Чињенице

Добродошли у Зрењанин!
 
Зрењанин је највећи град српског дела Баната и његов је политички, привредни, културни и спортски центар. Зрењанин је, по површини територије која му административно припада (1.326 км2), највећи град у Аутономној покрајини Војводини и други у Републици Србији, а у њему живи око 130 хиљада становника и више од 20 нација. Развија се с традицијом дугом готово седам векова, јер се као насеље под именом Бечкерек по први пут у историјским списима помиње још 1326. године. 
 
 
 
Долазећи у Зрењанин данас долазите у град мултикултуралности, мултиконфесионалности и међунационалне толеранције, долазите у град културе, уметности, спорта, у град мостова, град младих и град снажног привредног замаха. Зрењанин се може препознати по хоровима светског реномеа, Народном музеју или Историјском архиву, најбољима у Србији у 2007. години, али и по спортским именима Дејана Бодироге, браће Грбић, Снежане Перић, Ивана Ленђера, Иване Шпановић, Јоване Бракочевић или Маје Огњеновић.
 
 
Може се препознати и по врхунским представама луткарског позоришта, сазивима ликовне колоније акварела, али и бројним културним догађањима током традиционалне туристичко-привредне манифестације "Дани пива", која се последње недеље августа одржава у континуитету још од 1986. године и најстарија је манифестација такве врсте у нашој земљи.
 
 
 
Након што је био познат као "највећа фабрика хране на Балкану", чија је прехрамбена индустрија била главни снабдевач читавог тржишта некадашње Југославије, и након што је пребродио тешке године и период транзиције, Зрењанин данас важи за један од најатрактивнијих градова за инвестирање у Србији. То ласкаво признање заслужио 2006. године од стране америчке Агенције за међународни развој УСАИД, након такмичења локалних самоуправа у погледу створених услова за пословање "Инвестирајте у Србију".
 
 
 
Године 2007. проглашен је за Град будућности, а 2008. га је Светска банка рангирала на прво место међу градовима у Србији у погледу укупно оранизованог пословног амбијента. Зрењанин је међу првим градовима у Србији који су добили Слободну зону, а у року од само две године град је склопио више од 20 уговора о "гринфилд" инвестицијама са страним и домаћим компанијама, у вредности већој од 400 милиона евра. На ободу града никле су три нове индустријске зоне, а из  Зрењанина пут Европе и света одлазе производи текстилне, машинске, прехрамбене, хемијске, електро, фармацеутске и других индустрија...
 
 
Признања за постигнуте резултате су стизала и наредних година. Године 2012.  индустријска зона "Ечка-Југоисток" се нашла на 48. месту на листи најбољих зона света за инвестирање. Резултати су објављени у ФДИ магазину Financal Times, а у истраживању је учествовало 600 зона из преко 120 земаља. Оценом истог престижног магазина, Слободна зона Зрењанин проглашена је 2014. године најбољом у Европи по подстицајима за инвеститоре. 
 
 
 
На раскршћу значајних копнених и водених путева, удаљен 50 километара од Новог Сада, 75 од Београда и 50 од границе са Европском унијом (Румунија), Зрењанин је данас отворен град, спреман за прихватање нових идеја, начина пословног размишљања или развоја нових технологија. Зрењанин је и град традиционалног гостопримства и могућности за пријатан одмор у свом окружењу.
 
Дођите, и уверите се.
 
ДОБРОДОШЛИ !