Priznanje za Lajoša Englera

Zrenjanincu Lajošu Engleru, košarkaškoj legendi "Proletera" i beogradskog "Partizana" i proslavljenom reprezentativcu Jugoslavije, sinoć je uručeno posebno priznanje Košarkaškog saveza Srbije, za učešće na prvom Svetskom prvenstvu u košarci, 1950. godine u Argentini.
 
Uoči poslednjeg meča reprezentacije Srbije pred nastup na Svetskom prvenstvu u Turskoj, odigranog sinoć u beogradskoj "Areni" protiv Kine, Lajoš Engler, Srđan Kalember i Borislav Stanković dobili su dresove sadašnjeg nacionalnog tima i to sa brojevima koje su oni nosili na prvoj zvaničnoj utakmici na Svetskom prvenstvu 1950. godine - protiv ekipe Perua. Dresove su im predali njihovi "naslednici": Engleru je "peticu" uručio Milenko Tepić, kapiten Srbije Nenad Krstić je majicu sa brojem 12 predao Kalemberu, a Milan Mačvan "petnaesticu" Stankoviću.
 
 
 
Engler, Kalember i Stanković jedini su živi igrači iz sastava reprezentacije koja je, nastupom na prvoj svetskoj smotri, otvorila buduća blistava poglavlja jugoslovenske košarke. Iako su tom prilikom zauzeli poslednje, deseto mesto, naši majstori pod obručima započeli su put koji će ih, nedugo potom, dovesti do samog vrha evropske i svetske košarke. Na predstojeće Svetsko prvenstvo u Turskoj, reprezentacija Srbije odlazi, tako, kao zvanični vicešampion Evrope i jedan od favorita za najviši plasman. Tim pre, prijatno je bilo sinoć podsetiti se i videti neke od ličnosti koje su stvarale istoriju ovog popularnog sporta na našim prostorima.
 
                              
 
Lajoš Engler bio je član čuvene petorke "Proletera" koja je 1956. godine u Zrenjanin donela titulu šampiona Jugoslavije, a prethodne i naredne sezone osvojila titule vicešampiona.  Petorka u sastavu Vilmoš Loci, Lajoš Engler, Ljubomir Katić, Dušan Radojčić i Milutin Minja, ušla je u anale ne samo zrenjaninske, već i jugoslovenske košarke, a koliko je bila superiorna u tom vremenu govori i podatak da su se čak četvorica igrača iz ovog tima (Loci, Engler, Katić i Minja) našla u u sastavu reprezentacije Jugoslavije na Evropskom prvenstvu 1957. godine, u Sofiji, kada je naš državni tim osvojio 6. mesto.
 
Oko 15 hiljada gledalaca u beogradskoj "Areni" sinoć je legende srpske i jugoslovenske košarke pozdravilo gromoglasnim aplauzom.
 
(Fotografija iz «Arene»: MN Press)