DOBRODOŠLI U ZRENJANIN!

Zrenjanin je najveći grad srpskog dela Banata i njegov je politički, ekonomski, kulturni i sportski centar. Po površini teritorije koja mu administrativno pripada (1.326 km2), Zrenjanin je najveći grad u Vojvodini i drugi u Republici Srbiji, sa oko 130 hiljada stanovnika i preko 20 nacije koje žive u njemu. Njegov razvoj je trajao skoro sedam vekova, jer je kao naselje pod imenom Bečkerek prvi put zabeleženo u istorijskim dokumentima još davne 1326. godine.

 

    

 

Danas, kada dolazite u Zrenjanin, dolazite u grad multikulturalizma, multi denominacionalizma i tolerancije među narodima, dolazite u grad kulture, umetnosti, sporta, u grad mostova, grad mladih i grad snažnog ekonomskog rasta. Zrenjanin mogu da prepoznaju sjajni klubovi međunarodne reputacije, Narodni muzej ili Istorijski arhiv, najbolji u Srbiji u 2007. godini, ali i sportska imena Dejana Bodiroge, Snežane Perić, braće Grbić, Ivana Lendjera, Ivana Španovića ili Maje Ognjenović. Takođe ga je moguće prepoznati po vrhunskim predstavama lutkarskog pozorišta, okupljanjima kolonija akvarela, ali i brojnim kulturnim događajima tokom tradicionalne turističke i komercijalne manifestacije "Dani piva", koja se održavala u poslednjoj nedelji avgusta već 23 godine.

 

    

 

Nakon što je bio poznat kao "najveća fabrika hrane na Balkanu", čija je prehrambena industrija bila glavni dobavljač celokupnog tržišta bivše Jugoslavije, a nakon što je prešla teške godine i prelazni period, danas je Zrenjanin jedan od najatraktivnijih gradova za investiranje u Srbiji. Takve laskave pohvale dobio je 2006. godine od Agencije za međunarodni razvoj USAID-a, posle takmičenja lokalnih samouprava u pogledu uslova stvorenih za poslovanje nazvanih "Investirajte u Srbiju".

 

      

 

2007. godine proglašen je gradom budućnosti, a Svetska banka ga je 2008. godine svrstala na prvo mesto među gradovima u Srbiji po ukupnoj organizaciji poslovnog okruženja. U samo dve godine Zrenjanin je sklopio preko 20 ugovora o grinfild investicijama sa stranim i domaćim kompanijama, u vrednosti preko 400 miliona evra. Na obodu grada pojavljuju se nove industrijske zone, a od Zrenjanina do Evrope i sveta isporučuju se proizvodi tekstilne, mašinske, prehrambene, hemijske, elektro, farmaceutske i druge industrije ...

 

    

 

Na raskrsnici glavnih unutrašnjih puteva i plovnih puteva, 50 kilometara od Novog Sada, 75 od Beograda i 50 od granice sa Evropskom unijom (Rumunija), Zrenjanin je danas otvoren grad, spreman da prihvati nove ideje, način poslovanja. razmišljanje ili razvoj novih tehnologija. Zrenjanin je grad tradicionalnog gostoprimstva i mogućnosti za prijatan boravak u njegovoj sredini.

 

Dođite i uverite se sami.

Dobrodošli!

Slike

  • /uploads/attachment/vest/80/GradskaKuca_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/80/GradskaKuca1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/80/GradskaKuca1.jpg