Zrenjanin predstavljen kroz primere dobre prakse na 2. Nacionalnoj konferenciji o porodici "Srbija - naša porodica", gradonačelnik učestvovao na panelu

Sprovođenje vaspitno-obrazovnog rada subotom u Predškolskoj ustanovi u Zrenjaninu, organizacija manifestacije "Dani porodice", izdvajanja grada za čitav niz mera populacione politike u visini 18 odsto od ukupnog budžeta, samo su neki od primera dobre prakse kojima se Zrenjanin danas predstavio na 2. Nacionalnoj konferenciji o porodici "Srbija - naša porodica", održanoj u Palati "Srbija" u Beogradu u organizaciji Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. O tim merama govorio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura na panelu, posvećenom upravo primerima dobre prakse u jedinicama lokalne samouprave, održanom u drugom delu konferencije. 
 
 
 
 
Konferencija je okupila brojne goste, članove Vlade Republike Srbije, narodne poslanike, predstavnike diplomatskog kora i predstavnike lokalnih samouprava iz cele Srbije, kojima su se obratili ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić, narodni poslanik dr Vladimir Orlić, vikar Patrijarha srpskog gospodina Porfirija episkop novobrdski Ilarion, majka heroj Tatjana Obradović i uspešna mlada žena, povratnica iz inostranstva u Srbiju, Anita Božović. Uvodnu reč na panelu dao je zamenik stalnog predstavnika organizacije UNDP u Srbiji Fabricio Andreuci, dok je konferenciju zatvorio Radoš Pejović, državni sekretar Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. 
 
Prof. dr Kisić je naglasila da je ponosna na rezultate koji su postignuti u saradnji sa lokalnim samoupravama u Srbiji u sprovođenju lokalnih pronatalitetnih mera, za koje je Ministarstvo izdvojilo gotovo polovinu svog ukupnog budžeta – 400 miliona dinara.
"Zajedno smo igradili 19 dečijih igrališta, rekonstruisali 15 vrtića i sedam školskih odeljenja, obezbedili besplatne udžbenike i prevoz do škole, opremili ginekološka odeljenja i odeljenja za potpomognutu oplodnju, organizovali škole roditeljstva, pružili podršku mladima za život i ostanak na selu. Cilj nam je da do 2027. godine podržimo sve gradove i opštine i na taj način doprinesemo jačanju lokalne pronatalitetne politike", rekla je Kisić.
 
 
 
 
Ministarka Kisić je podsetila da je finansijska podrška države porodicama nikada veća, da su izdvajanja u odnosu na 2012. godinu više od 10 puta veća, da su uz pomoć državne subvencije 583 majke svojim porodicama obezbedile krov nad glavom i dodala da će država nastaviti da jača finansijsku podršku. Istakla je i da su sve pronatalitetne mere naše države počele da daju rezultate, jer je sada stopa fertiliteta 1,63 i jedina smo zemlja u regionu koja je uspela da zaustavi trend pada stope fertiliteta. Cilj, prema rečima Kisić, jeste da do 2027. godine stopa fertiliteta bude najmanje 1,75.
 
Narodni poslanik dr Vladimir Orlić ukazao je da pronatalitetna politika podrazumeva sve što država radi za dobrobit svojih građana.
"Sve to zajedno  čini pun set mera i politika. Važna je svaka nova škola, vrtić, svaka nova fabrika, svaki novi put, naučno-tehnološki park, a sve to zajedno daje pravi odgovor na pitanje kako ćemo postići da nam se više dece rađa“, rekao je Orlić.
 
Vikar patrijarha Porfirija, episkop novobrdski Ilarion, poručio je da je porodica najveća sveteinja i da svi treba da se vraćamo svom izvornom identitetu i isceljenju, i ličnom i onom koji podrazumeva porodicu, kada osećamo da smo deo jedne celine.
 
 
 
 
Konferenciju je otvorila Tatjana Obradović iz Čačka, majka troje dece, baka četvoro unučića i hraniteljka male Nađe, koja boluje od retke genetske bolesti, a koja je, u veoma emotivnom obraćanju, istakla da je Nađa heroj života.
"Osećam se ostvareno i potpuno, jer ljubav koju dobijam od onih o kojima sam brinula i brinem nemerljiva je vrednost i smisao života. Verujem da će nam život doneti još puno radosti, a za našu Nađu stvarati prilike da istinski bude srećna, voljena, prihvaćena. To je ono čemu težim", poručila je Tatjana Obradović, predstavljena na konferenciji kao majka heroj.
 
Na konferenciji je govorila i Anita Božović, uspešna mlada žena koja je posle bogatih iskustava u inostranstvu odlučila da se vrati u Srbiju i ovde investira i gradi svoju porodicu, a koja je istakla da se nikada nije pokajala zvog ove odluke, jer je Srbija njena porodica.
 
 
 
 
Učestvujući na panelu uz predsednicu Opštine Babušnica Ivanu Stojičić, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da su, ovogodišnjim budžetom Grada Zrenjanina, za sprovođenje širokog spektra aktivnosti koje se mogu podvesti pod mere populacione politike i podrške roditeljstvu, izdvojena sredstva od rekordnih preko milijardu i sto miliona dinara, što čini 18 odsto od ukupnog budžeta. Istakao je da je konačno zaustavljen višegodišnji trend pada broja novorođenih beba, zahvaljujući delom sigurno i merama pronatalitetne politike.
"Počev od rođenja deteta, do studentskih dana, uključujući i podršku merama reproduktivnog zdravlja, ali i kroz liniju podrške ženskom preduzetništvu - više puta smo i danas čuli da je majka stub porodice - sve to zajedno čini dodatni stimulans i našu pomoć roditeljstvu. Zajednički, s ministarstvom za brigu o porodici i demografiju, inicirali smo i ovih dana očekujemo početak realizacije projekta rada vrtića na dve lokacije, u tri uzrasne grupe, i subotom, jer se oko 200 zaposlenih roditelja izjasnilo da im je potrebna ovakva vrsta usluge", naveo je Salapura, objašnjavajući prisutnim da je Predškolska ustanova u Zrenjaninu organizovana kroz rad 20 vrtića, da za upis dece nema lista čekanja, ali i da je povećano interesovanje za upis (ove godine oko 2700 dece) dovelo do potrebe izgradnje novog objekta u naselju "Bagljaš".
 
Rekao je i da je grad u proteklom periodu, takođe u saradnji s ministarstvom, otvorio 14 jaslenih ili vrtićkih uzrasnih grupa u naseljenim mestima, izlazeći u susret potrebama usklađivanja rada i roditeljstva. 
 
 
 
 
Govoreći o transformaciji takvih prostora, i uopšte, unapređenju života u seoskim sredinama, Salapura je rekao da je upravo Perlez dobar primer takve sredine, odakle je i potekla inicijativa i zaživela manifestacija "Dani porodice", prva takve vrste u Srbiji.
"Nije slučajno što je baš u tom mestu počela da se održava jedinstvena manifestacija koja promoviše osnovne vrednosti porodice, ali i doprinosi razmeni iskustava i primera pozitivne prakse između jedinica lokalne samouprave, kada su u pitanju ovakve teme. Tu manifestaciju uvrstili smo među one od posebnog interesa za Grad Zrenjanin i zahvaljujem se ovom prilikom i ministarstvu, i Radošu Pejoviću, koji je idejni tvorac manifestacije. Sve što smo istakli danas pokazuje da možemo, moramo i imamo načina da unapredimo mere podrške roditeljstvu i populacione politike, jer deca su naša budućnost i snaga, ona su pokretači čitavog društva", poručio je sa današnje konferencije gradonačelnik Zrenjanina. 
 
U umetničkom delu programa predstavili su se Zrenjaninci - hor "Serafim Sarovski", kao i učenik 4. razreda osnovne škole Gavrilo Pejović, koji je pročitao svoj literarni rad na temu porodice.
 
 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7383/2_konferencija_o_porodici_2024_0.jpg