Trgovinski sporazumi

 

EAEU - Evroazijska ekonomska unija (180 miliona stanovnika: Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Jermenija)

  • Sporazum o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Republike Srbije potpisan je na sastanku Evroazijskog međuvladinog saveta 25. oktobra 2019.
  • Postojeće koncesije iz tri bilateralna sporazuma sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, proširuju se na Jermeniju i Kirgistan. Sve članice EAEU dobile su godišnju kvotu od 2 000 tona cigareta, 50 000 čistog alkohola i 100 tona topljenog sira za uvoz u Srbiju. Rusija će i dalje moći da uvozi sve vrste poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bez carine. Zemlje EUAE će i dalje plaćati carine prilikom uvoza u Srbiju belog šećera, etil alkohola, cigareta preko kvote, korišćenih motornih vozila i guma, novih traktora i putničkih automobila proizvedenih u Rusiji. Carinjeni će prilikom izvoza u EAUE i dalje biti sledeći proizvodi iz Srbije: živinsko meso, određene vrste sireva, beli šećer, penušavo vino, etil alkoholi, cigarete preko godišnje kvote, pamučne tkanine i prediva, kompresori za rashladne uređaje, putnički automobili i traktori, korišćena motorna vozila i gume.

EU (505 miliona stanovnika) – omogućila je bescarinski izvoz svih proizvoda koje nose oznaku srpskog porekla, osim vina i junetine. Pored toga, Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU ukinuo je carinske dažbine i količinska ograničenja za uvoz srpskih tekstilnih proizvoda i garantuje održavanje iste politike u budućnosti. Oslobađanje od plaćanja carine za sve industrijske proizvode poreklom iz EU. U oblasti poljoprivrede podrazumeva izuzeće / smanjenje carina, u zavisnosti od Protokola uz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u kojem se nalazi proizvod.

TURSKA (72 miliona stanovnika) - Izvoz je oslobođen plaćanja carine, kao i uvoz industrijskih proizvoda i određenih poljoprivrednih proizvoda: 5.000 t govedine godišnje, kao i jasno definisana kvota sirovog i rafiniranog suncokretovog ulja, semena suncokreta i specifičnih vrsta peciva. Izvozna kvota iz Srbije u Tursku za određene vrste zamrznutog povrća i šljiva biće udvostručena.

CEFTA (30 miliona stanovnika) – Sporazumi o slobodnoj trgovini između Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Srbije i UNMIK-a, u ime Kosova. Bescarinska trgovina i akumulacija porekla proizvoda. Da bi se smatralo da su izvezeni proizvodi srpskog porekla, moraju da prođu obradu u Srbiji.

EFTA (13 miliona stanovnika) - Sporazumi o slobodnoj trgovini između Švajcarske, Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Srbije - nema carinskih dažbina osim na ribu i morske plodove. Trgovina poljoprivrednim proizvodima regulisana je uzajamnim koncesijama.

SAD (317 miliona stanovnika) – Omogućen je bescarinski ulazak za više od 4.650 proizvoda, uključujući većinu gotovih i poluproizvoda i odabranih poljoprivrednih i osnovnih industrijskih proizvoda. Proizvodi koji nisu obuhvaćeni ovim spiskom su većina tekstilnih proizvoda, proizvodi od kože i obuće.