Gradilište auto-puta Beograd - Zrenjanin: pripremni radovi kod Jabučkog rita, brojna mehanizacija na terenu

Gradilište auto-puta Beograd - Zrenjanin otvoreno je na lokaciji naselja Jabučki rit, nedaleko od glavnog grada, a do njega je u ovom trenutku moguće stići samo lokalnim putem od naselja Kovilovo. Od sadašnjeg magistralnog puta Beograd - Zrenjanin gradilište je udaljeno oko 8 kilometara istočno. 
 
U toku su pripremni radovi na trasiranju prve deonice buduće saobraćajnice označene u novoj kategorizaciji državnih puteva Srbije kao Autoput A6 (Novi Sad - Zrenjanin - Beograd) i prvog auto-puta na teritoriji Banata, a ta deonica počinje od severne tangente oko Beograda i vodi ka teritoriji grada Pančeva i opština Opovo i Kovačica. Na terenu je više od trideset građevinskih mašina, vozila i mehanizacije, a zamah radova očekuje se s prvim prolećnim danima. Izvođač radova je kineska kompanija “Šandong Hajspid Grupa”.
 
 
 
Kako je istaknuto prilikom otvaranja gradilišta i početka radova, autoput Beograd - Zrenjanin - Novi Sad biće dužine 105,4 kilometara, od čega je deonica Beograd - Zrenjanin dužine 67,7 kilometara i Zrenjanin - Novi Sad 37,7 km. Na trasi auto-puta planirana je izgradnja četiri velika mosta (dva mosta preko Tamiša, most preko Begeja i most preko Tise) i četiri mosta preko kanala i prolaza za put, kao i preko ukrštanja sa prugom, 20 nadvožnjaka, sedam podvožnjaka i 47 propusta. Ova saobraćajnica omogućiće da se od Zrenjanina do Beograda bezbedno stiže za pola sata, a od Zrenjanina do Novog Sada za 15-20 minuta, uz projektovanu brzinu od 130 km/čas. Benefiti nove saobraćajnice su nesagledivi i donose ovom delu naše zemlje ogromne ekonomske potencijale, a trećina dužine ovog auto-puta, oko 35 kilometara, prolaziće kroz teritoriju Grada Zrenjanina.  
 
 
 
Takođe, prilikom nedavnog sastanka s gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom, predstavnici izvođača radova izrazili su želju da gradilište bude otvoreno i u blizini Zrenjanina, odnosno da se radovi istovremeno izvode iz oba pravca - Beograda i Zrenjanina.
 
Početna deonica auto-puta Beograd - Zrenjanin i lokacija
na kojoj je otvoreno gradilište

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7373/AUTOPUT_ZR_BGD_FEBRUAR_2024_0.jpg