''Market kulture'' na Trgu slobode od 23. do 28. avgusta

Na Trgu slobode će, od 23. do 28. avgusta, biti održan "Market kulture", tokom kojeg će se Zrenjanincima, ali i svima onima koji budu gosti našeg grada tokom "Dana piva", predstaviti programima i propagandim materijalom institucije kulture, umetničke grupe, umetnici, orkestri i bendovi. Biće to prilika da pokažemo i dokažemo da je Zrenjanin spreman i sposoban da se kandiduje za evropsku kulturnu prestonicu svojim institucijama, umetničkim sadržajima i umetnicima, javnim prostorima i publikom, saopštili su juče na Konferenciji za novinare organizatori ove manifestacije. 
 
Novinarima su se ovom prilikom obratili predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, predsednica Radne grupe za pripremu kandidature Grada Zrenjanina za "Evropsku prestonicu kulture" 2020. godine Biljana Stajić i članica Radne grupe Ivana Kukolj  Solarov.
 
"Market kulture" je osmišljen kao događaj na kojem će se susresti organizacije i inicijative koje se bave kulturnom i umetničkom produkcijom na nivou grada kako bi javnosti bili predstavljeni insistucionalni i ljudski resursi neophodni za kandidaturu našeg grada kao "Evropske prestonice kulture" 2020. godine. Takođe, cilj "Marketa kulture" jeste da svim institucijama kulture, svim relevantnim umetničkim organizacijama, NVO omogući da se predstave javnosti kroz štampanu brošuru, kontakte sa posetiocima, ali i da ih međusobno poveže kako bi razmenjivali ideje sa ciljem da buduća strategija razvoja kulturne politike Zrenjanina bude usmerena ka jasno postavljenom cilju - Zrenjaninu kao "Evropskoj prestonici kulture" 2020. godine.
 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton rekao je da je održavanje "Marketa kulture" znak da su pripreme za kandidaturu Grada Zrenjanina za "Evropsku prestonicu kulture" 2020. godine dobro počele. 
- Ova manifestacija će, siguran sam, pokazati da grad ima šta da ponudi i njom, praktično, i započinje prezentacija Zrenjanina, kao kandidata za "Evropsku prestonicu kulture". Želimo da pokažemo da smo ozbiljna sredina, da nismo ništa lošiji od gradova koji su malo veći od Zrenjanina, to su Maribor i Pečuj, a dobili su status "Evropske prestonice kulture". Pozivam sve Zrenjaninke i Zrenjanince da se odazovu manifestaciji i svojim prisustvom pomognu njenu realizaciju, ali i da kasnije, svojim predlozima, doprinesu kvalitetnoj kandidaturi Grada Zrenjanina za "Evropsku prestonicu kulture" 2020. godine, koju je, podsećam, i Skupština grada Zrenjanina konsenzusom prihvatila – istakao je Marton. 
 
Biljana Stajić predočila je radnje koje su učinjene od trenutka kada je, odlukom Skupštine grada, formirana Radna grupa za pripremu kandidature Grada Zrenjanina za "Evropsku prestonicu kulture" 2020. godine i najavila naredne korake.
- Nakon "Marketa kulture" predstoji nam ozbiljna faza kandidature, a to je apliciranje koje podrazumeva ispunjavanje brojnih uslova, takođe u nizu koraka, kako bi se stiglo do završne faze, odnosno prihvatanja naše kandidature. I samo prihvatanje naše kandidature bilo bi od izuzetnog značaja, jer se radi o jednoj od najprestižnijih evropskih manifestacija, koja donosi pomake ne samo u oblasti kulture, već i celokupnog gradskog razvoja – rekla je Stajićeva.    
 
- "Market kulture" prilika je da se svi oni koji čine i stvaraju kulturu ovog grada nađu na jednom mestu, predstave se zajednički, u zajedničkom cilju da grad 2020. godine postane "Evropska prestonica kulture". Neophodno je da dokažemo Zrenjaninu da je grad koji ima bogato kulturno nasleđe iz kojeg nastaje i vredna budućnost – istakla je Ivana Kukolj Solarov i dodala da će se manifestacija održati od 23. do 28. avgusta, svakodnevno na Trgu slobode, s programima na centralnoj bini koji će počinjati u 19 časova.
 
Trg slobode će biti uniformisan u prezentacioni prostor na kom će se na posebnim pultovima predstaviti učesnici, dok će institucije kulture, poput Narodnog muzeja i Savremene galerije, u to vreme otvoriti izložbe u svojim izložbenim salonima. Ovom prilikom biće štampana brošura koju je dizajnirao član Radne grupe, Mišo Živanov, i u kojoj je predstavljena kultura grada Zrenjanina i njegova inicijativa da 2020. godine bude "Evropska prestonica kulture".
 
Značaj "Marketa kulture" prepoznala je i Razvojna banka Vojvodine, koja će pomoći njegovo održavanje finansiranjem opemanja Trga slobode, tako da će celokupan dizajn prostora biti u skladu sa značajem manifestacije.
 
Sadržinu programa na "Marketu kulture" odredila je ovim povodom formirana manja grupa od članova Radne grupe, koju su činili Mišo Živanov, Vladimir Đurić, Vesna Đorđević, Branislav Grubački i Bojan Kojičić, a na osnovu pristiglih prijava. U oblikovanje programa "Marketa kulture" su na inicijativu i poziv Vladimira Đurića učestvovale i Helena Dekanj i Gabrijela Parigros.