Свечано откривена обновљена биста Уроша Предића у Алеји Великана, а Град Зрењанин припремио пројектно – техничку документацију за изградњу спомен - куће у Орловату

 Градоначелник Зрењанина Симо Салапура и председник Ротари клуба Зрењанин Божидар Ђурица открили су на данашњој пригодној свечаности обновљену бисту сликара Уроша Предића у Алеји Великана у Карађорђевом парку.  

 

 

Божидар Ђурица је рекао да је Урош Предић један од симбола нашег града и околине и човек који је својим делом заслужио да се нађе у Алеји великана.
- Биста је нажалост 2007. године однета или нестала, а постамент је оштећен. Пошто Ротари клуб Зрењанин даје велики значај Алеји, покренули смо иницијативу да се направи нова биста и постамент обнови – рекао је он и навео да су осим организације, обезбедили и новац, али да све то не би могли да није било велике помоћи и подршке Град Зрењанина, зрењанинског Народног музеја који је дао позитив оригиналне бисте и академског вајара Милоша Васиљевића који је израдио бисту.
Казао је да је индиректна помоћ пристигла и од АЛУЗ-а и указао да је новац са једне од сликарских колонија био намењен обнови бисте.

 

 

Градоначелник је поздрављајући присутне, посебно ученике Основне школе „Жарко Зрењанин“ који су у рукама носили своје цртеже на којима је Урош Предић, рекао да је Предић својим делом превазишао не само локалне и регионалне, већ је наш град и околину приказао на ширем културном простору. 
- Велика захвалност вама на овим иницијативама, а ми на овај начин показујемо да гајимо и културу сећања и да имамо поштовање према култури. Оно на чему радимо заједно са посленицима културе у нашем граду јесте да истрајемо у томе да Зрењанин постане Српска престоница културе у наредном периоду, будући да нам је ове године за један бод измакла та титула – казао је градоначелник Салапура. 

 


Нагласио је и да је Град Зрењанин припремио грађевинску дозволу и пројектно – техничку документацију за изградњу спомен – куће у Орловату.
- Реч је о кући површине 400 квадрата и то ће бити наш пројекат и захтев према вишим инстанцама власти, да следеће године кренемо у реализацију такве инвестиције. То ће бити добра порука свима да треба да гајимо сећања на наше великане, да гајимо позитивне примере за ову децу и наше нараштаје, али и да покажемо како сви заједно, и локална самоуправа, наше установе културе и организације које имају разумевања и сензибилитет према друштвеној одговорности, посебно према култури, радимо на томе – рекао је градоначелник и честитао свима који су учествовали у обнављању бисте.

 


 
Свечаности је присуствовао и Никола Божић гувернер дистрикта Ротари заједнице Србија и Црна Гора који је  навео да је за Зрењанин данас велики дан будући да симболизује неколико ствари, пре свега успешну сарадњу са локалном заједницом и свих актера који препознају вредности -историју, памћење и однос према прошлости, посебно на прошлост на коју смо поносни.
- Није најважније да један појединац или организација обезбеди све, већ да окупи све друге који то препознају и драго ми је да су у ову акцију укључени и ликовни уметници, а помажући једни друге помажете Зрењанину. Сигуран са да у Ротари заједници можете имати подршку и да смо ми партнери на које се можете увек ослонити – казао је он и истакао да је данашње откривање обновљене бисте прави пример и подухват за понос свих.

 


О лику и делу Уроша Предића говорила је Оливера Скоко која је, између осталог, подсетила да је велики српски сликар који је иза себе оставио више од 1.700 радова рођен на данашњи дан пре 165 година у Орловату, а на њима својствен начин о сликару су говорили и ученици школе „Жарко Зрењанин“. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6832/BISTA_UROS_PREDIC_0.jpg