Obeležen još jedan izuzetan jubilej klečanske odbojke i zrenjaninskog sporta: šest decenija od osvajanja Kupa Jugoslavije za žene

Osam godina pre nego što će odbojkaši GIK “Banata” iz Kleka osvojiti titulu državnog prvaka u odbojci, što je bilo jedinstveno i neponovljivo sportsko dostignuće, devojke iz tog sela već su se ponosile osvojenim trofejom pobednika Kupa Jugoslavije. Desilo se to 1964. godine, kada su odbojkašice tadašnjeg DTV “Partizan” sa klečanske crvene šljake i seoskog terena na otvorenom dosegnule do sportskih visina tadašnje zemlje, u konkurenciji ekipa iz mnogo većih sredina. Ovaj uspeh bio je, ujedno, inicijalna kapisla za sve kasnije sportske domete klečanske i zrenjaninske odbojke, koji u kontinuitetu traju do danas - i na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu u sastavu reprezentacije Srbije biće dve igračice iz Zrenjanina. 
 
 
 
 
Povodom ovog jubileja, juče je u Kleku i Zrenjaninu organizovana svečanost, na kojoj se okupila većina članica ekipe DTV “Partizan” od pre šest decenija. Nakon susreta u sportskom centru “Miloš Grbić” u Kleku, održana je svečana akademija u zrenjaninskom hotelu “Vojvodina”. Uz mnogo emocija, evocirane su uspomene iz tog perioda i dodeljene zahvalnice i dresovi sećanja zaslužnim za razvoj odbojke u Kleku i za postignute sportske rezultate. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Vukosava Đapić Atanacković, kao i Nedžad Osmankač, član predsedništva Odbojkaškog saveza Vojvodine.  
 
 
 
 
Ukazujući na ovo vredno sportsko dostignuće, do danas jedno od najvećih u zrenjaninskom ženskom sportu, gradonačelnik Salapura istakao je koliko je važno negovati tradiciju i kulturu sportskog sećanja, kroz obeležavanje značajnih događaja i zahvalnost njihovim akterima. 
- Nismo zaboravili na ovaj bitan trofej koji je, uz titulu prvaka države, košarkaša Proletera iz 1956. godine, ustvari preteča svih kasnijih uspeha, olimpijskih i svetskih medalja, koje su sportisti iz Zrenjanina i okoline, doneli u grad. Ko zna kako bi se razvijala ženska odbojka u našem gradu, da nije bilo odbojkašica “Partizana”, koje su osvojile državni kup nakon što su ga, pre njih, osvajale samo odbojkašice Crvene Zvezde i Partizana, i to igrajući u znatno boljim uslovima nego Klečanke. Ipak, preovladala je tada velika ljubav prema tom sportu i činjenica da je celo selo živelo za odbojku, stvarajući toliko prepoznatljivu školu odbojke i buduće svetske i olimpijske šampione. Upravo na krilima ovakvih sportskih dostignuća smo i zaslužili titulu “Evropskog grada sporta” - rekao je gradonačelnik Salapura. 
 
 
 
 
U sastavu ekipe DTV “Partizan” koja je osvojila Kup Jugoslavije 1964. godine bile su Zora Papić, Anka Kijac, Danica Babić, Natalija i Sofija Kojović, Dragica Lončar, Mila Rašević, Bosiljka Đajić, Milanka Narančić i Radinka Đurić, zajedno sa trenerom, inače nastavnikom istorije i zaljubljenikom u odbojku, Dušanom Potkonjakom
 
Na fotografiji nakon osvajanja nacionalnog kupa, pehar se našao u rukama Zore Papić, kapitenke ne samo ekipe iz Kleka, već i reprezentacije Jugoslavije. Bila je prisutna i na jučerašnjoj svečanosti, ispunjena emocijama i lepim sećanjima.
- Iako se teško krećem, ovaj skup nisam želela da propustim i jako mi je drago što smo se okupili i evocirali uspomene - naglasila je Zora Papić, kojoj je, kao i ostalim njenim saigračicama iz ekipe, plaketu i dres sećanja sa brojem i prezimenom na leđima, uručio gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.    
 
 
 
 
Svečanosti su prisustvovale i mlađe odbojkašice ŽOK “Klek”, a u ime organizatora na svečanoj akdemiji se obratio i nekadašnji predsednik kluba i član organizacionog odbora proslave, Milan Zečar
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7513/60_GODINA_TITULA_DTV_PARTIZAN_KLEK_0.jpg