Традиционална новогодишња свечаност у Градској кући, чији су домаћини били градоначелник Зрењанина Симо Салапура и председник Скупштине града Чедомир Јањић, одржана је данас, у присуству бројних званица, представника локалне самоуправе и средњобанатског округа, државних институција и служби, јавних предузећа и установа, привредног, јавног и верског живота града и гостију. Као и сваке године, и овога пута додељено је и најзначајније годишње признање, за постигнуте резултате у различитим областима од интереса за Град Зрењанин - Награда града Зрењанина. 
 
 
 
Градоначелник Симо Салапура је у новогодишњој поруци суграђанима сумирао постигнуто у 2022. години и истакао да сe, пре годину дана, са овог места углавном говорило о стварима о којима се годинама уназад причало, о проблемима, детаљима чије се тражило решење. 
“Данас са поносом могу да кажем да смо велике и тешке ствари оставили иза нас, да су решене, због тога сам срећан и пре свега желим да се захвалим свом тиму на озбиљном раду и уложеном труду који смо учинили да се неке ствари помере са места и да се реше. Ипак, то не сме да нас уљуљка, пред нама је година изазова, година у којој имамо много тога да урадимо, много започетог да завршимо”, рекао је и навео неке области у којима су начињени значајни помаци.
 
 
“Када је реч о води за пиће и о решавању тог проблема, о систему водоснабдевања на територији града Зрењанина, данас са поносом можемо да кажемо да смо то решили, да смо направили добар ослонац и темељ, да смо потписали уговор са сигурним инвеститором, да иза тога стоји Влада Републике Србије и да се већ неки пројекти из области водоснабдевања на територији Зрењанина решавају, а сведоци смо и да су у неколико месних заједница замењене водоводне цеви. Такође, желим да вас обавестим да смо пре неколико дана добили од инвеститора и неопходну документацију за добијање грађевинске дозволе за прву фазу и очекујемо да, по уговорним обавезама, имамо безбојну воду, која ће бити врло близу неопходним критеријумима правилника за здраву пијаћу воду, али такође и да се крене у реализацију друге, коначне фазе, након чега ћемо у пролеће 2024. године имати здраву, чисту и исправну пијаћу воду и у неопходном капацитету”, рекао је он. 
 
 
Навео је и да је стављање у функцију трећег крака обилазнице допринело растерећењу транзитног саобраћаја кроз град, да је у овој години, заједно са интерним и екстерним изворима финансирања, преко 1,4 милијарде динара уложено у путну инфраструктуру, а са завршеним јавним позивом за ЈПП за путну инфраструктуру за наредну годину, та вредност достиже чак 2,5 милијарде динара.
“С нестрпљењем очекујемо и почетак изградње ауто-пута, што је у вези са глобалном ситуацијом на тржишту енергената, генерално, са политичком ситуацијом у нашем региону, а верујем да ћемо и за то, уз подршку Владе Републике Србије и председника, моћи да кажемо да крећемо и у реализацију тог капиталног пројекта који ће променити привредну као и сваку другу слику Баната и нашег града”, додао је градоначелник Салапура. 
 
Истакао је и резултате у области екологије, заштите животне средине, енергетске ефикасности, које је оценио као приоритетне и у којима ће значајна улагања бити настављена. 
 
 
 
Честитајући овогодишњим добитницима Награде града, рекао је да Зрењанин увек има појединце који га афирмишу и представљају у лепом светлу и да ове године лауреати долазе из области привреде, културе и спорта.
“Честитам лауреатима на добијеним наградама и захваљујем на њиховом труду, пожртвовању и промоцији у областима у којима делују, али и на промоцији нашег града, јер Зрењанин има чиме да се подичи, Зрењанин је град победника, град хуманости и Зрењанин је град младих, а наравно и град будућности, и позивам вас да сви заједно станемо иза нашег Зрењанина како би смо у наредној години начинили заједнички искорак, да наш град буде још боље мести за живот. Сигуран сам да и то можемо заједно и да ћемо на томе и радити”, поручио је градоначелник у новогодишњем обраћању.
 
 
Одлуком Комисије за доделу награда и признања града Зрењанина, а на основу разматрања приспелих предлога, “Награду града Зрењанина” ове године је заслужило четворо појединаца:
 
Татјана Тодоровић, директорка предузећа “Агро-дукат” д.о.о. Зрењанин
 
Присутна је дуги низ година у агро-бизнису. У компанији “Агро-дукат”, која је ове године обележила тридесет година успешног рада, наследила је оца на месту власника и директора. Настављајући тако и породичну традицију, али уз снажан лични печат и предузимљивост, представља пример модерне, образоване и одмерене жене, и менаџера који успева да на захтевном тржишту одржи и развија своју компанију. 
“Агро-дукат”, у складу с препознатљивим пословним слоганом “Кућа за добре домаћине”, од предузећа које се у почетку бавило претежно трговинском делатношћу, прераста у привредно друштво са више од 30 малопродајних објеката - пољопривредних апотека, широм Баната и делом Бачке, са велепродајом и складишним капацитетима, намењеним откупу житарица.
 
Између бројних признања која је заслужила, истичу се “Пословни лидер” Привредне коморе Србије и “Цвет успеха за жену змаја”, од стране Удружења пословних жена Србије. Ангажована је у Парламенту привредника при Регионалној привредној комори, где је у новом сазиву на фунцији заменика председника. Награду града заслужила је за допринос у области привреде, али и за снажну афирмацију женског предузетништва у нашој средини.
 
 
 
Бела Маврак, оперски певач, платинасти тенор чувеног “Јохан Штраус Оркестра” 
 
Рођен је у Бечу, али се убрзо сели у Михајлово где одраста, а касније похађа средњу музичку школу у Зрењанину. Прве певачке кораке прави у хору “Јосиф Маринковић“, где његов таленат запажа маестро Слободан Бурсаћ и шаље га на Одсек за соло певање, у Музичку школу “Јосип Славенски“ у Београду. Студира на Факултету музичке уметности, а ректор Музичке академије, Даринка Матић-Маровић, бира га 1990. године за солисту хора “Обилић“, за двомесечну америчку турнеју, на  којој стиче непроцењиво интернационално искуство током 43 концерта.
 
Уз препоруку београдске Академије прелази на Високу школу за музику у Келну, где 1994. године добија уметничку диплому. Београдска опера га исте године позива да пева улогу Родолфа у Пучинијевим “Боемима“. Од тада је отпевао двадесетак главних рола у операма и оперетама широм света. 
 
До великог преокрета у његовој каријери долази 2004. године, када га Андре Рију, познати холандски виолиниста и диригент, позива да буде један од три платинаста тенора у његовом “Јохан Штраус Оркестру”, највећем шоуу класичне музике на свету. До данас је, с овим оркестром, наступао на више од 1500 концерта широм планете и стекао интернационалну популарност и препознатљивост. 
 
Увек се радо враћа у Зрењанин и одазива позивима за концерте са Зрењанинском филхармонијом. Његови наступи на Тргу слободе, пред више од 20 хиљада посетилаца, остају упамћени као врхунски и јединствени уметнички догађаји у нашем граду. 
 
 
 
Мате Немеш, члан Рвачког клуба “Пролетер” и репрезентације Србије, светски шампион
 
Зрењанин, као “Европски град спорта” претходне године, наставља да баштини ту титулу и у години која је за нама. У низу истакнутих спортских резултата и домета, један спортиста наметнуо се и као кандидат за престижно градско признање.
 
Рођен је у Сенти, али је пуну афирмацију и све најзначајније резултате у спортској каријери остварио у Зрењанину, као члан Рвачког клуба “Пролетер”. Само у последње три године донео је пет медаља са великих међународних такмичења, од којих две златне. У Варшави је прошле године постао европски шампион, а круну његове досадашње рвачке и спортске каријере представља освајање титуле светског шампиона у Београду, септембра ове године. Наступајући у категорији до 67 килограма, у грчко-римском стилу, забележио је пет блиставих победа и придружио се нашим освајачима медаља, који су на овом такмичењу остварили до сада незабележен успех. 
 
Као стандарни дугогодишњи члан матичног клуба, значајно је допринео и освајању 18. титуле клупског шампиона Србије за најтрофејнији спортски колектив у Зрењанину, Рвачки клуб “Пролетер”.
 
Заслужио је и највеће спортско признање на територији Аутономне покрајине Војводине - награду “Јован Микић Спартак”, као спортиста године. 
 
 
 
Милан Бјелорглић, директор Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин”, истакнути културни посленик 
 
Личност је захваљујући којој се данас комуницира са различитим културним круговима наше државе. Као организатор трибина, уводничар, писац предговора и учесник у расправама, представља препознатљиву чињеницу јавног живота ове средине. И то чини уз посебну енергију и вољу. 
Бавио се издавачком делатношћу и налазио на челу новинско-издавачког предузећа “Зрењанин”, а сада с великим успехом води колектив Градске народне библиотеке. Захваљујући његовој иницијативи, залагању и способностима, објављене су и овдашњој културној јавности предате десетине књига наших и страних научника из различитих области.
 
Истински је одан идеји да се унапређењем духовно-културног живота народа чини највише за његово опште добро. Чини то посвећенички, са уверењем да је сâмо деловање за опште добро - највеће признање. 
 
Управо због таквих особина налази се на челу неколико организација: Удружења чланова и пријатеља Матице српске, Културно-просвјетног друштва “Просвјета” за Војводину и Удружења чланова и пријатеља Срба из Херцеговине. Дугогодишњи је управитељ Фонда “Тодор Манојловић”, за доделу Награде за модерни уметнички сензибилитет.  
Награду града заслужио је за допринос духовно-културном животу града Зрењанина и укупно друштвено ангажовање. 
 
 
 
У име награђених обратио се Милан Бјелогрлић, изразивши захвалност и предлагачима за награду, комисији за доделу награде, градоначелнику и председнику Скупштине града. Татјана Тодоровић такође се захвалила и истакла да ће новчани део Награде града, који припада свим добитницима, преусмерити у обнову Духовног центра “Преподобни Рафаило Банатски” у Зрењанину. 
 
Пригодну новогодишњу песму на почетку свечаности извео је Градски дечји хор Културног центра Зрењанина, под управом Сенке Милисављевић, а модератор програма била је Сандра Бањанин. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6854/NAGRADE_GRADA_2022_0.jpg