Отворена 11. “Белоблатска кобасица” - дводневни програм, уз велик број посетилаца и учесника одржавају се и традиционална такмичења

Туристичко-гастрономска манифестација “Белоблатска кобасица” отворена је данас, а током дводневног фестивала у Белом Блату предвиђени су културно-уметнички и музички програми, многобројни продајни и изложбени штандови, као и традиционална такмичења у свињокољу на старински начин и у припремању свежих кобасица. 
 
Манифестација се одржава 11. пут и током претходних година профилисала се као једна од најпосећенијих туристичких дестинација на територији Града Зрењанина. Због тога је и уврштена међу манифестације од значаја за град, а и њено овогодишње издање у потпуности иде у прилог томе. Од раних јутарњих сати у Бело Блато се сливају колоне аутомобила из места широм Војводине, Београда, других делова Србије, а присутне су и иностране, па и дипломатске регистарске таблице.
 
 
 
 
Директорка Туристичке организације града Зрењанина Сања Петровић пожелела је добродошлицу у најсликовитије село у Банату свим учесницима и посетиоцима и истакла да су се из слоге и заједништва свих народа који у њему живе изродили традиција и култура коју су и други препознали.
“Ту традицију и културу негујемо већ 11 година кроз једну од најзначајнијих манифестација које се одржавају на територији града Зрењанина. Претходне године овде се окупило више од 35 хиљада људи, радили смо на томе да и ове године посећеност буде велика, иде нам у прилог и лепо време и очекујемо и неке нове рекорде", поручила је она.
 
 
 
 
Манифестацију је прогласио отвореном председник Савета месне заједнице Бело Блато Мирослав Маркуш, који је рекао да је за такмичење у припремању свежих кобасица пријављено ове године чак 70 екипа, а да је на манифестацији присутно више од 300 излагача. Пожелео је свима добродошлицу и пријатан викенд у Белом Блату.
"Бело Блато је мала средина, али на овакав начин постаје све већа и већа, самим тим што је у њему толико гостију", казао је Маркуш. 
 
Отварање су увеличали и чланови Културно-уметничког друштва "Арсеније Теодоровић" из Перлеза, као и ученици ОШ "Братство-јединство" из Белог Блата, који су припремили пригодан програм на три језика ове средине - словачком, мађарском и српском. 
 
 
 
 
Хроничар села и дугогодишњи директор тамошње школе, сада у пензији, Милан Недељков, на себи својствен начин представио је Бело Блато и манифестацију. 
"Окупили смо се у жељи за неговањем традиције и предачког наслеђа. Ова манифестација је део наше приче, Бело Блато је специфична средина, мултикултурална, мултиконфесионална и она нас све обједињује у тој идеји суживота и добре енергије. У сегменту гастрономије, ово је део нашег наслеђа и само једна у низу белоблатских манифестација", поручио је Недељков.
 
Пажњу је данас највише привукао свињокољ на традиционалан начин, почев од прљења свиње сламом до завршне обраде меса и припреме свињокољских специјалитета. Учесници су посетиоцима понудили свеже печене кобасице, чварке, џигерицу у марамици, традиционални белоблатски свињски паприкаш, шварглу и крвавицу, уз кисели купус, ракију, вино и домаће колаче. Стручни жири оцењивао је квалитет обраде меса, припремљених свињокољских специјалитета и визуелни изглед екипа које учествују у такмичењу.
 
 
 
 
Манифестацију је посетио и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, који је обишао штандове заједно са председником Савета МЗ Бело Блато Мирославом Маркушем и директорком Туристичке организације града Зрењанина Сањом Петровић. Истакао је да овогодишње издање још једном потврђује да је “Белоблатска кобасица” превазишла локалне оквире и на најбољи начин представила оно што су карактеристике једне вишенационалне средине, у окружењу које такође привлачи све већи број посетилаца - природном резервату “Царска бара”.  
 
Програм током оба дана почиње у 8 часова отварањем продајних изложби, а траје до 20 часова вечерас и до 18 часова сутра, када је уз затварање предвиђен и ватромет. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7735/BELOBLATSKA_KOBASICIJADA_2025_0.jpg