Томашевац, претпоследња одредница активности “Да нам села буду ближа”: мост горући проблем, скупштинска одлука отвара пут за решавање

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, посетио је јуче Томашевац, претпоследњу одредницу у оквиру радне активности “Да нам села буду ближа”. Посета овом селу уследила је након прошлонедељне важне скупштинске одлуке о усвајању Плана детаљне регулације дела обилазнице око Орловата, до раскрснице државног пута IIА реда бр. 130 за Томашевац, са друмским мостом преко реке Тамиш. Ова саобраћајница, а посебно нови мост, од кључног су значаја за комуникацију мештана с градом, с обзиром да је на постојећем друмско-железничком мосту на снази забрана саобраћаја, а прелаз преко уставе према Ботошу често је угрожен поплавама. 
 
 
 
 
Градоначелник је предочио мештанима део планске документације, усвојене од стране Скупштине града. 
“Та одлука је значајан корак ка добијању пројектно-техничке документације за изградњу новог моста. У перспективи ће се тај мост одвојити од железничког, на томе раде и “Путеви Србије” и министарство (грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре), битно је да је тај пројекат уврштен међу оне од значаја на републичком нивоу. То није проблем који се може решити брзо, али је ово најбржи редослед корака ка крајњем циљу - изградњи друмског моста. Неко прелазно решење јесте да направимо “бајпас”, односно да саобраћај буде могућ садашњим атарским путем између Орловата и Ботоша”, објаснио је градоначелник и замолио мештане Томашевца за стрпљење, а пре свега, за опрезност приликом кретања на постојећем мосту. 
 
Томашевац је село у тамишком приобаљу, са око 1500 становника, чије се и име доводи у везу са реком. Некада у саставу војне границе монархије, претежно је било насељено Србима граничарима, а о тој традицији сведочи и неколико сачуваних обележја. Данас је Томашевац питомо сеоско насеље, у лепом окружењу, али са сличним проблемима као у другим срединама, оних који се тичу инфраструктуре. 
 
 
 
 
Градоначелник Салапура, приликом посете пољопривредном газдинству Романов, уз пројекат градње новог моста, истакао је и друге активности које су реализоване у претходном, или се планирају за наредни период.
“Посетили смо породицу Романов, са три сина, која заједнички обрађује озбиљну површину земље и видимо да постоји одрживост живота на селу, који није лак, али има перспективу. У овом кругу младих људи, који раде више стотине хектара земље, такође смо се уверили да своју будућност виде на селу, али да им је потребна и помоћ локалне самоуправе. Зато смо се одлучили за разговор с њима, да сазнамо који су проблеми и како да их решавамо. У протеклом периоду, а нећемо се на томе зауставити, овде смо асфалтирали улице 7. јула и Иве Лоле Рибара, у току је изградња дугоочекиване еко чесме, радови су и на уређењу гробља, као и на ватрогасном дому”, навео је градоначелник.
 
Када је у питању актуелна тема, енергетска ефикасност, рекао је да је ове године у тој области инвестирано 90 милиона динара. 
“Разговарали смо и потреби да се побољша енергетска ефикасност у школи у Томашевцу и у том смислу град планира да у наредној години уложи значајна средства у основне школе. Такође, постоји заинтересованост за отварање млађе вртићке групе и на томе ћемо радити, јер нам је циљ да подстакнемо младе брачне парове у насељеним местима да остану на селу”, истакао је градоначелник Салапура. 
 
Градоначелник је обишао и радове на обнови капеле на месном гробљу, на ком је ове године уређен и прилаз са главне саобраћајнице и асфалтиран паркинг простор. Мештани Томашевца и овде су дочекали градоначелника и његове сараднике, захвалили му на разумевању за њихове проблеме и реализованим инвестицијама, а кроз разговор истакнуте су још неке теме од значаја за село, о којима ће свакако још бити речи у наредном периоду. 
 
 
 
 
Домаћин јучерашње посете градоначелника Зрењанина, Драгослав Романов, бави се претежно сточарством, а уз њега и ратарством. Поседује 40 музних крава, још толико других грла, и обрађује државну земљу, по праву пречег закупа. Ту погодност почео је да користи ове године и с том земљом укупна површина коју обрађује достигла је 350 јутара. Упркос променама на тржишту, производњу није умањивао, задовољан је стањем у области производње млека на крају године, као и родом пшенице и сунцокрета, које гаји од ратарских култура.
“Пољопривредном производњом се бавим 21 годину, а у породици нас је петоро - супруга, три сина и ја - и сви радимо, немамо других радника, осим једног у пензији који нам је испомоћ у послу. Сточна грла су сва уматичена, користимо субвенције, у последњих три-четири године на републичком нивоу, за набавку прикључне механизације. За наредну годину планирамо исте активности, капацитети у сточарству су нам пуни, а што се тиче ратарства, повећали смо обим ове године и ту површину ћемо обрађивати и наредне сезоне, за коју смо већ припремљени”, истиче овај пољопривредник из Томашевца.
 
 
 
 
Заједно с градоначелником Салапуром, Томашевац су посетили заменик Саша Сантовац, градски већник Маринел Мендреа, начелница Одељења за привреду Градске управе Јелена Травар Миљевић и представници ЈКП “Чистоћа и зеленило” и “Водовод и канализација”. 
 
Овогодишњи циклус акције “Да нам села буду ближа” биће завршен посетом насељеном месту Клек. Већ за пролеће наредне године најављен је и наставак, нови обилазак сеоских средина, када ће се направити пресек оног што је урађено или започето у међувремену, између две посете. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6833/KOLEGIJUM_TOMASEVAC_0.jpg