Carska bara

Internet prezentacija: www.carskabara.rs
 
Specijalni rezervat prirode "Stari Begej – Carska bara" nalazi se na 17 km južno od Zrenjanina i oko 2 km od magistralnog puta Zrenjanin-Beograd, a zauzima površinu od oko 1600 hektara. Austrougarski prestolonaslednik i žrtva Sarajevskog atentata, Ferdinand, rado je lovio po prostorima ove bare, te otuda i naziv  "Carska".
 
 
Carska bara - Purpurna čaplja
 
 
Carska bara - turistički brod
 
Posebnu prirodnu vrednost kompleksu Carske bare i napuštenog toka reke Begej daju mozaičnost, vodene, travnate i šumske vegetacije, kao i raznovrsnost životinjskih vrsta, u čijem okviru centralno mesto zauzima bogatstvo ptičjeg sveta - ornitofaune. Na području Carske bare evidentirano je više od 200 ptičjih vrsta, među kojima su i prave retkosti – primerci ugroženih vrsta čaplji, kormorana, gnjuraca, pataka.... Močvarnu vegetaciju područja čine interesantne biljne vrste, danas retke i ugrožene, poput belog i žutog lokvanja ili močvarne orhideje, dok je prostor oko bare obrastao dugogodišnjim zasadima vrbe i topole. 
 
 
Carska bara - Turistička karta - preuzmi u većem formatu OVDE
 
 
Carska bara - Ekološka karta - preuzmi u većem formatu OVDE
 
 
Carska bara - hotel "Sibila"
 
Carska bara stavljena je pod zaštitu kao prirodno naučno-istraživačko područje. U okolini bare razvijen je lovni i ribolovni turizam. U turističku ponudu Carske bare spada i iznajmljivanje broda za razgledanje bare i njenih živopisnih obala (kapaciteta 50 mesta), a sama bara okružena je nekoliko kilometara šumskih staza, namenjenih ljubiteljima prirode. Na ulazu u rezervat goste dočekuje hotel "Sibila", kapaciteta 40 ležaja, s nacionalnim restoranom specijalizovanim za pripremanje ribe i divljači, kao i proplanak namenjen odmoru izletnika, uz jedno korisno upozorenje: zabranjeno je paljenje roštilja!