Dodeljena novoustanovljena nagrada “Nestor Dimitrijević” - priznanje zaposlenim u prosveti i obrazovanju i sećanje na znamenitog sugrađanina

Nagrada “Nestor Dimitrijević”, koju je Grad Zrenjanin nedavno ustanovio, dodeljena je danas prvim laureatima, na svečanosti održanoj u Gradskoj kući. Nagrada se dodeljuje za izuzetne rezultate postignute u oblasti obrazovanja i vaspitanja, u sedam kategorija, a dobitnici su:
- Maja Šujica, stručni saradnik za fizičko vaspitanje u Predškolskoj ustanovi Zrenjanin
 (u kategoriji: stručni saradnik u predškolskoj ustanovi);
 
 
 
- Lidija Kevrešan, vaspitač u Predškolskoj ustanovi Zrenjanin
 (u kategoriji: vaspitač u predškolskoj ustanovi ili u predškolskoj grupi pri osnovnoj školi);
- Ivana Šuput, master učitelj u OŠ “Dr Boško Vrebalov” Melenci
(u kategoriji: nastavnik razredne nastave u osnovnoj školi);
 
 
 
- Vesna Petrović, nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ “Petar Petrović Njegoš”
(u kategoriji: nastavnik predmetne nastave u osnovnoj školi);
- Edi Daruši, profesor filozofije u Zrenjaninskoj gimnaziji
(u kategoriji: nastavnik predmetne nastave u srednjoj školi);
 
 
 
- Aleksandra Subotić, pedagog u Zrenjaninskoj gimnaziji
(u kategoriji: psiholog u osnovnoj ili srednjoj školi ili pedagog u osnovnoj ili srednjoj školi); 
- Prof. dr Jelena Stojanov, profesor matematike na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” Zrenjanin
(u kategoriji: profesor visoke škole strukovnih studija ili profesor fakulteta).
 
 
 
Njima je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura uručio povelje, a pripada im i novčana nagrada, u skladu s Odlukom o ustanovljenju nagrade. Čestitajući im na priznanju, gradonačelnik je poručio dobitnicima nagrade i prisutnim u Baroknoj sali Gradske kuće da danas počinje jedna lepa tradicija i da se po prvi put dodeljuje nagrada čije pokretanje ima višestruku simboliku i značaj.
- Nagradu dodeljujemo onima koji na svojim leđima nose teret obrazovanja, i dece i mladih, od predškolskog uzrasta do fakulteta i njom želimo da još jednom ukažemo na značaj vaspitanja i obrazovanja, kao važnog stuba društva, da pokušamo da mu damo dodatni impuls i energiju. U okviru ingerencija Grada Zrenjanina je održavanje i ulaganje u 33 školska i 20 predškolskih objekata, stalo nam je kako funkcionišu i 9 srednjih škola, visoka škola strukovnih studija, Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin”, dobili smo sredstva za izgradnju novog vrtića na Bagljašu, radimo projekat za novu srednju školu, ali obrazovanje ne čine zgrade i objekti, već zaposleni u njima, profesori, nastavnici, učitelji, pegagozi, stručni saradnici, i ovo je naša simbolična zahvalnost i znak pažnje ljudima koji vaspitavaju i obrazuju našu decu, našu mladost i našu budućnost - istakao je.   
 
 
 
Gradonačelnik je još rekao i da nagrada nosi simboliku nečega čega ne smemo da se odreknemo, kroz negovanje kulture sećanja na naše znamenite sugrađane i na dobra dela koja su činili u prošlosti našeg grada, a jedan od njih jeste upravo i Nestor Dimitrijević. Izrazio je i uverenje da će delo i lik Nestora Dimitrijevića nastaviti da žive kroz ovu nagradu. 
 
Načelnica Školske uprave za Banat Ministarstva prosvete Republike Srbije Snežana Oluški Vlačić poručila je da prosveta ni u jednom periodu nije poznavala neka laka vremena.
- Raditi s ljudima je teško, a raditi s decom i mladima je ne samo teško, već i krajnje odgovorno, jer su upravo vaspitači, učitelji, nastavnici, stručni saradnici, profesori ti koji svojim rečima, empatijom, znanjem, požrtvovanošću, saradnjom s roditeljima, podrškom i ljubavlju oblikuju buduće mlade ljude, učeći ih da je znanje moć i da je znanje, uz empatiju i podršku, trilogija koja stvara lepši svet, svet koji podržava prave vrednosti i neku ideju celoživotnog učenja - istakla je Oluški Vlačić, uz čestitke nagrađenima.  
 
 
 
Dodala je da Nestor Dimitrijević nije bio učenjak, ali je bio veliki filantrop i upravo su se, zahvaljujući njegovoj zadužbini, iškolovali izuzetni mladi ljudi, među kojima su bili i potonje istaknute ličnosti, dr Vasa Savić, dr Emil Gavrila, Đorđe Mandrović, Aleksandar Sandić i mnogi drugi.  
 
Besedu o Nestoru Dimitrijeviću, koju je napisao Milan Bjelogrlić, pročitala je Anastasija Radosav, učenica trećeg razreda Zrenjaninske gimnazije, dok se u ime nagrađenih biranim rečima zahvalio Edi Daruši.  
 
 
 
 
Svečanost je nastupom uveličao vokalni kvartet “Vita Brevis”, koji čine Vilma Dutina, Zorica Kozlovački, Tatjana Ivanica i Aniko Gardinovački, a moderator današnjeg programa bio je zrenjaninski glumac Milan Kočalović
 
Nestor Dimitrijević (Veliki Bečkerek, 1782 - Veliki Bečkerek, 1856) bio je trgovac, ugledni građanin Velikog Bečkereka i veliki prosvetni dobrotvor, osnivač Zadužbine pri Matici srpskoj u Novom Sadu, za školovanje siromašnih i vrednih učenika i studenata. Pomagao je siromašne đake i odećom i novcem, a bio je i donator srpske pravoslavne crkvene opštine u Bečkereku. Dugo godina bio je i član Opštinskog odbora i gradski senator. Sahranjen je na Tomaševačkom groblju u Zrenjaninu. 
 
 
 
Pre svečanosti, u Aleji velikana u Karađorđevom parku, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević položili su venac na obnovljenu spomen-bistu Nestora Dimitirijevića, odavši mu počast i izrazivši zahvalnost i na ovakav način. To će se činiti i narednih godina, na dan dodele nagrade, a povodom dana rođenja Nestora Dimitrijevića, 14. oktobra.   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7223/NAGRADA_NESTOR_DIMITRIJEVIC_2023_0.jpg