U svim školama prigodnim programima obeležava se Savindan – gradonačelnik kum slave u Osnovnoj i srednjoj školi „9. maj“

Sve škole u Srbiji i Srpska pravoslavna crkva danas proslavljaju  Savindan, dan utemeljivača države i školstva.
Sveti Sava se slavi kao školska slava i zato sve škole i obrazovne ustanove i u našem gradu obeležavaju praznik svog zaštitnika, velikog diplomate i državnika, čije se vreme u srednjovekovnoj istoriji smatra zlatnim vekom srpskog preporoda.

Neke škole proslavu su započele juče, a danas se obeležava u Zrenjaninskoj gimnaziji i mnogim drugim školama u gradu i naseljenim mestima.

 

 

Povodom praznika, gradonačelnik Simo Salapura je prisustvovao proslavi u OSŠ „9. maj“ gde je bio kum slave, a kumstvo zatim predao Bojani Momčilov iz kompanije „Mlekoprodukt“.

Rezanje slavskog kolača obavio je protonamesnik Davor Stojanović koji je istakao da je za razliku od  svih drugih škola koje rade na vaspitavanju dece i omladine škola „.9 maj“ ipak po svemu posebna i po svemu specifična. 
- U svim drugim školama gde su na prvom mestu prosveta i pedagogija, ovde je čini mi se na prvom mestu vaspitna i pedagoška, pa tek onda prosvetna jer upravo naši učenici koji jesu takvi, koji su bogom dani i koji su naši, a  za koje imamo ljubavi i trudimo se, koliko je to u našoj moći, da ih na prvom mestu osposobimo za život i da budu dobri ljudi. Zaista, ovaj posao i poziv, posebno u ovoj školi može da se radi ukoliko postoji velika ljubav – rekao je protonamesnik Stojanović poželevši im mnogo zdravlja, sreće, veselja, ljubavi i božjeg blagoslova, mira, sloge i, kako je naglasio, ono što je u ovoj školi možda najpotrebnije, uspeh u radu.

 

 

Gradonačelnik Salapura je rekao da je za njega posebna čast i zadovoljstvo što je danas kum slave u ovoj školi na veliki praznik koji nas, kako je ukazao, sve okuplja i vraća svojoj tradiciji i pravom iskrenom hrišćanstvu, kako ga je i sam Sveti Sava propovedao.
- Taj univerzalni put Svetosavlja, put kojim je on prvo zidao sebe, a onda svoj narod, državu svoju, trud koji je učinio pre svega nad sobom, a onda nad narodom svojim i stvorivši i državu i postavši prvi srpski arhiepiskop. Kada je u pitanju Osnovna i srednja škola „9. maj“ u ovoj godini očekuju nas velike investicije, u pitanju je finalna faza završetka novog objekta škole,  dakle, preostalo je još samo povezivanje na toplovod i opremanje samog objekta, a zatim će ova škola od nove školske godine biti moderno opremljen prostor, kako bi sejoš kvalitetnije  mogao sprovoditi vaspitno obrazovni rad – rekao je gradonačelnik Salapura.

 

 

Proslava Svetog Save tradicija je u ovoj školi, kazala je direktorka škole Snežana Vukić, navodeći da je i ove godine organizovan program u kome su učestvovali učenici svih segmenata škole zajedno sa svojim nastavnicima.
- Kako smo i rekli, kao što je sveti Sava imao svoju plemenitu misiju isto tako imamo i mi našu misiju u našoj školi koju težimo da ispunimo, a to je da našu decu što više uključujemo u društvenu sredinu i što je još važnije da ih što više osamostalimo i pripremimo za budućnost. Tako da je za našu misiju i za naš rad potrebno mnogo znanja i strpljenja, a pre svega mnogo ljubavi – kazala je Vukić.

 

 

Proslavi povodom obeležavanja školske slave u Medicinskoj školi, organizovanoj juče u prostorijama te škole, prisustvovao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac  gde je takođe sečen slavski kolač i organizovan program u kome su učestvovali učenici te škole.

 

 


 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7355/SVETI_SAVA_2024_9_MAJ_00.jpg