Obeležavanje Dana oslobođenja

Dan oslobođenja grada Zrenjanina u Drugom svetskom ratu obeležen je polaganjem venaca kod spomenika Žarku Zrenjaninu i kod spomen obeležja na Bagljašu ..

 

 

 

Obeležavanje 72. godišnjica oslobađanja grada Zrenjanina počela je prijemom u kabinetu gradonačelnika za predstavnike Ambasade Ruske Federacije, Vojske Srbije i boraca Drugog svetskog rata / SUBNOR /.

 

 

 

Venac vojnicima Crvene armije, koji su poginuli u bitkama za oslobođenje Zrenjanina u oktobru 1044. godine, položili su vojni ataše pukovnik Vladimir Kornjejenkov, kao i predsednik Gradske skupštine Zrenjanin Oliver Mitrović i zamenik predsednika Ljuba Travica, dok su venac kod spomenika Sonji Marinković, posvećenog ubijenima 1941. godine, položili predstavnici Udruženja veterana SUBNOR.

 

 

Takođe venac kod spomenika Žarku Zrenjaninu položili su gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i načelnik Gradske uprave Jasmina Malinić, kao i predstavnici ruske delegacije, Vojske Srbije i Udruženja veterana.

 

 

 

- Dan oslobođenja, koji se tradicionalno obeležava u Zrenjaninu, vrlo je važan dan u istoriji našeg grada. „Na našoj teritoriji je poražen fašizam, naš grad je oslobođen i započeo je novi deo istorije. Naravno da ću ponoviti da smo ponosni na sve ljude koji su učestvovali u oslobađanju grada i naše zemlje - rekao je gradonačelnik Janjić.

 

 

     

Govoreći o značaju ovog dana, Vladimir Kornjejenkov je rekao.

 

 

- Oslobođenje je organizovao komandant drugog Ukrajinskog fronta, maršal Malinovski. Po mom mišljenju ovo je veoma važan dan, ne samo za istoriju ovog grada, već i za Srbiju. Srbija gradi svoju budućnost i pritom ne sme zaboraviti svoju istoriju, šta je dobro, a šta loše.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3933/polaganje_venaca_17.jpg