Обележен је Међународни дан сећања на жртве Холокауста, уз евоцирање успомена на страдале суграђане Јевреје и поруке мира и толеранције

Делегације Града Зрењанина, Јеврејске општине Зрењанин и Зрењанинске гимназије положиле су јуче венце на спомен-плочу на месту некадашње синагоге, обележавајући Међународни дан сећања на жртве Холокауста, 27. јануар. Као и сваке године на овај дан, сећајући се својих трагично страдалих суграђана Јевреја, Град Зрењанин шаље поруке мира и толеранције, да се слично зло никада и никоме више не понови. 
 
Датум обележавања установљен је у знак сећања на 27. јануар 1945. године, када је Црвена армија ослободила Аушвиц-Биркенау, симбол масовног страдања људи, већином Јевреја и најозлоглашенији фашистички логор смрти у поробљеној Европи. 
 
 
 
 
У име локалне самоуправе венац су положили заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћница градоначелника Марија Дамјановић. Заменик Сантовац подсетио је да је, пре две године, Зрењанин, као први град у Србији, поставио знамења “камен спотицања”, посвећена страдалим јеврејским породицама, а да је прошле године постављена и нова спомен-плоча, испод које су јуче први пут положени венци.
“Многе породице из нашег града доживеле су трагичну судбину током Другог светског рата само зато што су припадале јеврејској заједници и Град Зрењанин, у сарадњи с Јеврејском општином, има дужност и обавезу да се тога сећа и сваке године обележава. На 80. годишњицу од страдања Јевреја поставили смо “каменове споцитања”, испред кућа у којима су живеле јеврејске породице, чији су чланови шлеповима, низ Бегеј, прве ратне године депортовани у београдске логоре и тамо окончали своје животе. Прошле године, баш на данашњи дан, приликом обележавања овог датума, договорили смо се да поставимо нову спомен-плочу на којој је представљен и изглед некадашње синагоге, срушене 1941. године. То, такође, представља један вид поштовања према свим јеврејским жртвама, а присећањем на злочине окупатора и трагедију која се догодила, указујемо на неопходност живота у миру, да не дозволимо да неко страда због тога што је припадник другог народа или вере, или због својих одређених мишљења или ставова”, поручио је заменик градоначелника Зрењанина.      
 
 
 
 
Представници Јеврејске општине Зрењанин, малобројни потомци Јевреја који су некада у значајном броју живели у нашем граду, учествују не само у обележавању Међународног дана сећања на жртве Холокауста, већ и током године, кроз различите активности које имају за циљ неговање културе сећања на трагичне догађаје из Другог светског рата. Председница Јеврејске општине Љиљана Попов и потпредседник Владимир Арсенић истакли су да држава и град придају значај обележавању овог датума и указују на страдалнике, који су доживели геноцид искључиво зато што су припадали другом народу и вери, а не што су учествовали у ратном или неком другом сукобу. Такође су упутили поруке у којима се указује на зло фашизма и нацизма, како би се спречили било какви њихови појавни облици у садашњем и будућем времену.     
 
 
 
 
Ученици Зрењанинске гимназије, заједно с професорима Сенком Јанков и Едијем Дарушијем, одржали су испред спомен-плоче посвећене жртвама Холокауста истовремено и својеврстан час историје, социологије, филозофије, али и час подизања свести о проблемима неофашизма и антисемитизма. Након што су прошле године први пут учествовали у церемонији обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, прикључили су се и ове године у још већем броју.    
 
Обележавању Међународног дана сећања на жртве Холокауста присуствовао је и професор из Будимпеште Рики Пап, који се бави изучавањем Холокауста на просторима југоисточне Европе. Поздрављајући присутне, изразио је захвалност што се у Зрењанину на овакав начин сећају својих страдалих суграђана и што је добио прилику да се пригодним речима и обрати скупу. 
 
 
 
 
На новопостављеној спомен-плочи, на углу зрењанинских улица Јеврејске и Сарајлијине, уз слику синагоге, стоји и натпис на српском, јеврејском и енглеском језику: “У знак сећања на јеврејску заједницу у Зрењанину и велелепну синагогу подигнуту 1896, а срушену 1941. године, када је депортовано 1288 Јевреја Зрењанина и околине. Спомен плочу поставља Јеврејска општина Зрењанин у сарадњи с градом”. 
 
Процењује се да је Други светски рат однео више од шест милиона жртава - припадника јеврејског народа, што је била трећина свих припадника тог народа. Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек, Јасеновац, Старо Сајмиште, Јајинци, логор “Црвени крст” у Нишу, само су нека од масовних стратишта невиних жртава у Европи, у региону и на простору наше земље. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6883/DAN_HOLOKAUSTA_2023_0.jpg