Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda “Todor Manojlović” za 2023. godinu svečano dodeljena Franji Petrinoviću, književniku iz Novog Sada 

Franja Petrinović, književnik iz Novog Sada, dobitnik je Nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda “Todor Manojlović” za 2023. godinu, a nagrada mu je svečano dodeljena na današnjoj svečanosti u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. Uz članove Upravnog  odbora Fonda “Todor Manojlović” i predstavnike Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”, svečanosti je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i dobitniku uručio umetničku sliku, dok je Povelju Petrinoviću uručio direktor Gradske narodne biblioteke Mile Kulačić. Prethodno je Santovac, u svom kabinetu, ugostio dobitnika nagrade i članove Upravnog odbora Fonda. 
 
 
 
 
Kako je saopštio Upravni odbor Fonda, više od četiri decenije Franja Petrinović predstavlja jednu od najsvetlijih tačaka na književnom nebu Novog Sada i savremene srpske proze. Pišući romane, pripovetke, ali baveći se i književnom kritikom, čitavo to vreme, Petrinović je praktično i kritički zagovarao visokomodernističku i postmodernističku poetiku, istrajno delujući u složenim istorijskim, socijalnim i umetničkim okolnostima. 
“Preispitujući fenomen prolaznosti i poroznosti ljudskih sudbina, Petrinović je kreativno nastavio da piše na tragu velikih pisaca Novog Sada, kakvi su A. Tišma i M.M. Dimovska. Njegovi romani "Almaški kružoci lečenih mesečara", "Popravljač ogledala" i "Konačni izveštaj o ravnoteži", kao i zbirke pripovedaka "Trauma" i "Napokon", visoki su književni doprinos savremenoj srpskoj književnosti. Tim delima se Franja Petrinović nedvosmisleno priključio svetlom spisku dobitnika nagrade Fonda “Todor Manojlović”, navodi se u obrazloženju nagrade, dodeljene Petrinoviću. 
 
 
 
 
Zahvaljujući se na nagradi, Franja Petrinović je istakao da mu je ona važna, pre svega, zato što dolazi od istaknutih pisaca, ljudi za koje, kako je naveo, “verujete da vas čitaju i da vas čitaju s pažnjom, ali i zbog Todora Manojlovića, čoveka kog sam čitao i sa pažnjom saosećao sa svim njegovim meandrima, i životnim i književnim”.
“Bivajući na tom tragu traganja, jako važnom u literaturi, kao što je i Todor Manojlović tragao za time, ne dobivajući, kao pisac i čovek, konačne odgovore, ali kada na kraju tu čitavu celinu zaokružite, vidite da to i jeste smisao života i smisao pisanja - upravo ta potraga, koja ne mora dati konačne odgovore. Na sreću, mi i ne živimo u svetu konačnih odgovora, već u svetu koji se sastoji od traganja. Nadam se da ću Nagradu “Todor Manojlović”, nagradu Grada Zrenjanina, nositi s pravom i da ću nastaviti to svoje traganje, kao što je i Todor Manojlović nastavljao i uvek to živeo, i da će to predstavljati tu moju malu radost, jer je u životu pisca uvek malo radosti”, poručio je ovogodišnji laureat.   
 
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac istakao je da je Zrenjanin, između ostalog, zahvaljujući i prestižnoj nagradi Fonda “Todor Manojlović” zaslužio da bude Prestonica kulture Srbije 2025. godine. 
“Ova specifična nagrada, za moderni umetnički senzibilitet, nešto je po čemu se Zrenjanin razlikuje od drugih gradova, a i sam Todor Manojlović bio je ličnost koja se dosta razlikovala od drugih u svom vremenu. Zato je veoma značajno što grad Zrenjanin duže od trideset godina ukazuje na njegovo delo i poštuje ga, između ostalog i kroz dodelu ove nagrade. Fond “Todor Manojlović” i nagrada koju taj fond dodeljuje dokazuju da je Zrenjanin puno radio na promovisanju kulture i da smo i zbog tog prethodnog delovanja zaslužili da budemo prestonica kulture Srbije, a sve s ciljem da kulturu u narednom periodu podignemo na još viši nivo”, naglasio je zamenik gradonačelnika.
 
Fond “Todor Manojlović” svoj rad i angažman otpočeo je 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja.
 
Više od tri decenije aktivnog angažmana i delovanja Fonda „Todor Manojlović“ u okviru Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ dalo je vidne rezultate i opravdalo je svoje postojanje. Ustanovljena je prestižna nagrada pod nazivom „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“ koja je profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji. Ovogodišnji dobitnik je 32. po redu.
 
O laureatima odlučuje Upravni odbor Fonda, uz aktivno učešće prethodnih dobitnika Nagrade i angažman zaposlenih u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“. Nagrada se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića.
 
 
 
 
Upravni odbor Fonda čine: predsednik UO, Nenad Šaponja (pesnik, esejista i kritičar), Petar Arbutina (književnik i kritičar), Gojko Tešić (profesor, književni istoričar, esejista, bibliograf), Vasa Pavković (književnik i književni kritičar) i upravitelj Fonda, Milan Bjelogrlić
 
Ime dobitnika nagrade najčešće se objavljuje 17. februara, na dan rođenja Todora Manojlovića. Nagrada se, prema dogovoru sa laureatom, dodeljuje u dogovoreno vreme najčešće u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, povelje, umetničke slike i objavljivanja knjige laureata nagrade u ediciji “Feniks“, u okviru izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7497/TODOR_MANOJLOVIC_2024_0.jpg