Градоначелник у посети породилишту: првог дана 2023. године рођенe три бебе, прва беба девојчица Тибита Цирок

Првог дана нове године, традиционално, градоначелник Симо Салапура посетио је Гинеколошко-акушерско одељење Опште болнице “Ђорђе Јоановић”, честитао директору и дежурном особљу, као и свим породиљама на одељењу, Нову 2023. годину, и уручио поклоне Града Зрењанина - пакете с опремом и козметиком за бебе, а прворођеној беби и ауто-седиште, које ће и другим бебама бити уручено на заједничкој свечаности у Градској кући, током пролећа. До 11 часова рођене су три бебе, а заједно с оним рођеним у последњим данима прошле године, тренутно их је у породилишту 19.
 
Прва беба рођена у Новој години у зрењанинском породилишту је девојчица Тибита Цирок,  рођена у 7:50 часова, тешка 3,450 кг и 52 центиметра дугачка. Мајка Дијана, из Зрењанина, добро се осећа, задовољна је условима и пажњом у породилишту. 
 
 
 
 
Градоначелник је истакао да долазак  на свет и рађање новог живота представља најлепши повод за почетак нове године и да, као и увек, користи прилику да 1. јануара посети наше породилиште. Овом приликом подсетио је на бројне мере популационе политике које Град Зрењанин предузима, али и мере подршке родитељству, од рођења детета, све до школског и студентског доба. 
"Обишли смо све мајке и бебе, поделили пригодне поклоне, разговарали с мајкама и чули од њих да су задовољне условима које овде имају, али се ми трудимо да, кроз наше мере подстицаја и пронаталитетне политике, унапредимо положај мајки у нашој локалној заједници. Новчана средства која издвајамо обухватају период од пре рођења - подршку рађању и родитељству - па преко самог рођења детета, дакле за прво, друго и остале рођене бебе, затим кроз периоде предшколског, школског, све до студентског узраста, у виду регресираног боравка у вртићима, школских уџбеника и прибора, стипендија, превоза и разних других давања, и у укупном збиру та средства су у протеклој години достигла 700 милиона динара", рекао је градоначелник и најавио програм који ће се реализовати у овој години.
 
 
 
 
"Програм компаније НИС - Заједници заједно тиче се унапређења мера пронаталитетне политике и репродуктивног здравља на територији нашег града и вредан је 12,5 милиона динара. Између осталог, Општа болница добиће још један 3Д ултразвучни апарат, чиме ће бити максимално опремљена када је у питању дијагностика за наше породиље", навео је Салапура.
 
Додао је и да се мора поменути податак који није баш пријатан, а који говори да је у претходној години у Зрењанину рођено преко 100 беба мање у односу на 2021. годину. 
"О томе морамо размишљати системски, почев од локалне заједнице и стварања још бољих услова за остварење родитељства, али и уз подршку државе у целини, како би тај негативан тренд могао бити прекинут", казао је градоначелник Зрењанина.
 
Податке о броју беба рођених током прошле године саопштио је Александар Бељац, гинеколог-акушер, рекавши да је у породилишту обављен 1171 порођај, рођено је 607 дечака и 592 девојчице, уз 17 пари близанаца. Изразио је наду да ће број порођаја у 2023. години бити већи и пожелео свим мајкама и бебама на одељењу, као и свим суграђанима, срећну Нову годину.
 
 
 
 
Посебан утисак и емоције овог првог дана године у породилишту оставиле су бебе одевене у мале вилењаке, с посебно кројеним оделцима и капицама, на идеју др Свјетлане Ждрале, шефице Одсека неонатологије Опште болнице.
"Срећна сам што у овом тренутку имамо 19 беба на нашем одсеку, од којих су три новогодишње и све бебе и мајке су у добром здравственом стању.  Желим да нам цела година буде здрава, лепа, срећна, испуњена децом, љубављу, надом и богатством породичног живота. Потрудили смо се ове године на нашем одсеку и лично организовали да набавимо оделца за бебе и капице, да малишани буду посебно дотерани у новогодишњем амбијенту, а и да маме имају посебну успомену на овај дан, с обзиром да нису са својим породицама за новогодишње празнике, али су урадиле најлепшу ствар у животу - постале су маме и са својим бебама су на сигурном и безбедном месту, уз сву пажњу и негу, коју сигурно осећају", поручила је др Ждрале.  
 
 
 
 
Заједно с градоначелником, у посети породилишту био је и Радош Пејовић, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова и председник Организационог одбора манифестације "Дани породице" у Перлезу.
 
Више фотографија на фејсбук страници Града Зрењанина.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6857/BEBE_2023_0.jpg