“Mesec Matice srpske u Zrenjaninu” završava se sutra promocijom zbirke pesama “Rakija i rane” Milana Micića

Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina i Matica srpska organizuju manifestaciju “Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“. Manifestacijom je predviđeno da se u toku maja održe dva predavanja i jedna književna promocija. Tako je 14. maja u Baroknoj sali Gradske kuće održano predavanje na temu “Srbi i aristokratija na teritoriji današnje Rumunije“, a nedelju dana kasnije, 21. maja u Kulturnom centru Zrenjanina publika je mogla da prisustvuje predavanju o temi “Višejezičnost - o jezičkim i kulturnim kontaktima“. Prvo predavanje održao je sveštenik i doktor istorijskih nauka dr Saša Jašin, a drugo prof. dr Nataša Kiš.
 
 
Treći termin rezervisan je za sutra, 28. maj, kada će se u Baroknoj sali Gradske kuće, s početkom u 19 časova, održati promocija zbirke pesama “Rakija i rane“ Milana Micića, generalnog sekretara Matice srpske. Autor zbirku predstavlja kao “dobrovoljačku, kolonističku čitanku, sa oko 150 pesama o našim precima, koju je posvetio đedu Jovanu i svim solunskim dobrovoljcima”. Ulaz na promociju je slobodan.
 
Izdavači knjige su Biblioteka “Branko Radičević” iz Žitišta i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca. Knjiga o epskim temama na lirski način govori o sudbini dobrovoljaca koji su naseljavani u Banat između dva svetska rata. U knjizi je pokušao da, kao pesnik, odgovori na pitanja na koja nije mogao da odgovori kao naučnik. Knjiga je deo sveobuhvatnog životnog, naučnog i umetničkog iskustva i saznanja autora o kolektivnoj istorijskoj sudbini dobrovoljaca srpske vojske u Prvom svetskom ratu i njihovoj kolonizaciji u vojvođanske krajeve.. 
 
Dr Milan Micić, istoričar i književnik, objavio je preko 50 knjiga istoriografskih studija, istorijskih eseja, dokumentarne proze, proze i poezije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7495/matica-srpska_0.jpg