Заседала Скупштина града -  усвојена одлука о буџету града Зрењанина за 2023. годину, укупни планирани приходи и примања износе 5,5 милијарди динара

Скупштина
На данашњој седници Скупштине града, последњој ове године, одборници су усвојили Предлог Одлуке о буџету града Зрењанина за 2023. годину и то је уједно била и најважнија тачка дневног реда. Била је то 26. скупштинска седница у актуелном сазиву, а председавао је Чедомир Јањић.
 
Током седнице усвојени су и Предлог Одлуке о остваривању права на повлашћен градски превоз на територији града Зрењанина, Предлог Одлуке о изменама Одлуке о локалним комуналним таксама, као и  Предлог Одлуке о изменама Одлуке о накнадама за коришћење јавних површина.
 
 
 
 
Већи део данашњег дневног реда односио се на усвајање програма рада и пословања јавних предузећа и установа за 2023. годину, у складу с Одлуком о буџету града. 
 
Градоначелник Симо Салапура је, обраћајући се за скупштинском говорницом и образлажући буџет за наредну годину, рекао да укупни планирани приходи и примања износе 5,5 милијарди, а укупни расходи и издаци 6,2 милијарде динара.
- Постојећи, законски дефицит састоји се из средстава пренетих из ранијих година као и средстава кредита који је намењен за финансирање инвестиционих активности у граду. У предложеном буџету укупна средства предвиђена за инвестиције износе преко милијарду динара. Од капиталних инвестиција планирамо и завршетак започетих пројеката као што су наставак изградње канализационе мреже у насељеним местима Елемир, Клек и Лазарево, завршетак и изградња еко - чесми у насељеним местима Томашевац, Банатски Деспотовац, Арадац и Тараш, изградња новог паркинга у центру града, радови на завршетку градског стадиона, као и наставак опремања индустријске зоне “Југоисток” - рекао је он.
 
 
 
 
Када је реч о канализационој мрежи, градоначелник Салапура је истакао да су у току радње које се тичу пројектовања и израде пројектно – техничке документације за насељена места Арадац и Перлез.
- Оно што је важно, јесте да смо покренули и пројекат јавно приватног партнерства за путну инфраструктуру укупне вредности 2,5 милијарде динара. Посебно истичем улагања у образовање, што подразумева наставак обезбеђивања бесплатних уџбеника, ранчева и школског прибора за ђаке прваке, наставак финансирања и отварања вртићких група у насељеним местима, али и велика улагања у енергетску ефикасност у школске објекте: замену котлова, столарије, као и наставак улагања у реконструкцију школских објеката и објеката предшколске установе – навео је градоначелник и указује да се одлуком о буџету наставља и јачање социјалне компоненте, обезбеђивањем средстава за социјално угрожене суграђане у смислу обезбеђивања енергетских ваучера, огрева, али и наставка помоћи у виду средстава за лечење оболеле деце, за шта је укупно издвојено 20 милиона динара.
 
 
 

- Посебно истичемо рекордан буџет за заштиту животне средине у износу од чак 725 милиона динара, који је знатно увећан, а чија реализација треба додатно да утиче на унапређење квалитета живота на територији нашег града. Када је у питању заштита животне средине, посебно бих указао на пројекат санације, ремедијације и затварања градске депоније, са изградњом санитарне касете. Споменућу и наставак реконструкције Карађорђевог парка, а настављамо и са подршком омладинском и женском предузетништву, али и пољопривредницима кроз различите мере подршке – рекао је још градоначелник Симо Салапура и навео да је све то само део планова за 2023. годину и изразио уверење да ће реализација буџета за 2023. годину Зрењанин учинити још бољим местом за живот и пословање.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6844/SKUPSTINA_16_12_2022_0.jpg